Slimmer werken? Hoe doe je dat?

Slimmer werken - Slimmer werken Hoe doe je dat - pexels-ylanite-koppens-796602

Ik heb na jarenlang (te) hard werken, eindelijk de manier van werken gevonden die goed werkt voor mij. Waardoor ik meer tijd heb voor mezelf, en ondertussen wel heel veel gedaan krijg. Het is heerlijk om slimmer te werken!

Slimmer werken dus. Niet harder.

Hoe doe je dat precies? Laat ik eerst even zeggen dat het mij niet voor niets jaren heeft gekost om hier te komen. Het is dus een kwestie van uitproberen, volhouden en bepalen of het iets is voor jou.

Jezelf goed kennen en weten wat jij prettig vindt in je werk, helpt om makkelijker te bepalen hoe jij slimmer werkt. Maar weet je dat nog niet, dan kies je dat wat jou op papier aanspreekt. Probeer die manier dan voor tenminste dertig dagen uit. Heeft het je geholpen? Top, dan integreer je deze nieuwe manier van werken in je leven. Zo niet? Dan door naar het volgende. Dit zijn de manieren die mij hielpen om slimmer te werken:

Slimmer werken: Doe minder

Vaak ben je heel erg druk met allerlei dingen die voor jou niet écht belangrijk zijn. Laat dat wat je doet, vooral het allerbelangrijkste zijn. Schrap veel onnodige taken.

Wat maakt dat jij jouw doelen behaalt? Dat is het belangrijkste.

In Zuid-Afrika had ik twee banen, en het werd me te veel. Ik begon met minder dingen doen. Minder e-mails lezen, minder onnodige meetings bezoeken en meer focus op die taken die het resultaat boden wat ik (en mijn baas) wilde. Dit hielp mij, en mijn team, enorm.

Slimmer werken: Doe eerst het lastige

Doe die taak die je vervelend vindt, en je anders voor je uit schuift, juist als eerste. Wat ik vaak deed: heel de dag druk zijn en dan ’s avonds toch weer die laptop open, omdat ik een vervelende taak de hele dag voor me uit had geschoven. Doe het anders, en begin ermee.

De fanclub van Miracle Morning geeft aan dat je het beste om 5 uur ’s morgens opstaat. Dat geeft je zeker voldoende tijd om jouw lastige klus op te pakken, nog voordat je werkdag begint. Persoonlijk ben ik geen ochtendmens, maar ik weet dat de Miracle Morning voor veel mensen werkt.

Slimmer werken: denk niet dat JIJ het allemaal moet doen

Als je het heel druk hebt, is de kans groot dat je te veel zelf doet. Bekijk eens waar je allemaal mee bezig bent. Is dat echt allemaal werk voor jou? Of kun je zaken automatiseren en anders organiseren? Te vaak zijn we druk met zaken waar we ons helemaal niet mee bezig moeten houden. Dat is zonde. Dus delegeren, organiseren en genieten van meer vrije tijd!

Slimmer werken: Zorg goed voor jezelf

Je werkt het beste als jij je goed voelt, uitgerust bent, goed in je vel zit en relaxt bent. Zorg daarom goed voor jezelf. Drink voldoende water, omdat dehydratie zorgt voor een verminderde concentratie. Wist je dat je, door je dag te beginnen met 0.5 liter water in plaats van met cafeïne, je veel productiever blijft? Eet gezond, sla geen maaltijden over en eet ook niet achter je bureau. Je eet dan gedachteloos, en je hebt niet echte pauze. Nog zo één, pauze nemen. Doe je dat? Sinds ik dat bewuster ben gaan doen, heb ik zoveel gewonnen. Ik ga bijvoorbeeld in de middagpauze naar buiten en ik loop gedurende de dag regelmatig weg van mijn bureau.

Slimmer werken: to plan or not to plan?

Veel mensen houden van plannen. Op papier of in hun elektronische agenda. Plannen kan zeker helpen om productiever te zijn en slimmer te werken. Hoewel ik geen enorme planner ben, iets met te veel behoefte aan mijn eigen ding doen wanneer dat goed voelt, plan ik wel degelijk. Ik heb belangrijke taken bijvoorbeeld gekoppeld aan een vast moment in de week. Ik deel een paar tips:

  • Ik ben ’s morgens het productiefst, dus doe ik dan mijn schrijf- en denkwerk. Coachen en meetings doe ik in de middag.
  • Maandag is mijn schrijfdag. Ik schrijf mijn blogs en social media-posts. Welke dag kan jij reserveren voor een belangrijk doel?
  • Ik batch: het opeenstapelen van gelijksoortige taken, zodat je synergie krijgt uit het herhaaldelijk uitvoeren. Mijn e-mails beantwoorden doe ik op een bepaald moment van de dag. Daar blok ik tijd voor en dan doe ik al mijn inboxen: zakelijk, privé en LinkedIn.
  • Wanneer ik sport, voel ik me beter en ben ik productiever. ’s Avonds sporten werkt niet voor mij. Dus ik begin iedere dag met een work-out. Dat kan al effectief zijn in zeven minuten!
  • Ik blokkeer tijd in mijn agenda voor zaken die ik belangrijk vind. Zoals woensdag, dat is een geblokte dag, mijn vrije dag. Op maandagavond accepteer ik geen afspraken, dan volg ik training.
  • Begin altijd met het belangrijkste in je agenda: tijd voor jezelf en je liefsten.

Als iedereen altijd jouw agenda vol boekt, is het des te belangrijker om tijd te blokken zodat je ook aan jouw eigen werk en doelen toekomt. En niet de hele dag in vergadering zit, om dan ’s avonds weer je eigen werk te moeten doen. Kleine vergadertip: ik maak meetings korter – 45 minuten in plaats van een uur. Zo heb ik nog tijd om de acties uit die meeting uit te voeren, voordat ik aan iets nieuws begin!

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Slimmer werken? Hoe doe je dat?'?