Droombaanreis: Ondernemer of toch…

carrièreswitch maken

Berthe van Kesteren (24) is Opleidingskundige en heeft een passie voor de ontwikkeling van mensen en voor communicatie tussen mensen. Momenteel zoekt ze een nieuwe uitdaging. Op Careerwise vertelt ze hoe ze haar ambities actief vorm geeft.

Ik kan natuurlijk ook ondernemer worden

Ik heb altijd al wel het idee gehad dat ik ondernemer zou kunnen worden. Ik ben een harde werker en ik vind werken leuk. Als ik van 9-tot-5 werk voel ik gewoon dat ik langer wil blijven. Alsof het een soort grens is die ik opzoek en daar dan net even overheen ga. Mezelf tot het uiterste drijven. Dat is iets waar ik een kick van krijg merk ik. Ik vond ’t ook nooit erg om over te werken. Ik krijg er juist energie van om ’s avonds laat nog ergens keihard aan te werken. ’s Avonds werk ik naar mijn idee beter dan overdag. In de ochtend heb ik altijd even tijd nodig om wakker te worden dus dan ben ik niet heel actief.

Ondernemen? Gewoon uitproberen!

Afgelopen weken heb ik ervaring opgedaan met wat naar mijn idee in de buurt komt van het werken als ondernemer. Ik ben nog geen onderneming gestart maar werkte bij een klein bedrijfje waar ik wat bijkluste. Ik mocht zelf indelen wanneer ik zou werken als het werk maar gedaan zou worden. Het maakte mijn opdrachtgever niet uit wanneer ik mijn werk deed. Ik schreef mijn gewerkte uren en kreeg ze later uitbetaald. Geen standaard kantoorbaan dus.

‘Out of my comfortzone’

Aan het begin zat ik helemaal in mijn element. Ik vond het fijn dat werk en privé niet echt gescheiden was. Het contact met mijn opdrachtgever en mijn andere collega voelde vriendschappelijk aan. ’s Avonds nog even een Whatsapp met de laatste updates van werk. Het gaf me het gevoel dat we samen iets moois creëerden. Ook vond ik het lekker om tot ’s avonds laat te knallen en productief bezig te zijn. En niet de eerste paar uur van m’n werkdag wakker worden. Het voelde ‘out of my comfortzone’ om geen standaard kantoorbaan te hebben, een echte waaghals en anders dan de massa. Ik kreeg er echt een kick van.

ComfortZoneBertheCareerwise

Privé wordt werk en werk wordt privé

Toch liep ik op een gegeven moment tegen de lamp. Werk en privé kon ik steeds slechter van elkaar scheiden. Als ik op de vrijdagavond met mijn broer naar de bioscoop ging zat ik helemaal te stressen omdat ik dit en dat nog moest doen voor werk. Ik kon totaal niet ontspannen. Ook was mijn privé telefoon mijn werktelefoon geworden. Ik werd op mijn vrije dag dan ook continu gebeld door allerlei klanten. Ook al sprak ik met mezelf af dat ik ze de volgende dag terug zou bellen, ik kon het gewoonweg niet loslaten.

Samenwerken

Dropbox_WhatsApp_BertheHet klonk zo ideaal. Op verschillende flexwerkplekken werken waar je vervolgens je netwerk weer kan uitbreiden. Maar hierdoor miste ik echt de connectie met mijn eigen collega’s. Ik wil niet alleen mijn collega’s spreken over de Whatsapp of in Dropbox zien dat ze een nieuw document hebben geplaatst. Ik wil ze zien en ik wil samen met hen in een ruimte werken.

Afwachten totdat de klant betaalt

Ook liep ik er tegenaan dat ik er geen financiële zekerheid uit kon halen. Ik word er maar zenuwachtig van als ik grotendeels van mijn spaargeld moet leven en maar afwachten totdat de klant betaalt.

Het inzicht

Het klinkt zo ideaal allemaal, maar je moet er wel de juiste instelling voor hebben, dat ondernemen. Je moet los kunnen laten en vrije tijd voor jezelf in kunnen plannen na hard gewerkt te hebben zonder dat je je schuldig voelt dat je niet met werk bezig bent. Of dat iets is wat je kunt trainen is een mooie nieuwe vraag die ik mee neem in mijn verdere zoektocht. Ook neem ik in mijn zoektocht mee in hoeverre ik uit mijn comfortzone wil en kan gaan bij een nieuwe baan. Uit je comfortzone stappen kan je veel mooie ervaringen opleveren, maar het moet wel haalbaar zijn wat inkomen betreft.

Lees wat Jeroen en Marije tegenkomen op hun Droombaanreis en zet zelf je eerste stap: Kom 19 januari naar het inspirerende Dreambuilders evenement en start 2013 met het realiseren van jouw droom.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Droombaanreis: Ondernemer of toch…'?