265 dagen per jaar vakantie

Heleen Esser besloot op zoek te gaan naar werk wat haar energie geeft. Zij vertelde eerder op careerwise.nl over haar eerste stap richting haar grote droom: trainer worden. Inmiddels heeft ze een prachtige kans gecreëerd. Maar dat ging niet bepaald zonder slag of stoot.

Net als leren hockeyen

In dezelfde week dat ik de training ‘op volle kracht’ had gevolgd, was ik aan het eten met mijn oom. Hij kent mij goed en weet dat ik goed ben in het uitstellen van het maken van keuzes. Hij vroeg me wat ik zou willen in een nieuwe baan en toen ik voor de zoveelste keer terugkwam op het trainersvak raakte hij wat geïrriteerd: “Heleen,” zei hij, “ik hoor je nu al jaren zeggen dat je trainer wilt worden maar je handelt er niet naar. Eigenlijk is het hetzelfde als dat je zegt dat je goed wilt leren hockeyen en je vervolgens eerst gaat leren voetballen, volleyballen en zwemmen. Daar leer je vast wel het een en ander van, want je bouwt je conditie op en krijgt allicht spelinzicht, maar je leert er niet door hockeyen!”

Aan de slag

Met deze woorden en de training in mijn achterhoofd besloot ik dat het nu tijd was om mij volledig op het trainersvak te storten. Ik bestelde trainersboeken op internet en onderzocht welke opleiding ik eventueel kon gaan volgen. Ook belde ik Oscar van Tol, eigenaar van Evolution Logique. Ik kende hem nog van vroeger en had ruim een jaar geleden als deelnemer een training bij hen gevolgd. Bij dit trainingsbedrijf in het hart van de Ardennen staat ‘leren door doen’ centraal. Zij geven veel outdoor activiteiten die vertaald worden naar de organisatie. Denk hierbij aan leiderschapstrainingen, trainingen om de team efficiency te vergroten of visieontwikkeling. Maar helaas liep het telefoontje naar Oscar uit op een ‘nee’;  er was geen plek voor mij in de Ardennen. Ik moest een ander plan bedenken.

Heleen_Esser_Ardennen1

Ik straalde het niet uit

Al snel merkte ik dat ik de stap om zelfstandig trainer te worden toch ook wel erg eng vond. Daarom besloot ik om verder te solliciteren voor een nieuwe fulltime baan. In het weekend zou ik dan mooi kunnen beginnen met een trainersopleiding. Maar bij al mijn sollicitaties bleef succes uit. Ik straalde namelijk niet uit dat ik bij die bedrijven wilde werken, omdat ik mijn zinnen eigenlijk toch op het trainersvak had gezet. Ik solliciteerde ook bij trainersbedrijven, maar omdat die veelal met ervaren trainers werken kom je daar als leek nauwelijks binnen. Het antwoord daar was dan ook altijd dat ik niet de juiste achtergrond had.

Tweemaal is scheepsrecht

Na een maand besloot ik om Oscar opnieuw te bellen. Deze keer gelukkig met meer succes, want er waren twee rainers van hem die hadden aangegeven minder te willen gaan werken. Hij gaf aan het graag met mij te willen proberen. Ik word door hem opgeleid en ik draai alle trainingen mee en ga dus zelf leren door doen. Op die manier kan ik mij het trainersvak eigen maken. Dé kans der kansen: dit was wat ik wilde! Het idee is dat ik gemiddeld 100 dagen per jaar in de Ardennen trainingen geef. Vaak is dat 3 à 4 dagen achter elkaar en daarna ben ik dan weer een paar dagen in Nederland. Wat dus in theorie betekent dat ik 265 dagen vakantie heb!

Heleen_Esser_Ardennen2

Mezelf verder ontwikkelen

Voor nu is mijn plan dat ik alle trainingen meedraai bij Evolution Logique en daar zoveel mogelijk leer. In de wintermaanden is het daar wat rustiger en zal ik mij specialiseren op het gebied van DISC (een instrument om je persoonlijkheidsprofiel in kaart te brengen) en Situationeel Leiderschap (een methode voor het effectief managen en ontwikkelen van mensen). Op die manier kan ik mij verder ontwikkelen. Voor de lange termijn heb ik het plan om met mijn eigen bedrijf Buro Open Deur trainingen te ontwikkelen voor bedrijven zodat ik niet enkel en alleen afhankelijk ben van Evolution Logique.

Vol vertrouwen

Mijn vorige verhaal sloot ik af met de woorden:“ ik ga hoe dan ook trainer worden.” In augustus ben ik als zelfstandige trainer begonnen, dus aan die woorden heb ik mij gehouden. Met spanning, veel energie en vol vertrouwen ga ik weer door en ik zal jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen en plannen!

Lees meer van Heleen

Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '265 dagen per jaar vakantie'?