Dit is de verkeerde manier om een beslissing te nemen

verkeerde manier beslissing nemen - Dit is de verkeerde manier om een beslissing te nemen - pexels-andrea-piacquadio-3791129

Jij wilt graag werk waar je gelukkig van wordt. Je hebt verschillende vacaturesites afgespeurd, beroepskeuzetests gedaan en nog veel meer. Maar je bent bang om een verkeerde beslissing te nemen. Terwijl je nu in een baan bent beland waarvan je één ding zeker weet: dit is het niet voor jou. Wat nu!? In dit artikel leg ik je uit wat de verkeerde manier is om een beslissing te nemen én geef ik je een tip om wel de goede keuze te maken. Zodat jij iets vindt dat wel bij je past en waar je happy mee blijft.

De verkeerde manier om een beslissing te nemen

Dankzij je amygdala, je emotionele regelcentrum in je hersenen, ben je bang dat je een verkeerde keuze maakt. Je bent daarbij vooral bang dat die verkeerde keuze je iets zal ontnemen. Geld, vrienden, geliefden of status bijvoorbeeld. Je focust je dus op wat je te verliezen hebt bij het maken van een beslissing. Dit zorgt ervoor dat je bang wordt om fouten te maken. We vergeten hierdoor dat we leren van fouten maken. Zonde!

Als je een beslissing maakt, denk je dus meteen: Moet ik dit doen of moet ik dat doen? Stel als ik dat doe en er dan dat gebeurt? Stel dat het niet gaat zoals ik had gedacht? Wat als… Hiermee probeer je de toekomst te voorspellen en wil je alles onder controle krijgen. Daarmee maak je jezelf gek. Dit proces gaat continu door, waardoor je vast komt te zitten in een rad van gedachten waardoor de daadwerkelijke beslissing vaak uit blijft.

Vervolgens, als je dan toch een beslissing gemaakt hebt, kan je het niet van je afzetten en denk je voortdurend toch een vergissing gemaakt te hebben. De had ik maar… gedachte. En eigenlijk maak je je alweer zorgen voor als de situatie zou omslaan of dat je uiteindelijk toch de verkeerde beslissing genomen hebt.

Dit is typisch de verkeerde manier van keuzes maken, geleid door angst voor verlies. Waarbij het heel waarschijnlijk is dat jij de volgende fases bij jezelf herkent voordat je de beslissing neemt:

De vijf fases voordat je de verkeerde beslissing neemt

  1. Concentreer je op wat er allemaal verkeerd kan gaan
  2. Maak jezelf helemaal gek door die kritische gedachten
  3. Verlam jezelf door angst, terwijl je naar de toekomst probeert te kijken
  4. Luister naar wat alle andere mensen denken en luister niet naar je gevoel
  5. Voel de druk op je schouders bij het nemen van een beslissing

Als je dan vervolgens die beslissing genomen hebt, is de kans groot dat je de volgende fases bewust of onbewust toepast:

De vier fases nadat je de verkeerde beslissing genomen hebt

  1. Je probeert gestrest de gevolgen van je keuze te beïnvloeden
  2. Je geeft iemand anders de schuld als het niet loopt zoals je had gedacht
  3. Als het wel lukt, blijf je je afvragen of een andere keuze beter was geweest
  4. Je stuurt vooral niet bij als je een keuze hebt gemaakt waar je toch niet blij van wordt

Herkenbaar?

Deze manier zorgt ervoor dat je een beslissing maakt vanuit angst. Het focust je op zekerheid behouden in plaats van werk vinden dat bij je past en je gelukkig maakt. Deze manier is misschien wel jouw oude manier van keuzes maken. Laat die kritische gedachtes los en open je voor een andere manier van kiezen. Een andere manier van kiezen zorgt ook voor een ander resultaat, anders blijf je hangen bij het oude wat jou ontevreden maakt.

De goede manier om keuzes te maken

De goede manier van kiezen heeft een totaal andere benadering. Het gaat ervanuit dat welke weg je ook kiest, het de goede weg is. Elke weg die je neemt, is een kans om het leven op een andere manier te ervaren, ervan te leren en erdoor te groeien. Bij beide wegen kom je er meer en meer achter wie je bent, wat je echt wilt en wat je in dit leven wil doen. Als je een keuze gemaakt hebt, zijn er altijd dingen die je ervan kan leren. Je kan leren omgaan met ander soort mensen of minder of meer inkomsten of je krijgt een kans om op jezelf te leren vertrouwen. Vanaf welke kant je het ook bekijkt, het is allemaal een groot avontuur.

Een goede of foute keuze bestaat niet: beiden brengen je verder

Het is belangrijk om in te zien dat te weten komen wat je niet leuk vindt, even belangrijk is als te weten komen wat je wel leuk vindt. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Een goede of foute keuze bestaat dus niet. Elke keuze die je maakt, levert je iets op. Als je iets wil, dan is er altijd wel een manier om je zin te krijgen en het te laten slagen. Vastberadenheid is een krachtig middel.

En als je nu denkt: dat is niet realistisch, weet dan dit: je hebt geleerd te geloven dat negativiteit gelijk is aan realistisch zijn. En dus ook dat positief gelijk is aan niet-realistisch zijn. Dat is niet waar. Je gedachte is de manier waarop je tegen gevolgen en kansen aankijkt. Bij positieve gedachten zal je het vertrouwen hebben in jezelf dat, welke keuze je ook neemt, je het zal overleven. Als je beseft dat elke keuze jou iets oplevert, jou verder brengt, wordt kiezen veel makkelijker. Zonder druk, zonder keuzestress.

Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Keuzestress, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is de verkeerde manier om een beslissing te nemen'?