Presenteren – van spanning naar voldoening

Ben jij bloednerveus als je moet presenteren? Surf-fotograaf Chris Burkard vertelt in zijn TED talk The joy of surfing in ice-cold water dat voldoening pas ontstaat als je ergens een beetje voor hebt moeten lijden. Hetzelfde geldt voor het geven van een presentatie. De voldoening zit hem in het feit dat presenteren moeite kost. Dat je de spanning moet overwinnen. Dat je tijd moet investeren in een goede voorbereiding.

Doe het, ook al ben je nerveus

Stel je voor dat presenteren makkelijk was en dat iedereen het zomaar zou kunnen, zou een geslaagde presentatie je dan ook zoveel voldoening kunnen geven? Nee. De voldoening zit hem in het feit dat je iets wat je moeilijk en spannend vindt toch doet. Dat je daar moeite voor hebt moeten doen.

Maak de cirkel rond

Los van zijn boodschap kan je ook veel leren van de manier waarop Chris zijn verhaal opbouwt. Hij start met een foto van hem in het ijskoude water en geeft aan dat zijn gezicht pure vreugde uitstraalt, ook al zie je dat niet meteen. Deze foto komt aan het einde van de presentatie terug, waarmee hij de cirkel rond maakt: iedereen snapt nu waarom het verkleumde gezicht geluk uitstraalt.

Voldoening door lijden

Een korte film van Chris’ leven als surf-fotograaf zorgt voor jaloerse blikken bij het publiek. Vervolgens vertelt hij dat zelfs dit op het eerste gezicht geweldige leven uiteindelijk ook een sleur wordt. Het gaat te makkelijk, het is te comfortabel en geeft daardoor op termijn geen voldoening meer. Aan de hand van foto’s en verhalen neemt hij ons mee op zijn ontdekkingsreis die leidt tot de kernboodschap van zijn presentatie. Voldoening ontstaat pas als je ergens een beetje voor hebt moeten lijden.

Zo ga je voor het pad naar voldoening

Gedurende zijn presentatie en het vertellen van zijn verhalen roept Chris de gevoelens van pijn, kou, vreugde en voldoening bij zichzelf op. Hierdoor is hij niet bezig met wat er mis kan gaan tijdens zijn presentatie, wat het publiek denkt of wat hij straks gaat zeggen. Hij herbeleeft op dat moment zijn ervaringen en is volledig in de flow. Dit gecombineerd met de schitterende foto’s (geen slides met opsommingen) zorgt ervoor dat je alle emoties mee beleeft. Chris laat je inzien dat je de volgende keer niet meer moet kiezen voor de makkelijkste weg maar voor het pad naar voldoening. En daarmee bereikt hij het doel van zijn presentatie.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, Presenteren, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Presenteren – van spanning naar voldoening'?