Maak van je passie vooral NIET je werk

Passie werk maken

“Ontdek je passie en maak er je droombaan van!” Dit lijkt het credo te zijn tegenwoordig. Ondanks dat ik er zelf ook aan mee doe (mijn e-book kreeg uiteindelijk na veel wikken en wegen tóch de titel “Van Droom naar Droombaan”) wil ik de hype ‘van je passie je droombaan maken’ wat nuanceren. Waarom? Omdat het suggereert dat je alleen gelukkig kunt zijn als je van je passie je werk maakt.

Het kan een slecht plan zijn

Een passie is iets waar je echt warm voor loopt en waar je veel tijd aan wilt besteden. Veel mensen geven uiting aan hun passie in een hobby. Een hobby kost tijd, maar ook geld. Maar belangrijker nog: een hobby is functioneel. Het helpt je om te ontspannen, om je werk los te laten en om lekker bezig te zijn met iets dat je enorm boeit. Je inkomen hangt er niet vanaf waardoor er minder druk op ligt om het goed te doen en te presteren.

Laat je niet gek maken

Het is wat mij betreft een misvatting dat je alleen gelukkig kunt zijn in je werk als je van je hobby of passie je werk maakt. Dit streven kan een behoorlijke druk op je leggen. We maken elkaar hier goed gek mee. Hoeveel young professionals spreek ik niet die balen van hun werk en het gevoel hebben dat ze het niet goed aanpakken?! Dit wordt vaak veroorzaakt doordat ze geen idee hebben wat hun passie is en afgunstig kijken naar vrienden die in hun ogen wél van hun passie hun werk hebben gemaakt.

Je passie nog niet ontdekt? Dat is niet gek!

Goed nieuws als je je hierin herkent. Veel mensen vinden het lastig om hun eigen kwaliteiten en drijfveren te benoemen. Maar iedereen heeft ze. Jij dus ook!

Plezier en bevlogenheid

Passie in je werk ervaar je als je werk doet waarin je jouw kwaliteiten kunt inzetten en waar je energie van krijgt. Wat er volgens mij werkelijk toe doet is dat je werk doet dat bij je past. Werk waarvoor je een grote bevlogenheid voelt, dat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven.

Begin met je werk vol passie te doen

Als je kunt benoemen wat jouw werk zinvol maakt en waarvoor jij met plezier je bed uit komt dan kun je je werk met passie doen. Dat is iets anders dan van je passie je werk maken. Laat je dus vooral niet aanpraten dat je eindeloos naar je passie moet blijven zoeken om zo het geluk in je werk te vinden. Kijk in plaats daarvan eerlijk naar wat geluk in je werk voor jou betekent en doe werk dat bij je past, vol passie. Veel plezier!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Maak van je passie vooral NIET je werk'?