Ik ga het doen!

Berber Rischen (26) behaalde via Bouwkunde en Finance haar MBA en was Business Controller bij DSM in Delft. Een jaar geleden besloot ze het roer om te gooien en een wereldreis te gaan maken. Nu is het zover. Op careerwise.nl vertelt ze over haar belevenissen.

Geen weg meer terug

Ik zat achter mijn bureau op een verlaten kantoor, keek naar de muur en dacht: “Het is nu of nooit!”  Ik stuurde een e-mail naar mijn familie met de mededeling dat ik ontslag zou nemen om te gaan reizen. Nu kon ik in ieder geval niet meer terugkrabbelen, want het is zo makkelijk om van gedachten te veranderen door allerlei excuses die het leven je op een presenteerblaadje aanreikt.

Mijn motto: Geen woorden maar daden! (…zoals het een echte Rotterdammer betaamd). Niet alleen had ik na drie jaar als controller bij DSM voor mezelf besloten dat ik niet meer in een financiële functie wilde werken, maar ook zou een goed vriendinnetje aan de andere kant van de wereld gaan trouwen. De perfecte timing om mijn reis te maken!

Spannend? Zeker! Zenuwachtig? Absoluut!

Wat ik zeker weet: over een jaar kijk ik terug op de meest fantastische reis van mijn leven. Toen ik op mijn 18e naar het buitenland vertrok, voelde ik me net zo en nu zou ik willen dat ik dat kon overdoen! Ik ben ambitieus, weet wat ik wil en wat ik kan. Maar ik weet ook dat genieten van het leven en de mensen die ik ontmoet mij het rijkst maken. Niet een zak geld, niet een titel, niet 80 uur werken per week, maar het ontmoeten, leren van en verrijken van andere mensen, dat maakt mij gelukkig!

Berber-teamcaptain-DSM-rotcyp
Als Teamcaptain voor DSM tijdens de ROTCYP

Mijn baas was jaloers op mij

Toen ik de knoop had doorgehakt, heb ik het meteen tijdens mijn jaarlijkse beoordelingsgesprek tegen mijn baas gezegd. Ik kon het wel verzwijgen, en over mijn toekomst praten alsof de reis er niet was, maar wie heeft daar iets aan? Ik vond het spannend, want ik had geen flauw idee welke reactie ik zou krijgen. Gelukkig was hij heel positief en bekende meteen dat hij eigenlijk wel heel jaloers was omdat hij het zelf nooit had gedaan. Dat hij meteen wilde regelen dat ik na mijn reis weer bij DSM terug kon komen, had ik niet verwacht en vond ik een mooie vorm van waardering.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het al dan niet behouden van mijn baan naast me neer had gelegd. Ik heb vertrouwen in mijn eigen kunnen en realiseer me dat ik alleen maar rijker terug kom van zo’n reis. Los van het feit dat ik Spaans wil leren en nog meer culturen ga leren kennen, leer je ook vooral veel over jezelf. Mede daarom wil ik ook echt alleen op pad en mezelf in het diepe gooien, hoe spannend ik het ook vind.

Positieve reacties

Vervolgens reageerde iedereen super positief, dus wist ik dat ik me zorgen had gemaakt om niets. Alle positieve reacties op mijn werk maakten het goede gevoel dat ik bij DSM had alleen maar sterker en ik kijk er erg naar uit om hier terug te komen!

Holland Heineken House Londen

Ik ga precies negen maanden reizen. Waarom? Omdat ik me al snel bedacht dat de Olympische Spelen in Londen mijn laatste stop moest worden! Werken in het Holland Heineken House. Het lijkt me geweldig. Met een team jonge mensen die tent opzetten en runnen. En dat tijdens het hoogst haalbare sportevenement dat er bestaat. Als kind droomde ik ervan om zelf mee te doen aan de Olympische Spelen, maar nu dat er niet meer inzit, klinkt dit als een uitermate aantrekkelijke tweede optie.

Volg Berber tijdens haar wereldreis

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ik ga het doen!'?