fbpx

Maak jezelf onmisbaar

Onlangs heb ik met veel plezier een workshop verzorgd voor Stichting 4YoungPeople over Business Model You, een methode om jouw persoonlijke business model en carrière op één A4tje weer te geven. Business Model You geeft overzicht. Je ziet hoe jouw puzzelstukken samenvallen. De essentie van het model is dat je beseft hoe jij van waarde bent voor anderen. Of je nu een baan hebt, onderneemt of werkeloos thuiszit: maak jezelf onmisbaar!

Je functie uitoefenen

Er zit een verschil tussen wat jij doet en welke waarde jij levert aan andere mensen. Het is het verschil tussen je kernactiviteiten (je functietitel) en jouw toegevoegde waarde (hoe jij mensen helpt). Ik ben bijvoorbeeld docent aan de universiteit: mijn hoofdtaak is lesgeven en alle werkzaamheden die daar onder vallen.

Echt helpen

Maar: dat is niet het belangrijkste puzzelstukje van mijn werk. Hoe help ik mijn studenten door middel van lesgeven? Hoe help ik mijn baas door les te geven? Wat is nu echt mijn toegevoegde waarde? Ik help de studenten met het behalen van hun propedeuse. Daarnaast wil ik hen een diep inzicht van het vak psychologie geven, zodat ze een betere psycholoog kunnen worden. Ik help ze nieuwe vaardigheden te leren die hen later van pas zullen komen. Ik help ze groeien als persoon door het beste van ze te vragen. Bovendien help ik mijn baas om kwalitatief goed onderwijs te geven. Dat is dus wel iets meer dan alleen lesgeven. Heb je ‘m?

Focus op wat je wilt betekenen

Jezelf op deze manier ondervragen vergt toewijding, energie en focus. Daarnaast helpt het je om meer energie en voldoening uit je werk te halen. Wat is er nu mooier dan andere mensen helpen? Hoe simpel ook, het maakt je onmisbaar. Het overstijgt je functietitel. Focus je op datgene wat je voor andere mensen kunt betekenen in plaats van wat je kernactiviteiten zijn. Het laatste maakt je onmisbaar en waardevoller, als baanzoeker en als medewerker.

Zo doe je dat

Vraag jezelf dus af: wie help ik in mijn werk? Welke mensen hebben profijt van mijn activiteiten? Denk bijvoorbeeld aan je baas, de klanten en je collega’s. Hoe help jij hen? Wat is jouw toegevoegde waarde? Wat willen zij bereiken? Hoe willen zij zich voelen? Kom erachter en pas het toe. Maak jezelf onmisbaar en beleef meer plezier.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kxBVJtoFYrU&w=430&h=315]
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Maak jezelf onmisbaar'?