fbpx

Carrièretips: Introvert en toch laten zien wie je bent

young professional meeting

Ben jij die collega die iedereen kent en die nergens onopgemerkt een entree maakt? Of ben jij introvert en blijf je bij voorkeur op de achtergrond omdat je er niet van houdt in het middelpunt van de belangstelling te staan? In het tweede geval zou het zomaar kunnen dat jij het jezelf ongemerkt lastiger maakt om verder te komen op professioneel vlak. Met deze carrièretips gaat je dat niet gebeuren!

Introvert én retegoed

De ene persoon is van nature nadrukkelijker aanwezig dan de ander en daardoor ook meer zichtbaar. Helemaal prima natuurlijk. Maar als je niet graag in de schijnwerpers staat en liever in stilte successen boekt kan het gebeuren dat je niet opgemerkt wordt. Dat zou een reden kunnen zijn dat carrièrekansen aan jouw neus voorbij gaan. Je wordt simpelweg vergeten als er een betere functie vrij komt. Hartstikke zonde, want dat je introvert bent wil niet zeggen dat jouw werk minder goed is.

Carrière, hier ben ik

Wil jij voorkomen dat jouw manager je over het hoofd ziet? Laat zien wie jij bent en wat je kunt. Wees niet te bescheiden en vertel jouw collega’s op welke gebieden ze een beroep op je kunnen doen. Het gaat erom dat jij je momenten kiest om te shinen, op een manier waar jij je prettig bij voelt. Maak eens een lijstje van je prestaties, schrijf op wat je de afgelopen periode hebt bereikt en neem dat mee naar het functioneringsgesprek. Op die manier weet je leidinggevende direct wat hij of zij aan jou heeft. Of zorg dat jouw vergaderpunten op de agenda komen en bereid ze goed voor. Een goede voorbereiding helpt om je punt te maken tijdens een vergadering en het voorkomt dat anderen het gras voor jouw voeten wegmaaien.

Netwerken zonder stress

Jezelf in de schijnwerpers zetten in een groep is misschien een grote stap. Bedenk dan dat je echt niet de enige introvert bent die dit lastig vindt. Bovendien kun je om het jezelf iets makkelijker te maken ook een-op-een jouw expertise delen. Laat je collega’s zien wat je waard bent zonder volledig uit je comfortzone te stappen. Lunchpauze? Ga niet ergens in een hoekje je bammetjes eten maar ga eens samen lunchen met collega’s waar jij je prettig bij voelt. Het helpt ook om betrokken te zijn bij (voor jou interessante) projecten, zeker als jouw leidinggevenden die belangrijk vinden. Zo kun je zonder al te grote druk toch laten zien wie jij bent en doe je ook nog eens bijna vanzelf aan ‘netwerken‘.

Show them what you’ve got!

Tags: , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Carrièretips: Introvert en toch laten zien wie je bent'?