Exitgesprek: doe de deur niet dicht

Mirjam had het al een tijdje niet naar haar zin op haar werk. Ze speelde met de gedachte om haar baan op te zeggen, maar de angst voor werkloosheid weerhield haar.Alles veranderde toen een nieuwe leidinggevende, waar Mirjam het niet goed mee kon vinden, de keuze voor haar maakte. Mirjam moest weg. Het ging Mirjam niet bepaald in de koude kleren zitten. Een lange tijd na de beëindiging van haar dienstverband worstelde ze nog met gevoelens van boosheid en frustratie.

Niet zomaar de deur achter je dichttrekken

Misschien heb jij net zoals Mirjam een vervelende ervaring gehad op je werk en ben je geneigd om de deur achter je dicht te trekken en te denken: die collega’s en leidinggevende zie ik nooit meer terug! Niets is minder waar. Waar je ook gaat werken, je kunt altijd mensen tegenkomen die mensen kennen waar jij eerder mee hebt gewerkt. Ook al ben je niet van plan om ooit nog terug te keren naar de huidige organisatie, toch doe je er verstandig aan om op een zorgvuldige en positieve manier te vertrekken.

Exitgesprek

Een exitgesprek is dan ook niet slechts een formaliteit, maar een gesprek dat je net zo zorgvuldig moet voorbereiden als elk ander belangrijk gesprek. Als de werkgever niet zelf het initiatief neemt tot een exitgesprek, doe dit dan zelf. Een exitgesprek verheldert waar je staat in je loopbaan en helpt een hoofdstuk zorgvuldig af te sluiten. Het is ook het uitgelezen moment om aan te geven wat je dwars zit. Wanneer je om vervelende redenen vertrekt, is het des te belangrijker om te zorgen voor een zorgvuldige afsluiting. Hiermee voorkom je dat je in negativiteit blijft hangen.

Bereid je goed voor, blijf kalm en positief

Bereid dit laatste gesprek dus goed voor en denk na over wat je wel en niet wilt zeggen. Streef ernaar zo positief mogelijk te zijn en blijf kalm. Kun je slecht met iemand overweg, benoem dan wat de situatie lastig voor je maakt. Maak die persoon niet zwart. Spreek vanuit jezelf door aan te geven dat jij het zo hebt ervaren en voorkom dat je met een beschuldigende vinger naar iemand anders wijst. Met een constructief exitgesprek zorg je voor een positieve afronding, ook al is er het nodige voorgevallen en is van een goede verstandhouding geen sprake meer.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Exitgesprek: doe de deur niet dicht'?