Houd je werk boeiend met deze zes tips

young professional board

Zelf had ik een bore-out en een burn-out voor mijn dertigste. Mijn zoektocht naar energie krijgen van werk mondde uit in een beproefde methode, die intussen bij meer dan 1500 mensen tot succes leidde. Hieronder geef ik zes tips om je werk boeiend te houden.

1. Hoeveel energie krijg je van je werk?

Stel jezelf de vraag hoeveel energie je krijgt van je werk en geef het een cijfer van 0 tot 10. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om dit cijfer te verhogen. Kijk even terug naar de afgelopen maanden; is dit cijfer aan het zakken of stijgen?

2. Bekijk of je iets kunt verbeteren aan je omgevingsfactoren, je waarden

Schrijf op wat voor jou belangrijk is in je werk, bijvoorbeeld waardering krijgen, afstand woon-werk, je loon, samenwerken… en schrijf op wat er kan verbeteren en hoe.

3. Bekijk of je iets kunt verbeteren aan je functie

Wat kun jij goed én doe jij graag? Dit zijn zaken die je energie geven. Schrijf dit op en kijk of dit vandaag de dag aan bod komt in je functie. Wat kost je vandaag de dag energie in je functie? Kun je dit afbouwen en iets wat je graag doet in de plaats vragen?

4. Bekijk wat jij graag zou willen leren

Is er iemand intern die je dit kan leren? Is er nog ongebruikt opleidingsbudget?

5. Plan een gesprek in met je manager

Vertel hem wat je hierboven hebt opgeschreven. Benoem vooral wat je wel wilt, niet wat je niet wilt. Doe een voorstel om jouw functie zo boeiend mogelijk te maken en spreek een datum af wanneer je hierop terugkomt.

6. Ga intern netwerken

Kijk verder dan je eigen afdeling, ga in gesprek met mensen intern die werk doen wat je interesseert. Vertel hen wat jij graag zou willen doen. Als er intern mogelijkheden zijn, zullen ze je dit laten weten. Voeg deze mensen toen aan je LinkedIn-profiel.

Je ambitie kenbaar maken

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Het is een kwestie van dit kenbaar maken aan je leidinggevende, aan HR… Ik las ooit het volgende citaat van Els De Meester in het boek Stilte, ik spreek van Sylvie Verleye: ‘Toen ik terugkwam na mijn bevalling was er een benoeming waar ik niets van wist. Ze gingen ervan uit dat ik de ambitie niet had om de functie in te vullen. Om eerlijk te zijn, ik had die ambitie niet kenbaar gemaakt.’

Tijd om te veranderen

Mijn advies is om eerst te kijken of je je huidige functie kunt verbeteren en dit enkele maanden de tijd te geven, nadat je een gesprek gehad hebt met je leidinggevende. Spreek met jezelf af hoeveel tijd je dit wilt geven en zet het in je agenda. Is er na deze datum niets veranderd in je energieniveau (cijfer van 0 tot 10, zie stap 1), ga dan kijken of er intern andere mogelijkheden zijn die beantwoorden aan de zaken die je bij stap 2, 3 en 4 hebt opgeschreven. Ga in gesprek met mensen van HR en spreek met jezelf een termijn af. Als er na deze termijn niets veranderd is in je energieniveau, ga je op zoek naar mogelijkheden extern.

Concreet

Hoe concreter je weet wat je wilt, hoe groter de kans dat je dit ook daadwerkelijk bereikt. Dagelijks zie ik bij klanten dat, zodra ze stappen zetten om meer tevreden te zijn in hun werk, dit ook een positief effect heeft op andere terreinen van hun leven; hun gezondheid, hun relatie, hun sociale contacten… Ze worden blijere mensen!

Tags: Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Houd je werk boeiend met deze zes tips'?