fbpx

Meer betekenis vinden in je werk? Ga voor zaken die je raken

Zaken die je Raken door Willemijn Verloop

  • Wil jij een verschil maken in de maatschappij?
  • Ben je op zoek naar inspiratie van maatschappelijk ondernemers?
  • Wil je je richten op duurzaamheid?

Dan is Zaken die je raken hét boek voor jou! Ik zag het liggen op de redactie van Careerwise en las het in een middag uit. Dit neem ik eruit mee.

Kleine initiatieven maken een groot verschil

Zaken die je raken neemt me in zeven hoofdstukken mee in sociaal ondernemerschap. Ik leer welke veranderingen ik in een organisatie kan maken om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Na het lezen ben ik ervan overtuigd dat niet alleen grote organisaties impact kunnen hebben op de wereld, maar dat juist mijn of jouw kleine initiatief veel teweeg kan brengen.

Wat is sociaal ondernemen eigenlijk

Roeien tegen de stroom in. Dat typeert sociaal ondernemers. Je inzetten voor een betere wereld en nieuwe oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. Geld verdienen is niet het hoofddoel, het is een middel om je missie te bereiken. Het gaat sociaal ondernemers dus om de impact die hun werk heeft. Ze stellen zichzelf vragen zoals:

  • Hoe zorg je ervoor dat niemand meer wordt uitgebuit?
  • Dat de werkloosheid onder jongeren wordt teruggedrongen?
  • Dat ouderen niet langer eenzaam zijn?
  • En we niet langer voedsel verspillen?

Het leukst vind ik de praktische voorbeelden van organisaties en sociaal ondernemers die opboksen tegen de standaard. Die vechten voor een betere samenleving en zich bovenal hard maken voor een betere toekomst. Je moet er toch niet aan denken dat we straks alle natuurlijke bronnen hebben uitgeput? Ik niet in ieder geval.

Lekker pagina’s omslaan

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. De opbouw voelt logisch aan, alsof je naar een film kijkt en toe werkt naar de climax. Door de praktische casussen wordt sociaal ondernemerschap voor mij heel concreet. Het hadden er van mij meer mogen zijn. Van andermans successen (en valkuilen) leer ik het meeste! De auteurs geven zelf aan dat wat ze in het boek beschrijven slechts het topje van de ijsberg is. Ik ben wel erg benieuwd naar die volledige ijsberg. De voorbeelden wakkerden bij mij in elk geval een vlammetje aan: de drang om ook een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Een inspirerend boek door inspirerende auteurs

Zaken die je raken is geschreven door Willemijn Verloop, Mark Hillen en Kaat Peters. Willemijn is oprichter en oud-directeur van War Child en samen met Mark oprichter van Social Enterprise NL. Kaat is directeur van de Sociale InnovatieFabriek die zich inzet voor sociaal ondernemen in Vlaanderen.

Tags: ,
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu