Dromen, durven… doen!

Ben je het nieuwe jaar begonnen met het stellige voornemen je carrière eens ‘over een andere boeg’ te gooien? Je bent niet de enige. Veel mensen dromen van een carrièreswitch, een locatie-onafhankelijke baan of het starten van een eigen bedrijf. Toch lukt het weinig mensen om dat enthousiasme vast te houden.

Elke verandering is lastig en vereist durf en doorzettingsvermogen. Hierbij 10 tips om jezelf te blijven motiveren en in actie te komen:

Bepaal je ‘hogere doel’

Mensen hebben verschillende drijfveren om een carrièreswitch te maken, een bedrijf te beginnen of naar het buitenland te vertrekken. Kortom, achter elke droom schuilt een ‘hoger doel’. Visualiseer jouw doel en hou die gedachte vast.

Begin met een schone lei

Bij elke verandering hoort loslaten. Loslaten van oude patronen, maar ook: het loslaten van zekerheden. Pas als je echt bereid bent om een nieuwe weg in te slaan, krijg je de durf en energie om er werk van te maken. Dus: adem in en hak een paar knopen door.

Denk ik mogelijkheden en kansen

Doe gek: ga uit van het meest positieve scenario. Stel dat alles lukt?! Toch nog een stille ‘ja-maar’ in je achterhoofd? Kijk eens hoe je daar een ‘ja-en’ van kan maken. Accepteer de dingen zoals ze zijn en kijk hoe je van daaruit tot nieuwe ideeën kan komen. En bedenk: falen bestaat niet. Zie het als een leerervaring.

Betrek anderen bij je doel

Creëer positieve sociale druk door je dromen met je omgeving te delen. Het is immers makkelijker om jezelf wat minder streng aan te pakken als niemand weet wat je van plan was. De nadruk licht overigens wel op ‘positieve’ sociale druk. Zoek bondgenoten op en mensen waar je energie van krijgt. En: durf om hulp te vragen. Grote kans dat mensen in je omgeving je op weg kunnen helpen. Maak daar gebruik van!

Maak het concreet

Je komt pas echt in beweging door het formuleren van kleine, simpele en concrete actiepunten. Wat kun je vandaag al ondernemen? Een to do lijst maken, iemand bellen voor een afspraak? Richt je telkens op de volgende stap in het proces en laat je niet teveel overweldigen door ‘the big picture’.

Maak het realistisch

Je hebt kleine tussentijdse successen nodig om jezelf te blijven motiveren en je einddoel te bereiken. Maak je doelen daarom realistisch en haalbaar en denk vanuit de zaken waar je controle over hebt. Vraag niet teveel van jezelf en besef dat alle verandering aandacht, tijd en energie nodig heeft.

Anticipeer

Bij stress en uitputting schieten we automatisch terug in gedrag dat veilig en vertrouwd is, terwijl je bij verandering juist gedrag moet vertonen dat onveilig en onvertrouwd is. Anticipeer op potentiële stressmomenten door voor jezelf een ‘crisisplan’ op te stellen: 1. Adem in, adem uit, 2. Ga even uitwaaien…

Maak het leuk

Maak het leuk en vergeet niet te lachen, ook (of juist) als je ergens tegenop ziet. Zet muziek aan, bedenk er een spel omheen… maakt niet uit, als je er maar lol in krijgt.

Vier successen

Vergeet jezelf niet te belonen bij (kleine) successen en focus niet teveel op de dingen die niet goed gaan. Het kan immers altijd beter, sneller, mooier.

Blijf volhouden

Alle verandering gaat met vallen en opstaan. Laat je daarom niet bij de eerste tegenslag uit het veld slaan. Loop dit rijtje regelmatig weer even na voor jezelf:
1. Visualiseer het ‘hogere doel’, 2. Begin met een schone lei, 3. Denk positief, 4. Betrek er anderen bij, 5. Maak het concreet, 6. Maak het realistisch, 7. Anticipeer, 8. Maak het leuk, 9. Vier successen en 10. Blijf volhouden.

Tags: Carrièreswitch, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dromen, durven… doen!'?