Commercieel versus idealistisch – een tegenstelling?

annelien-van-meer

Annelien van Meer (30) studeerde Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Na voor een aantal non-profit instellingen gewerkt te hebben, maakte ze in 2008 de overstap naar het bedrijfsleven en sindsdien werkt ze als Senior Consultant voor CREM  en Enact.

Van non-profit naar bedrijfsleven

Als student was ik er van overtuigd dat ik in de non-profit sector zou gaan werken: het liefst bij een NGO in een ontwikkelingsland, maar de Verenigde Naties of het Ministerie van Buitenlandse Zaken mocht ook. Werken bij een bedrijf leek me verschrikkelijk. Zo commercieel, alleen maar bezig zijn met winst maken… niets voor mij. Nee, ik was daar veel te idealistisch en niet commercieel genoeg voor. Vond ik zelf.

Tien jaar later denk ik daar heel anders over. In mijn loopbaan heb ik bij een NGO, een politieke partij, de overheid en binnen het bedrijfsleven gewerkt. Overal raakte ik snel verveeld en ging het me allemaal veel te langzaam. Uiteindelijk dan toch maar eens gesolliciteerd bij een adviesbureau. Op mijn afscheidsborrel bij mijn oude non-profit werkgever kreeg ik het boek “Hoe word ik een rat” cadeau van collega’s. Want: dat zou ik wel nodig  hebben in een commerciële omgeving.

Geen ratten

Maar in het bedrijfsleven voelde ik me al snel helemaal op mijn plek. Het bleek veel beter bij me te passen: resultaatgericht, ondernemend, geen bureaucratie.  Bovendien  bleek het helemaal niet nodig om een rat te worden. Eerlijk gezegd vind ik ‘winst’ nu een leuk woord in plaats van een vies woord. Ik bleek  commerciële vaardigheden te hebben, en het zowaar leuk te vinden om acquisitie te doen.  Terwijl ik tijdens mij studie geen idee had wat acquisitie betekende!

Zonder bedrijven geen idealisme

Hoe word ik een rat?
Hoe word ik een rat?

Ik spreek nog steeds regelmatig mensen wier droombaan het zou zijn om bij een mooie, idealistische organisatie te werken en daar iets te kunnen betekenen voor bijvoorbeeld kansarme kinderen in Afrika of het tegengaan van ontbossing. Dat kan ik me goed voorstellen en dit idealisme is voor mij ook nog steeds een belangrijke drijfveer. Maar ik zou die mensen wel willen adviseren om te kijken of dat soort werkgever aansluit bij je vaardigheden en werkstijl.  Als je de wereld wil verbeteren, kan dat ook prima binnen het bedrijfsleven.

Sterker nog, ik denk dat bedrijven een heel belangrijke rol spelen in het verduurzamen van onze wereld. Zonder bedrijven kunnen overheden en NGO’s fantastische doelstellingen met elkaar afspreken, maar die zouden nooit gerealiseerd kunnen worden. Commercieel idealisme is wat mij betreft geen contradictio in terminis!

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Commercieel versus idealistisch – een tegenstelling?'?