Droombaanreis: Mijn hart achter het stuur

Marije Bergmans studeerde Planologie in Utrecht en doceert nu aan de faculteit Geowetenschappen. Tegelijk onderzoekt ze wat haar echt drijft. Ze neemt deel aan het Dreambuilders Accelerator programma en vertelt hoe ze haar dromen en ambities omzet in realiteit.

Jong geleerd is oud gedaan

Het heeft de hele nacht stevig geregend en de straat ligt vol plassen. Een moeder loopt me met haar drie-jarige dochter tegemoet. Op hun pad glinstert een diepe plas. Het meisje twijfelt geen moment. Ze komt met beide benen van de grond en springt er middenin. Een perfecte landing! In gedachte zie ik een jury scorebordjes ophouden. Haar moeder veegt de spetters van haar gezicht en spreekt het kind vermanend toe. Tegelijkertijd geef ik het meisje een vette knipoog en een bemoedigende knik. ‘Goed gedaan’, denk ik terwijl ik haar passeer.

Hart boven hoofd

Nu ik momenteel probeer te achterhalen waar mijn ambities echt liggen, denk ik regelmatig terug aan het meisje in de plas. Ooit was ik net als zij. Ongeremd door gedachten over ‘hoe het hoort’. Mijn hart en onderbuik bepaalden de loop van mijn dag. Mijn hoofd had de rol van bijrijder. Maar ergens onderweg is mijn hoofd achter het stuur gekropen. Mijn hart belandde in de achterbak. Met als gevolg dat ik nu met een boog om plassen heen loop, in plaats van er middenin te springen. De ongedwongen, vrolijke weg is een lange maar zekere geworden. Nu wil ik niets liever dan mijn ‘pretpad’ betreden en ambities formuleren die recht uit mijn hart komen.

Piekeraar

Voor mij betekent leven vanuit mijn hart dat ik uit mijn comfortzone moet komen. En dat vind ik beangstigend. Ik heb namelijk geen idee welke obstakels er achter de deur liggen. Voor een piekeraar als ik, lijken die obstakels soms monsterlijk groot. De enige manier om ze te overwinnen, is door af te rekenen met mijn hoofd. Ik weet namelijk pas hoe het is om mijn comfortzone te verlaten, als ik de sprong waag.

Monster by Marije Bergmans
Soms lijken de obstakels monsterlijk groot.

Terug naar het begin

Leven vanuit mijn hart was vroeger kinderlijk eenvoudig. Waarom zou dat nu niet meer zo zijn? Voor mij is het makkelijker om te beginnen met iets nieuws als ik de stappen klein en overzichtelijk houd. Omdat ik dicht bij mezelf wil blijven, ben ik op een rij gaan zetten wat ik als kind graag deed: dagdromen; boeken lezen; hutten bouwen; knutselen; vliegeren met een zelfgemaakte vlieger; tekenen; zingen. Er zijn maar weinig dingen op dit lijstje die ik nu nog doe. Voor de foto’s die ik voor dit blog gemaakt heb, heb ik een aantal dingen van dit lijstje weer opgepakt. Te beginnen met het maken van een schaduwmonster en een volledig ingerichte dekentent als klap op de vuurpijl.

Hutten bouwen, boeken lezen, gezelligheid en knusheid. Nu ik mijn ambities probeer te formuleren, denk ik vaak terug aan wat ik als kind graag deed. Hutten bouwen, boeken lezen, gezelligheid en knusheid. Nu ik mijn ambities probeer te formuleren, denk ik vaak terug aan waar ik als kind van hield.

Kleine stappen, groots resultaat

De rode draad in alles wat ik als kind leuk vond, is artistiek en creatief. Nu ik weer creatieve activiteiten heb opgepakt, bruis ik weer van de energie. Het schrijven van dit blog, het maken van de foto’s en dansles nemen. Deze ogenschijnlijk kleine dingen hebben voor mij een wereld van verschil gemaakt. Ik verbaas me nog over hoe makkelijk ik energie krijg als ik mijn hart volg.

Wat houd jou nog tegen? Realiseer in 2013 jouw ambitie, kom net als Marije naar Dreambuilders voor een vliegende start van jouw droom.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Droombaanreis: Mijn hart achter het stuur'?