Wat houdt jou tegen om te gááán?

Het begon met Tijs, of liever gezegd: met Tijs z’n Nieuwjaarsspeech. Hij wilde meer van die gáán-momenten en voordat hij het wist werd hij omringd door mensen die dat ook wilden. Na een avond ervaringen delen, werd het spel tussen intentie en waarmaken steeds duidelijker. Wat houdt ons eigenlijk tegen? En hoe neem je die drempels?

Regels bestaan niet

Zoals het wachten op toestemming. Mogen we gaan? Wat is dat eigenlijk? Mogen gaat over de buitenwereld. Immers, als ik alleen op de wereld zou zijn, zou alles mogen. Mogen laten we bepalen door normen, ouders, maatschappij. Mogen is opvoedkundige taal. Maar nu ben ik volwassen en is opvoeding niet meer nodig. Dus alles mag. We leven in een maakbare maatschappij en regels bestaan niet.

Totdat je ze tegen komt

Omdat je door rood licht fietst. Of omdat je in de bedrijfscultuur toch merkt dat de vragen die je stelt “niet gepast” zijn. En dan ga je je schikken. Hou je je in. En stel je niet de vragen die je wel zou stellen als je vriend in de kroeg vertelt over zijn bedrijf. Vragen zoals: “maar waarom doen jullie dat eigenlijk zo?” en “waarom werken jullie al 15 jaar met een softwareprogramma dat niet werkt?” Je steekt je kop niet boven het maaiveld uit, maar gaat doen wat de rest doet. Waarmee je in eerste instantie jezelf beperkt. En in tweede instantie de organisatie waar je werkt!

Conformeren

Niet mogen – en daardoor niet gaan – heeft dus te maken met conformeren aan de norm. Maar waar de regel “Je mag niet door rood fietsen” expliciet geschreven staat, is veel van wat we ons opleggen impliciet. Hoe ga je daar nou mee om? Daar is eigenlijk maar een manier voor. Uitzoeken of het echt niet mag. De mens legt zichzelf zoveel onnodige beperkingen op door van tevoren af te denken dat het niet mag. Terwijl niet mogen vaak vooral in je hoofd zit, omdat je ideeën hebt van hoe je jezelf moet gedragen, over wat ‘hoort’ en wat niet.

Tijd om te gááán!

Tijd dus om je niet meer te laten leiden door wat je denkt dat niet mag. Tijd om op zoek te gaan naar waar de echte grenzen liggen. Je zult zien dat je veel meer stappen kunt en mag zetten dan je van tevoren voor mogelijk hield. En dat je daarmee oneindig veel nieuwe mogelijkheden creëert.

Mag jij Gááán?

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Ambitie en succes, Dreambuilders, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat houdt jou tegen om te gááán?'?