Droombaanreis: Salaris of zingeving?

Jeroen van den Berkmortel (25) is op zoek naar wat hij écht wil. Als HR medewerker is hij gefascineerd door mensen die hun talenten benutten. Tevens is hij ook spreker rondom deze passie. Op Careerwise vertelt hij over zijn eigen Droombaanreis.

Mathieu Weggeman over leiderschap

Onlangs was ik in Amsterdam voor een lezing van Mathieu Weggeman over leiderschap. Weggeman is een bekende organisatieadviseur, hoogleraar en schrijver van managementboeken. Zijn boodschap voor managers: create meaning. Val professionals die goed zijn in hun vak en die daar plezier in hebben niet teveel lastig met regels en procedures. Maar zorg voor een collectieve ambitie. Wat zou de wereld missen als wij niet zouden bestaan? Waar geloven wij in? Dat soort vragen. En stuur op output. Volgens Weggeman hecht vooral de jonge generatie daar veel waarde aan. Wij zijn meer ‘mission-driven’ dan ‘money-driven’. En als we die instelling onvoldoende terugvinden bij een organisatie gaan we sneller weg. Steeds meer young professionals gaan volgens Weggeman aan de slag als zzp’er vanwege een gebrek aan zingeving bij organisaties.

Op gesprek bij een werving en selectiebureau

Met de lezing nog vers in mijn geheugen reed ik door naar Weesp voor een afspraak bij een werving en selectiebureau. Daar was mijn cv opgevallen. En ik mocht langskomen voor een kennismakingsgesprek. Samen met de recruiter nam ik mijn cv door. Ze wilde bijvoorbeeld graag weten hoeveel maanden ik precies bij mijn laatste werkgever heb gewerkt en of ik havo of vwo als vooropleiding heb. Who cares! Maar kennelijk zijn er organisaties die dat belangrijk vinden. De twee lastigste vragen stelde ze echter aan het einde van het gesprek. Hoeveel wil je verdienen? En hoe ver ben je bereid om te reizen? Voor mijn gevoel hangt dat heel erg af van de organisatie. Natuurlijk verdien ik niet graag minder dan ik gewend was en het liefst reis ik zo kort mogelijk. Maar als de organisatie echt bij me past, dan wil ik die kans niet bij voorbaat af laten ketsen op de reisafstand en het salaris.

Mission driven

In de auto op weg naar huis nam ik in gedachten de dag nog eens door. Ik dacht aan het verhaal van Weggeman. En aan het gesprek bij het bureau waarin de focus voor mijn gevoel vooral lag op meetbare zaken als opleiding en werkervaring. Stilstaand in een file van twaalf kilometer concludeerde ik voor mezelf dat ik, zoals Weggeman eerder op de dag al zei, vooral ‘mission driven’ ben. Werk is voor mij niet alleen maar mijn tijd inruilen voor geld. Werk is meer. En dat vind ik ook belangrijk voor een organisatie. Dat er een doel is dat verder gaat dan het genereren van zoveel mogelijk winst. En dat men gericht is op samenwerking. Als de waarden en de cultuur van een organisatie aansluiten bij wat ik belangrijk vind, dan is de naam, de grote, de reisafstand en het salaris van secundair belang.

Lees wat Berthe en Marije tegenkomen op hun Droombaanreis.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Droombaanreis: Salaris of zingeving?'?