Studeren naast je baan: persoonlijk verhaal + tips

Studeren naast je baan tips & tricks - Martine Pieters

Het is het waard! Dat studeren naast je baan. Veel young professionals worstelen met de vraag: Zal ik het wel doen? Je denkt al snel: nog meer gedoe, red ik het wel, het kost zo veel… Begrijpelijke vragen en je moet daar natuurlijk zelf een beslissing over nemen. Maar kijk ook naar de winstpunten en blijf niet hangen bij het dilemma tijd en geld. In deze blog vertel ik je over die winstpunten, mijn afgelopen drie jaar baan én studie (ja, én kind).

Winstpunten studeren naast je baan

Ruim drie jaar geleden bedacht ik mij dat het wel heel tof zou zijn om tweetalig te zijn. Mijn focus lag daarbij op Engels, het leek me opeens heerlijk om overal en met iedereen te kunnen praten: geen taalbarrières meer voor mij. Het was een bevlieging, want in die jaren daarvoor had ik niet zoveel met Engels. Alleen merkte ik dat het in mijn werkveld (communicatie) een steeds groter probleem werd als je niet goed in Engels was, zoals ik. Bevlieging of niet, ik besloot er, hoogzwanger als ik was, voor te gaan.

Enthousiasme en dicht bij mezelf blijven

Het eerste winstpunt was dat ik super enthousiast was, ik zag een wereld vol mogelijkheden voor me. Wat als ik gewoon eens geen leeuwen en beren op de weg zie, maar deze flow gewoon volg? Ik bestelde gelijk een driedubbele thuisstudie, letterlijk, met de niveaus beginner, gevorderde en meergevorderde. In totaal een tijdspad van ruim 2 jaar. Het tweede winstpunt was dat ik, naast baby, werk, huishouden en sociale activiteiten, een puur persoonlijke doelstelling had. Die lessen Engels dwongen mij om elke week tijd voor mezelf te nemen. Oke, echt relaxstand filmkijken was het niet, maar hé: ik deed wel iets voor mezelf en ik zag groei. Dus oma paste op en ik vertrok met boeken naar een theetuin om daar te studeren. Om daarna weer met nieuwe energie van mijn dochter te genieten en te werken.

Zelfvertrouwen

Winstpunt drie was dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en daardoor durfde te besluiten met mijn toenmalige baan te stoppen en iets nieuws te zoeken: Careerwise. Ik transformeerde van schrijver naar eindredacteur; waarbij Engels regelmatig om de hoek komt kijken. Je pad buigt met je mee. En dat stimuleerde enorm. Als je mee gaat met jouw flow, dan kom je vanzelf op de plek die je op dat moment nodig hebt.

Nog meer winstpunten

Uiteindelijk rondde ik die thuisstudies af, maar voelde ik mij nog niet klaar voor het examen. Ik kocht studieboeken die ik via YouTube vond via filmpjes van studenten die het Cambridge English examen al hadden gehaald, sloot mij twee seizoenen aan bij een Engelse discussiegroep en twee seizoenen bij een examenvoorbereidingsklas. Vervolgens deed ik het Cambridge examen en ik slaagde met 199 punten en twee van de vijf onderdelen foutloos. In the pocket. Winstpunten: ik had veel nieuwe mensen leren kennen, van al die mensen nieuwe dingen geleerd, een nieuwe wereld leren kennen, mijzelf overwonnen door door te zetten en ik was mezelf niet verloren in de hectiek van inmiddels-groot-geworden-baby, baan, huishouden, sociale dingen, etc, etc. En last but least: Ik heb het gehaald en heb mijzelf hierdoor verbaasd. Ik weet nu: als ik iets écht wil en mij ervoor inzet, dan kan ik het.

De twee grootste struikelblokken

Ik begin deze blog expres met de winstpunten, want het is jammer als je direct blijft hangen bij de twee grootste struikelblokken. Want het klopt: het kost een hoop tijd én geld. Een studie komt nu eenmaal niet in een dag of twee. En dat enthousiasme kan een periode minder zijn, terwijl je deadlines en lessen wel door gaan. Meestal ergens in het midden, als je denkt dat je het nooit haalt of af kunt maken. Tip: zet door. De enige manier waarop je het niet kunt halen, is precies dán afhaken.

Het struikelblok tijd

Het struikelblok tijd tackelde ik door het studeren naast je baan serieus te nemen, maar niet krampachtig. Bijvoorbeeld:

  • Als ik een planning maakte, plande ik altijd ook één of twee uitloopweken in
  • Ik zette nog geen einddatum in mijn hoofd
  • Ik zag elke les als een cadeautje aan mezelf, weer een stap in de goede richting
  • En accepteerde vooral dat het tijd kost
  • Tip: elke dag een beetje studeren heeft meer effect dan één dag in de week vol studeren en die andere dagen helemaal niet

Het struikelblok geld

Oke, het kostte geld. Noem het oprecht een investering in jezelf. Want ná je studie, ga je dat geld weer terugverdienen. Door je studie komen er sowieso kansen op je af, die je nu niet ziet, krijgt en opzoekt. Maar ik weet het, daar ben je nu nog niet. Dus zie je alleen het prijskaartje en die rekeningen moeten nu betaald worden; en niet straks als je betere baankansen kan aannemen. Ik tackelde het struikelblok geld:

  • door voor een thuisstudie te kiezen, die zijn goedkoper (dit vraagt wel meer discipline van jezelf, maar hé, jij wilt studeren toch)
  • die thuisstudie kocht ik gelijk compleet, in plaats van per niveau, waardoor ik een behoorlijke korting kreeg
  • door een goede studenten laptop te gebruiken, studeren op je telefoon geeft je gewoon niet het gevoel dat je serieus bezig bent (een laptop keuzehulp vind je hier)
  • ik zocht veel zelf online uit als ik iets een moeilijk onderwerp vond (geen extra bijles kosten)
  • veel studieboeken zijn tweedehands te vinden
  • ik volgde twee examenvoorbereidingsklassen via een Volksuniversiteit in de buurt. De Volksuniversiteit heeft vriendelijke prijzen en de kwaliteit van deze cursussen was zeer hoog
  • door alleen materialen te kopen die ik écht écht zou gaan gebruiken
  • het uitgegeven geld als stimulans te gebruiken: het had xxx gekost, dus nu móest ik dat bedrag wel omzetten in succes
  • de lessen en studieboeken etc. qua mindset op waarde te schatten: ik gaf mijzelf een gouden kans

Studeren naast je baan: ja of nee?

Wel of niet starten met studeren naast je baan: dat is een spannende keuze waar je lang over kunt piekeren. Maar aan de andere kant: is het nog wel een keuze? De wereld verandert super snel, je hebt geen baan meer voor de rest van je leven en zelf wil je toch ook niet stil blijven staan tot je 70e? Studeren is ook gewoon heel erg leuk, die mindset kan je zelf activeren. Zie die hele verzameling van studies en cursussen als een snoepwinkel waar jij iets uit mag kiezen. Met de studie of cursus die jij kiest, wordt jij weer iets meer je succesvolle, toekomstige jij. Naar welke richting ga jij jezelf ontwikkelen?


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Keuzehulp.com.

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Studeren naast je baan: persoonlijk verhaal + tips'?