fbpx

Pioniers gezocht!

Dit is een gastbijdrage van Jaspar Roos:

Ik wil jullie meenemen terug in de tijd. Op 31 augustus 1911 vloog Anthony Fokker met zijn zelfgebouwde Spin een rondje rond de toren van de Sint Bavokerk in Haarlem en landde heelhuids in de polder. Anthony Fokker is een pionier. Een pionier is iemand die nieuwe wegen opent. Iemand die onbekend land verkent.

Fokker is hét icoon van de Nederlandse luchtvaart. Fokker slaagde erin op basis van zijn pionierswerk een bedrijf te stichten, dat tot lang na zijn dood (1939) excellent bleef presteren en wereldfaam verwierf. Fokker spreekt als ontdekker, innovator en ondernemer bij mij tot de verbeelding in een tijdperk waarin ondernemerschap, creativiteit en innovatie zo massaal wordt genoemd als het nieuwe, gewenste DNA van de Nederlandse samenleving.

Leuk aan hem is dat hij een ongelooflijke drive had om te slagen als persoon. Een man met een missie om spreekwoordelijk naar de maan te gaan. Ondanks tegenslag uit elke hoek, dreef de passie om te pionieren hem. Geen idee of het een aardige meneer was. Helaas dreef zijn passen hem zo ver dat hij de donkere kanten van het zakenleven niet schuwde. De fameuze Red Baron uit de tweede wereldoorlog vloog ook in een Fokker, iets wat hem later niet in dank is afgenomen. Maarja, wat wel of niet geoorloofd is in tijden van oorlog, daar zal ik geen oordeel over vellen zestig jaar na dato.

Vraag die bij mij opkomt is wie de pionier van deze tijd is? Is dat een Mark Rutte, die forse bezuinigingen moet realiseren of juist Sywert van Lienden met G500.nl, wat een hoog aaibaarheidsgehalte heeft. Of John de Mol, de mediatycoon van Nederland? Of bijvoorbeeld een bedrijf als startup SNTMT, dat beurskoersen kan voorspellen op basis van social media feeds?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik pionieren mooi vind. Mensen die ergens voor durven gaan. Op dit moment loopt er een groot onderzoek over dromen en mogelijke barrières om die dromen te realiseren. Ik nodig je daarvoor graag uit, opdat jij de volgende Fokker kunt worden!

Volg deze link om aan het onderzoek mee te werken.

Pionieren en passie. Een goede zaak.

Tags: ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Pioniers gezocht!'?