Aan mensen die bezig zijn met hun volgende carrièrestap geef ik vaak het advies om inhoudelijk vrijwilligerswerk te doen, of het vrijwilligerswerk dat
ze doen te vermelden op hun CV. Daarom heb ik een poll geplaatst via LinkedIn om te onderzoeken of mijn advies relevant is.
Het resultaat van de poll: vrijwilligerswerk is eervol, je kweekt er meer eigenwaarde mee en veel mensen vinden het een fijne aanvulling op het werk dat ze betaald doen. Daarnaast lever je een structurele bijdrage aan de samenleving.
Vrijwilligerswerk: 6 handige tips
Veel mensen plaatsten ook tips en kanttekeningen bij hun antwoorden. Het merendeel uit eigen ervaring, maar ook enkele tips uit de koker van professionals die organisaties helpen met het maatschappelijk betrokken ondernemen:
1. Kom uit je comfortzone
Vrijwilligerswerk doen is altijd nuttig voor de samenleving. Maar de win-win situatie wordt nóg groter als je er zelf voor zorgt dat je dingen doet waarin je nieuwe competenties verwerft. Het is heel gemakkelijk om klussen te kiezen die je goed kunt. Het is zeker ook een logische keuze. Tenslotte doen veel mensen vrijwilligerswerk in hun vrije tijd. En in je vrije wil je ontspannen. Bovendien kan het zijn dat je te snel denkt voor een klus niet goed genoeg te zijn of je bent bang om te falen. Onderzoek dit goed bij jezelf.
2. Kies inhoudelijk vrijwilligerswerk
Voorbeeld: Stel als pas afgestudeerd dierenarts maak je stallen schoon bij de plaatselijke dierenopvang. Het moet natuurlijk allemaal gebeuren. Je laat zien dat je van aanpakken weet, niet snel ergens je neus voor optrekt en graag je bijdrage levert aan onze samenleving. Waarschijnlijk voeg je meer waarde toe door de stichting te laten besparen op dierenarts kosten door je als gezondheidsdeskundige in te zetten. Waarschijnlijk komt dit inhoudelijk beter overeen met de baan die je jezelf toewenst. Zomaar een voorbeeld om je te inspireren om je werk meer inhoud te geven zodat je er zelf en zelfs de organisatie beter van wordt. Natuurlijk kun je ook voordat je je aan een organisatie verbindt een keuze maken voor inhoudelijk vrijwilligerswerk.
3. Vergroot je netwerk gericht
Met vrijwilligerswerk vergroot je je netwerk. Wil je in ontwikkelingssamenwerking werken en ga je nu met eenzame ouderen wandelen? Vraag je dan af of het vrijwilligerswerk geschikt is. Of liever, blijf het doen, maar kijk of je daarnaast nog iets voor een organisatie kunt doen waar je je netwerk gericht mee kunt verbreden.
4. Benut je kansen
Vrijwilligerswerk vergroot je netwerk. Niet iedereen is het gegeven om hier de kansen van in te zien. Persoonlijk ben ik van mening dat je dit kunt leren. Voorwaarde is om altijd je doelen in je leven duidelijk te hebben en vooral door je interesse te tonen aan de mensen om je heen. Verzilver ook je competenties. Allereerst door ze te omschrijven in je CV. Vraag gerust aanbevelingen van mensen waarvoor je gewerkt hebt ook al is het onbetaald. Let wel! Alleen als de aanbevelingen inhoudelijk en eerlijk zijn, versterken ze je CV.
5. Kies vrijwilligerswerk dat bij je past
Het lijkt in contradictie met wat er eerder geschreven is. Echter, door vrijwilligerswerk te kiezen dat bij je persoonlijke interesse past, boor je als vanzelf je (nog te ontdekken) talenten aan. Of je leert misschien van jezelf dat je misschien heel iets anders wilt gaan doen dan waar je voor geschoold bent. Spannend allemaal. Uiteindelijk heel nuttig want mensen die werk doen dat bij hen past zijn gelukkiger, gezonder, productiever, noem maar op.
6. Verbreed je blikveld op de samenleving
Door vrijwilligerswerk te doen kom je met andere mensen in aanraking die je anders minder gemakkelijk zou hebben ontmoet. Daarnaast merk je dat het werk wat je doet meer van je vraagt dan je in eerste instantie dacht. Je groeit en je gaat je gemakkelijker inleven in nieuwe situaties. Je krijgt meer levenservaring. Ook dit vergroot je kans, vooral als je leert met je verruimde blik naar de samenleving en dus de arbeidsmarkt te blijven kijken. Er komen dan meer mogelijkheden op je pad waar je eerder misschien niet zo bij hebt stil gestaan.