Wakker worden! Je leeft in je eigen droom!

“Je leeft in je eigen droom… Je zit er middenin!” zei ik vorige week tegen een vriendin die net haar eerste twee freelance klussen had binnengesleept. Ze keek even bedenkelijk, toen verscheen er een glimlach rondom haar mond en bijna verbaasd concludeerde ze: “Ja… inderdaad, dit is waarvan ik zo heb gedroomd.”

Je leeft in je eigen droom

Ook ik heb vaak niet door dat ik in mijn eigen gecreëerde droomleven rondloop. Ik heb een eigen huis, als freelancer kan ik mijn dagen zelf indelen, ik heb lieve vrienden en een knuffelige kat. Allemaal dingen waar ik van droomde en hard voor gewerkt heb. Jammer eigenlijk dat ik daar niet vaker bij stilsta. Maar gelukkig kan dat ook anders!

Euforisch droomgevoel

Toen ik vorig jaar in Parijs was had ik dit gevoel heel sterk. Het was mijn droom om alleen op vakantie te durven en Parijs was bestemming nummer 1. Een euforische droomgevoel stroomde wel lichtelijk door mijn lijf tijdens de heenreis in de Thalys, bij het uitstappen op het iets te grote Paris Nord-station en bij het zoeken naar de juiste metro. “Wow, dit wilde ik. En dit doe ik nu gewoon!” dacht ik. Hetzelfde gevoel op het moment dat je ontslag neemt of een cursus gaat volgen waar je al lang van droomde.

Vervlogen

Toch vervloog dat dromerige gevoel razendsnel. Mijn gedeelde hostelkamer bleek iets te petit: twee bij twee inclusief twee stapelbedden en een kamergenoot die midden in de nacht haar haren ging föhnen. Het alleen op zoek gaan naar eten bleek toch niet bijster romantisch. En bovenal: het alleen door Parijs slenteren wende raar genoeg erg snel. Bijna alsof ik nooit anders gedaan had. Op de eerste dag had ik zelfs al tijd om na te denken over m’n volgende doel: een reis naar Buenos Aires om daar de tango te leren. Of iets in die romantische richting…

Drie boosdoeners waardoor dromen aan ons voorbijgaan

En daar zitten volgens mij direct de drie grote boosdoeners waardoor we onze dromen voorbij snellen:

  1. Je droom bevat altijd nadelen die je van tevoren eventjes over het hoofd had gezien. Ja, ik zat te schrijven in een romantisch cafeetje. Maar ik moest wel naar de wc, waar ik geen zin in had. En 4,50 euro voor een thee? Dat was best irritant duur. Of je bent eindelijk gaan freelancen, maar ja, nu moeten er wel iedere week genoeg klussen binnenkomen wat de nodige stress oplevert. Dus voel je je wel zo vrij om van je zo gewenste vrijheid te genieten?
  2. Je went zeer snel aan een situatie. Daarmee vervliegt ook de dankbaarheid. Kijk maar eens naar jouw vrienden of geliefde. Allemaal mensen waar je ooit van droomde. Ben je nog steeds dagelijks dankbaar dat zij in je leven ronddartelen?
  3. En de laatste valkuil: precies op het moment dat je doel is bereikt, ben je alweer bezig met je volgende doel. Oftewel: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans.” Ok, je huis heb je eindelijk binnengesleept. Maar nu moeten de deuren nog geverfd en de plinten nog gelegd. En liefst wil je nog een nieuwe keuken erin.

Even stilstaan

Is daar wat aan te doen? Gelukkig wel, zo merkte ik. Het enige wat je nodig hebt is tijd om even bij je leven stil te staan. Al is het een minuutje per dag. Op iedere plek waar ik in Parijs ging zitten met een kopje thee en mijn schrijfblok, dacht ik bewust na over het feit dat ik middenin mijn droom vertoefde. En dat waren nogal wat momenten! What can I say, ik ben nu eenmaal verslaafd aan thee. Op de laatste dag heb ik me recht onder de Eiffeltoren genesteld. Onmogelijk om daar mijn uitgekomen droom over het hoofd te zien. “Hier zit ik dan. Dit is precies wat ik wilde,” schreef ik op. En al snel kon ik de dankbaarheid daarvoor ook door mijn lichaam voelen stromen.

Maak een lijstje!

Thuis kun je deze bewuste momenten natuurlijk ook heel goed nemen. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje van alles wat je ooit wilde en is uitgekomen. Je diploma? Baan? Partner? Vrienden? Huis? Huisdier? Gadgets? Schilderijen? Of misschien wel levenslessen die je hebt geleerd, waar je nog steeds profijt van hebt? Misschien vind je het fijn om dit lijstje ergens in het zicht op te hangen, of in je agenda te plakken. Zo ben je jezelf continu bewust van de dromen die je allemaal uit hebt laten komen. En dat is een mooie basis om verder te werken aan toekomstige doelen.

Want in die juiste balans lijkt het geluk te zitten, is mijn ervaring. Rust, bezinning en dankbaarheid aan de ene kant. En dromen, actie en doelen aan de andere kant.

En wat zijn jouw dromen die zijn uitgekomen? Ik ben benieuwd!

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Loopbaan, Ondernemerschap, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wakker worden! Je leeft in je eigen droom!'?