Ben je (zelfs nu) werkloos? Dit kan je doen

werkloos - werkloosheid - baan zoeken - by Serkan Göktay

Je volgt je opleiding, krijgt dat felbegeerde papiertje, en dan. Je viert een welverdiende vakantie; en vervolgens duik je enthousiast in de vacatures. Maar daar gebeurt iets geks. Je struint van site naar site, honderden vacatures vliegen over je scherm, en toch. Je vindt niet de vacature die bij jou past. Je enthousiasme verdwijnt, je zit werkloos thuis en je gaat aan jezelf twijfelen.

Werkloos: verstrekkende gevolgen

En dat heeft verstrekkende gevolgen. Voor jou, als werkzoekende. Want je spirit gaat eraan. Je zit thuis, en dat doet meer met je dan je denkt. Zelf ben ik drie jaar op zoek geweest naar een baan en na een tijdje thuiszitten zag ik duidelijk de gevolgen:

 • Je vereenzaamt, er is niemand die op je wacht of iets van je verwacht
 • Je speelt daardoor steeds minder een rol in de maatschappij
 • De sterke connectie met je opleiding en vakgebied verdwijnt, zeker als je relevante blogs over jouw vakgebied niet bijhoudt
 • Je gaat aan jezelf twijfelen: want hoezo is er niemand die jouw talent wil hebben?
 • Je verliest de connectie met andere mensen, want je hebt minder te vertellen

Heftig. Inderdaad, en tegelijk herken je jezelf er misschien in?

De mismatch

Aan de andere kant heb je de werkgevers. Zij hebben momenteel ook een groot probleem. Ze schieten vacatures het wereld wijde web op, en wachten af wie er gaat solliciteren. Soms is dat niemand, zelfs in deze tijden. Soms een hele stapel aan brieven, maar niet de persoon die ze eigenlijk zoeken. Kortom, er is sprake van een mismatch.

Organisaties kunnen niet zonder jou, echt!

Wist je dat momenteel 25% van de bedrijven niet verder kan groeien omdat ze niet het juiste personeel kunnen vinden? Een kwart. Dat is bizar! Terwijl werkzoekers zo hun best doen om aan een baan te komen.

De mismatch ontrafelt

Deze mismatch boeide Jobrapido mateloos. Rob Brouwer, CEO Jobrapido, dacht: Hoe kan het dat ik binnen vijf seconden vind wat ik zoek, als ik een product zoek? En dat je weken moet zoeken als je een baan zoekt? Nooit bij stil gestaan, maar dat is inderdaad gek. Om de mismatch tussen werkzoekende en werkgever op te lossen, bouwde Rob met collega’s een vacaturesite op basis van dezelfde techniek als een webshop.

Vind de baan die bij je past

Als je op een reguliere vacaturesite medewerker communicatie intypt, krijg je alleen resultaten die matchen met deze woorden. Terwijl een medewerker communicatie in een vacature ook gerust woordvoerder of communicatie professional zou kunnen heten. Jobrapido combineerde per functie allerlei verwante termen, zodat je veel relevantere vacatures te zien krijgt. Zo zie je de banen die bij je passen en werkgevers krijgen profielen van sollicitanten die aansluiten bij de functie-eisen.

Werkloos? Zo ga je proactief aan de slag

Door proactief aan de slag te gaan, kan je zelf de mismatch tussen jou als werkzoekende en de werkgever verkleinen. Daarnaast voelt het veel beter om echt iets te doen, in plaats van op de bank zitten afwachten. Dit kan je doen:

 • Vertel anderen dat je werkloos bent en een baan zoekt, van het één komt vaak het ander
 • Wees actief op LinkedIn: reageer op anderen, post zelf dingen en doe mee met relevante discussies
 • Word vrijwilliger in de sector, of zelfs bij het bedrijf, waar je wilt werken als dat mogelijk is. Zo zit je dicht bij het vuur en leren ze je goed kennen. Houd ondertussen je oren open en de vacatures in de gaten. Maar: let op dat je niet uitgebuit wordt door als vrijwilliger bij een bedrijf aan de slag te gaan…
 • Volg een cursus of workshop om je baankansen te vergroten. Onderzoek eerst welke cursus het meest relevant is voor de baan die jij ambieert.
 • Bezoek een jobfestival of banenmarkt bij jou in de buurt
 • Neem een freelanceklus aan, zo heb je wel wat werk. Wie weet bevalt het zo goed dat je voor altijd ondernemer blijft!

Zo kom je nog steeds onder de mensen, heb je iets belangrijks te doen en houd je jouw cv up-to-date.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Jobrapido.

Tags: , , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ben je (zelfs nu) werkloos? Dit kan je doen'?