Wees een hufter en maak carrière

“Met aardige mensen dempen we de grachten.” Dat is mij altijd verteld. Blijkbaar wordt ‘aardig zijn’ op zichzelf niet als toegevoegde waarde gezien, en al helemaal niet als je carrière wilt maken. Nu blijkt zelfs uit onderzoek dat hufterigheid loont…

Om precies te zijn rond de tweeduizend tot negenduizend euro per jaar! Drie onderzoekers verzamelden data over de vriendelijkheid van mensen in relatie tot hun carrière en salaris. Conclusie: mannen en vrouwen die bovengemiddeld kritisch zijn op het doen en laten van anderen worden als bovengemiddeld competent gezien.

Op z’n minst opvallend in tijden dat kreten als ‘teamwork’ en ‘servant leadership’ bij bedrijven hoog op de agenda staan. Maar dat terzijde…

Het blijkt zelfs dat sollicitanten die weinig empathie tonen sneller een baan aangeboden krijgen. Mét een hoger salaris. Overigens is dit sneller het geval als het empathisch vermogen van de recruiter en/of manager ook laag is. Soort kiest soort, zeg maar.

Dat zette mij aan het denken: misschien ben ik wel veel te aardig? Als ik hogerop wil komen moet ik daar dus per direct mee ophouden! Vanaf vandaag wordt er geen koffie meer gehaald, bied ik mijn excuses nergens meer voor aan (zij zijn gek, ik niet) en maak ik te pas en te onpas een lullige opmerking.

Oké, misschien draaf ik door. Susan Tardanico noemt het ‘The Good Girl Curse’. Vrouwen die zoeken naar harmonie, veel te hard werken en zelden tot nooit over hun successen praten. Zij geeft een paar tips om daarmee op te houden en als ‘hufter’ stappen in je carrière te zetten.

Ontdek de kunst van het conflict

Conflicten zijn een nuttig en soms noodzakelijk hulpmiddel op de werkvloer. Accepteer dit als een feit, ondanks dat je geneigd bent te denken dat ‘nette meisjes’ niet horen te vechten. Ontdek de kunst van het conflict en wapen jezelf met de nodige kennis om de volgende confrontatie te winnen.

Hard op de zaak, zacht op de persoon

Maak een scheiding tussen harde zakelijke beslissingen en jouw ‘zijn’. Het ontslaan van iemand die onder de maat presteert of de confrontatie aangaan met een collega maken je echt geen slecht persoon. Dit zijn nu eenmaal dingen die succesvolle leiders moeten doen.

Van werkpaard naar luxepaard

Herken de cruciale fase van je carrière waar harder werken je niet langer vooruit helpt. Natuurlijk zijn deskundigheid en bekwaamheid in het begin van je carrière cruciaal, maar er komt een moment dat ‘de inhoud’ je geen voordeel meer oplevert. Om op het hoogste niveau te slagen moet je inzetten op competenties als netwerken, onderhandelen en beïnvloeden.

Eenzaam aan de top

Ik heb eens gehoord dat gemiddeld één op de vijf collega’s een hekel aan je heeft. Accepteer dat. Als (toekomstige) leider moet je je afvragen: wil ik aardig gevonden worden of wil ik gerespecteerd worden? Helaas gaan beide niet altijd hand in hand. Als je keuzes maakt op basis van de behoefte om aardig gevonden worden, is het bijna een zekerheid dat je zal falen. Een sterk gevoel van eigenwaarde, gekoppeld aan een vaste verbintenis om het juiste te doen voor de organisatie, is volgens Susan essentieel.

Weet wat je wilt

De laatste tip: geef jezelf toestemming om na te denken over wat JIJ wilt en beslis op basis daarvan. Niet op basis van wat anderen denken of van je (zullen) vinden.

Nou, dat zal ik dan maar eens doen…

Tags: Ambitie en succes
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wees een hufter en maak carrière'?