Van je hobby je werk maken – 5 gouden regels

van je hobby je werk maken - by abby chung - grayscale-photo-of-person-carving-block-1297938

Mijn moeder zei laatst tegen me dat het leek alsof ik altijd vakantie had. Ik schoot even in de lach, maar moest daarna bekennen dat ze wel een punt had. Het grootste deel van de dag doe ik precies waar ik zin in heb. Gelukkig komen steeds meer mensen erachter dat het mogelijk is: van je hobby je werk maken. Je hoeft slechts een aantal simpele regels te onthouden.

De hele dag bezig zijn met je hobby

Hoe mijn dagen eruit zien? Ik mediteer, ga naar het park, lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, spreek met mensen die ik zeer interessant vind, volg workshops, schrijf heel veel en slaap uit als ik daar zin in heb. Iets leukers kan ik eigenlijk niet bedenken. Dat is precies wat er gebeurt als je jouw passie volgt: de hele dag kun je bezig zijn met jouw hobby. Natuurlijk komen er ook klussen tussendoor waar ik minder zin in heb, zoals technisch gedoe en tags invullen. Toch zijn ook deze taken goed vol te houden, omdat ik ondertussen mijn hart blijf volgen.

Vijf gouden regels

Gisteren was ik bij een event van inspiratieplatform Ygenwijs. Fotografe Tessa Wiegerinck gaf daar een lezing. Ook Tessa doet precies waar ze blij van wordt. De hele dag mag ze mensen fotograferen. Haar lezing deed me realiseren welke vijf gouden regels gelden als je je passie achterna wilt:

1. Geen opleiding? Geen probleem

Tessa werkte jarenlang in de hulpverlening. Ze studeerde Sociaal Pedagogische Hulpverlening en werkte in een TBS-kliniek. Steeds meer kwam ze erachter dat dit niet was waar haar hart lag. Toen kreeg ze per toeval een camera in haar handen gedrukt. “Ik kreeg zoveel energie van foto’s maken!,” vertelde ze. “Ik wilde er steeds meer over weten, las er veel over en ging steeds meer foto’s maken.” Uiteindelijk is ze fulltime fotografe geworden, zonder dat ze daarvoor een opleiding gevolgd heeft. Zo zijn er tal van mensen die op deze manier hun bedrijf begonnen zijn. Gewoon door zelfstudie, uitproberen en vooral doen.

2. Je verleden is goed voor je

Soms had Tessa spijt dat ze niet voor een creatieve opleiding gekozen had. Maar lang duurde deze spijt niet. Ze kwam er namelijk al snel achter dat haar ervaring in de hulpverlening juist heel handig was. Ze had daar te maken met de meest gekke mensen. Als mensen psychotisch zijn, worden ze bijvoorbeeld enorm achterdochtig. Tessa had geleerd om ze gerust te stellen. Ook nu, voor de camera, kan ze iedereen op hun gemak stellen. Een heel handige eigenschap als fotograaf. Wees dus niet bang dat je in het verleden de verkeerde keuzes hebt gemaakt, want je zult merken dat al deze ervaringen juist heel goed van pas komen in je nieuwe werk. Jouw verleden heeft je als het ware al voorbereid op jouw hartsdoelen.

3. Pak je kansen

De meeste mensen krijgen de schrik van hun leven als hun contract door bezuinigingen niet wordt verlengd. Maar Tessa sprong een gat in de lucht toen ze weg moest als hulpverlener. Dit was haar kans. Nu kon ze haar eigen onderneming gaan opzetten. Deze houding zie je vaak bij positief ingestelde mensen: externe gebeurtenissen die je als negatief kan zien, worden makkelijk omgedraaid tot iets positiefs. Soms krijg je ontslag, iets wat juist net dat ene duwtje in je rug kan zijn. Andere keren moet je die kansen zelf creëren. Ik heb bijvoorbeeld ontslag genomen bij mijn vorige baan, omdat ik meer wilde gaan schrijven over psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Heel spannend: ontslag nemen in crisistijd!

4. Versla de beren op de weg

Kan ik mijn huur nog wel betalen? Krijg ik nog brood op de plank? Krijg ik echt wel nieuw werk? Er liggen heel veel onzekerheden op de loer als je ervoor kiest om jouw passie te gaan volgen. Maar diep van binnen voel je vaak wel waar jij heel blij van zou worden…
Tessa zei iets dat ik heel mooi vond: zijn het jouw eigen beren op de weg die je ziet, of die van anderen? Vaak laat je je tegenhouden door beren die anderen op jouw weg zetten. Andere mensen, zoals je ouders, maken zich bijvoorbeeld druk om het feit of jij je huur nog wel kan betalen straks. Of ze vinden dat je verstandige keuzes moet maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met je pensioen? Laat je dus niet beïnvloeden door hun angsten, maar blijf je eigen weg volgen.

5. Zekerheid heb je nooit

Het volgen van je passie geeft onzekerheid, dat klopt. Veel mensen denken ten onrechte dat een vaste baan wel 100% garantie geeft. De waarheid is: ook je vaste baan kun je binnen een mum van tijd verliezen. En die pensioenopbouw? Zo zeker kun je er helemaal niet van zijn dat jij na je 67ste je zuurverdiende centjes wel zult ontvangen. Het leven geeft nu eenmaal geen zekerheid. En met die zekerheid in gedachten, kun je maar beter doen wat je leuk vindt… Toch?

Of zoals Tessa haar lezing afsloot: “Weet je nu al dat je spijt gaat krijgen als je het niet doet? Ga het dan vooral doen.”

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Loopbaan, Ondernemerschap, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Van je hobby je werk maken - 5 gouden regels | Careerwise'?