Bijbaan belangrijker dan cijfers

its-a-dirty-job-by-uitdragerij-on-flickr Een bijbaan op je CV geeft je een groot voordeel bij het vinden van werk na je studie. Uit onderzoek van academisch adviesbureau UniPartners blijkt namelijk dat werkgevers studiegerelateerde praktijkervaring het belangrijkst vinden naast het diploma, gevolgd door stages. UniPartners ondervond dit in een studie onder een groot aantal nationale en internationale bedrijven waarbij onderzocht werd welke nevenactiviteiten op het CV van een starter goed gewaardeerd worden. Van 31,5% van de recruiters kreeg studiegerelateerde praktijkervaring het hoogste cijfer. Gemiddeld levert de waardering van deze praktijkervaring de eerste plaats op, gevolgd door een stage en werkervaring.

Als je maar iets hebt gedaan

Overige werkervaring, niet direct gerelateerd aan het vakgebied van de student, wordt ook hoog gewaardeerd en eindigt op de derde plek. Dit valt te verklaren door een veel gehoorde opmerking in de trant van “het maakt niet uit wat studenten precies voor werk hebben gedaan, als ze maar iets hebben gedaan”. Laat als WO-student bij sollicitaties dus zien dat je actief bent geweest tijdens je studententijd. Ook door op het eerste gezicht irrelevante bijbaantjes te vermelden op je CV wordt je voor veel bedrijven al aantrekkelijker.

Ondernemerschap en vrijwilligerswerk

Opvallend is het feit dat ondanks veel promotie van ondernemerschap het hebben van een eigen onderneming laag gewaardeerd wordt door recruiters. Eenzelfde trend is te zien in de waardering van vrijwilligerswerk; tegen de stijgende belangstelling voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in waarderen recruiters deze nevenactiviteit vrij laag. Of je als student nu bij een multinational of bij het MKB solliciteert, maakt geen verschil. Er waren geen grote verschillen tussen beiden in de top drie van meest gewaardeerde nevenactiviteiten. 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: cv, Solliciteren, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Bijbaan belangrijker dan cijfers'?