Beleggen van 275 miljard euro

paul-jaspers

Paul Jaspers (26) studeerde International Business aan de Universiteit Maastricht en werkte sinds begin 2010 als Corporate Trainee bij pensioenbedrijf APG. Nu werkt hij sinds kort bij Capgemini als consultant. Een nieuwe stap dus.

Turbulent, complex… dit werd mijn baan

Iets meer dan twee jaar geleden studeerde ik af. Ik was klaar om te beginnen aan mijn eerste ‘echte’ baan en het liefst wilde ik mij verder ontwikkelen in de financiële sector. Dit trok mij aan door de dynamiek en de turbulentie die op dat moment door de financiële crisis speelde. Het vertrouwen moest worden teruggewonnen van de klanten en veel veranderingen moesten worden doorgevoerd om financiële instellingen weer gezond te maken.

Maar ik wilde ook bij een bedrijf werken dat zich voor de maatschappij inzet en niet puur op winst uit is. Een combinatie die in de financiële sector niet vanzelfsprekend is, zoals dat de afgelopen jaren wel duidelijk is geworden. Toch had ik mijn zinnen erop gezet! Min of meer toevallig kwam ik op een bedrijvendag APG (Algemene Pensioen Groep) tegen. Ik sprak met een recruiter die mij vertelde dat APG pas was geprivatiseerd en dat het bedrijf op het punt stond veel te veranderen in haar bedrijfsvoering. Ze gingen starten met een Corporate Traineeship, waar young potentials werden gecoached en opgeleid in een tweejarig traject. Dit was precies wat ik zocht! Een organisatie met een groot maatschappelijk belang en waar persoonlijke ontwikkeling voorop staat. Ze lieten me een lijst zien welke opleidingen en trainingen werden aangeboden en kreeg daar een goed gevoel bij.

De wereld van pensioenen

Voor de mensen die APG nog niet kennen: APG is de grootste pensioenuitvoerder van Nederland, en beheert momenteel 275 miljard euro (november 2011) voor de aangesloten pensioenfondsen. Dat geld probeert APG zo goed en duurzaam mogelijk te beleggen zodat de pensioengerechtigden een zo hoog mogelijk pensioen kunnen ontvangen als zij met pensioen gaan. Misschien vind jij dit niet zo fascinerend, omdat pensioenen wordt gezien als iets wat nog ver van je af staat. Echter is pensioenen niet alleen iets wat bij je 65/67e hoort maar ook als je arbeidsongeschikt raakt, een partner hebt of als je een sabbatical wilt nemen. Vooral nu het pensioenstelstel zal gaan veranderen is het noodzakelijk dat jongeren zich nu sterk maken en interesseren in pensioenen. Zodat ook deze generatie een goede (financiële) toekomst tegemoet kan zien.

Business Analist tot Manager Innovatie

Ik werkte als ‘Corporate Trainee’, wat betekent dat ik deelnam aan een opleidingstraject van twee jaar. Daarin kreeg ik de mogelijkheid om in 3 periodes van 8 maanden bij verschillende onderdelen van het bedrijf te werken. Zo heb ik de eerste 8 maanden als Business Analist op de ICT afdeling gewerkt, ben ik projectmanager geweest van de implementatie van het Asset Liability Management (ALM) bij de verzekeringstak en werkte ik als assistent-manager bij de Innovatie afdeling waar we nieuwe concepten uitwerkte zoals videobellen voor pensioenvragen. Het leukste vond ik dat ik gelijk een hoop verantwoordelijken kreeg. Toen ik bijvoorbeeld projectmanager was moest ik een groot team aansturen. Het ALM-model wat we bouwde zou worden gebruikt om de belegginsportfolio samen te stellen. Uiteindelijk zou mijn werk dus invloed hebben op hoe miljarden euro’s zouden worden belegd in heel de wereld.

Teambuilding, intervisie, opleiding…

Tijdens het traject worden, zoals dat bij een traineeship gebruikelijk is, een groot aantal opleidingen en activiteiten geboden. Zowel op vakinhoudelijk als persoonlijk vlak. Denk aan: teambuildings dagen, intervisie bijeenkomsten, het ontwikkelen van businesscases, de opleiding World of Pensions aan de Universiteit van Maastricht en lunchen met de Raad van Bestuur. Het leukste was een groepsopdracht met de andere trainees. Het was een consultancy opdracht. We moesten een afdeling compleet doorlichten op: klantenpallet, winst- en verliesrekening, markt- en productanalyse en een competentie-analyse. Na deze uitgebreide analyse moesten we voorstellen en oplossingen formuleren en uiteindelijk presenteren. Het voorstel werd in zijn geheel aangenomen en had de potentie om vele miljoenen euro’s te besparen. Dit gaf me een goed gevoel dat we hadden meegewerkt om het bedrijf beter te maken.

paul-jaspers-apg-afbeelding-teambuilding
Een dropping, waarbij we moesten overnachten in de buitenlucht bij -14 graden Celsius.

Transformatie

Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar, realiseer ik mij dat ik meer geleerd heb dan in mijn hele studie bij elkaar. Zowel op persoonlijk als op inhoudelijke vlak heb ik echt een transformatie ondergaan. Niet alleen ben ik veel effectiever en efficiënter geworden, ik heb ook geleerd om grote projecten te leiden en om de samenwerking op te zoeken tussen verschillende afdelingen.

Wat ik heel positief vind van werken bij APG is de vriendelijkheid en de behulpzaamheid van collega’s, iedereen neemt zijn werk serieus en er is veel kennis en deskundigheid aanwezig. Er is ook tijd om na het werk gezellig met collega’s activiteiten te organiseren. Veel collega’s zijn daardoor in de afgelopen twee jaar ook echte vrienden van mij geworden.

Een nieuwe stap

Ik ben iemand die zoekt naar veel afwisseling en ben soms ongeduldig om te wachten op veranderingen. Daarnaast krijg ik energie van nieuwe uitdagingen en omgevingen. Een vaste functie na mijn traineeship was daarom voor mij niet aanlokkelijk. Daarnaast heb ik tijdens mijn traineeship ontdekt dat ik een echte kick krijg van het consultancy werk. Ondertussen heb ik een carrièreswitch gemaakt en werk ik bij Capgemini als consultant. Hier krijg je de vrijheid om je expertise te kunnen gebruiken om vraagstukken op te lossen bij verschillende opdrachtgevers.

Ik werk als consultant bij het domein financiële dienstverlening in het vakgebied betalingsverkeer. In deze nieuwe functie blijf ik uitgedaagd omdat de opdrachtgever, de omgeving en de vraagstukken elkaar snel afwisselen. Daarnaast investeert Capgemini volop in haar medewerkers om kennis en kunde op te bouwen (ik zal snel mijn tweede blog posten zodra ik hier al wat langer werk).

Ik heb het gevoel dat ik een vliegende start heb gemaakt in mijn carrière. Ik heb geleerd dat je zelf je carrière in de hand hebt, en dan moet je kansen grijpen die op je pad komen. Daar zitten wel een risico’s aan vast en dat kan soms eng zijn, maar achteraf ben ik blij met de keuzes die ik heb gemaakt!

Tags: Finance, ROTCYP
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Beleggen van 275 miljard euro'?