fbpx

Jobhoppen is goed: waarom je elke drie jaar van baan moet wisselen

jobhoppen is goed - Jobhoppen is goed waarom je elke drie jaar van baan moet wisselen -pexels-mary-taylor-6009141

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Maak jij je zorgen over de waslijst aan banen op je CV? Je bent niet de enige! Het hebben van een vast contract wordt steeds zeldzamer en hierdoor moet je wel om de paar jaar op zoek naar een nieuwe baan. Toch zitten er ook voordelen aan jobhoppen. Op de Careerwise redactie lazen wij een leuk artikel van Fast Company en delen de hoogtepunten met je. Het stigma van de flodderige jobhopper behoort tot het verleden en dat is maar goed ook!

Jobhoppers zijn onbetrouwbaar

Vroeger stond het slecht op je cv wanneer je elke zoveel jaar van baan wisselde. Het zou recruiters de indruk geven dat je geen uithoudingsvermogen hebt, niet goed met collega’s om kunt gaan, of dat je onbetrouwbaar bent en niet genoeg bij je werk betrokken bent. Maar dat stigma begint nu heel snel tot het verleden te behoren — vooral nu we met de millennials massaal de werkvloer betreden.

Millenials willen leren

Als millennial wil je continu kunnen leren, ontwikkelen en groeien. Dit sentiment verschilt met dat van eerdere generaties. Waarvan velen geloven dat je het beste je hele carrière bij dezelfde werkgever kunt blijven hangen in de hoop dat deze je dan uiteindelijk eerlijk zal behandelen, met een mooi pensioen en andere bijkomende voordelen.

Langer dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf verdient 50% minder

Maar er zijn meerdere redenen waarom jobhoppen goed is en je juist het beste om de zoveel jaar kunt switchen:

Jobhoppen is goed, doe het elke 3 tot 4 jaar

Patty McCord, voormalig chief talent officer bij Netflix en in die rol verantwoordelijk voor de huidige innovatieve werkcultuur binnen het bedrijf, zegt dat jobhoppen juist goed is, en dat jonge mensen dit het beste elke drie tot vier jaar kunnen doen. Ik denk dat de belangrijkste verandering die gemaakt moet worden is dat werkgevers hun werknemers vanaf het begin als slimme bijdragers moeten beschouwen. Als we ons perspectief zouden veranderen en zeggen, ‘Iedereen wil hier binnenkomen, geweldig werk verrichten en bijdragen’ dan passen mensen daar wel of niet bij voegt McCord toe, die nu bedrijven coacht op dit gebied. Je ontwikkelt je vaardigheden sneller wanneer je van werkgever verandert vanwege het voortdurende leerproces.

Hoe het komt dat je sneller leert

Als jobhopper treed je telkens opnieuw buiten je comfortzone. Je komt bij uiteenlopende bedrijven, je weet dat je snel moet leren om een goede indruk te maken, en wilt daarom zo snel mogelijk een bijdrage leveren aan de organisatie — en dit alles in de paar jaar die je hebt voordat je weer naar de volgende baan overstapt. Het resultaat is dat je als jophopper meestal de uitblinker bent, die in een korte tijd heel veel leert.

Stabiliteit door makkelijker een baan te vinden

Als je niet elke drie jaar van baan wisselt, ontwikkel je ook niet de vaardigheden om snel een nieuwe baan te vinden. Volgens Penelope Trunk, ondernemer en schrijver, is je leven juist stabieler wanneer je regelmatig van baan verandert. Als het gaat om het managen van je eigen carrière, dan is het zo dat je geen vaardigheden ontwikkelt om snel een nieuwe baan te bemachtigen wanneer je niet elke drie jaar van baan verandert, en dit betekent dat je eigenlijk helemaal geen stabiliteit binnen je carrière hebt, vertelt ze aan Fast Company. Je bent dan net zo afhankelijk van je werkgever als mensen in de jaren ’50 waren, met het gouden horloge wanneer je vijftig jaar in dienst bent geweest.

Na drie jaar leer je niets nieuws meer

Ik lees vaak onderzoeksverslagen over wat iemand nou precies een goede werknemer maakt… en mensen dachten vroeger altijd dat hun werknemers meer waard werden naarmate ze langer bij hen bleven, omdat je ze kunt trainen en ze dan goed in hun baan worden en hun werkzaamheden netjes uitvoeren. Maar nu blijkt dat werknemers die op dezelfde baan blijven hangen minder snel leren en ook minder bij het werk betrokken zijn. Hierdoor presteren ze uiteindelijk veel minder. Het blijkt dus dat de werknemer die het langst blijft minder presteert, en de werknemers die op banenjacht zijn, zijn juist het meest toegespitst op het zo snel mogelijk heel erg nuttig worden. 

Vertrek als je betrokken wilt blijven

Trunk is van mening dat je na drie jaar bij dezelfde werkgever vrijwel niets nieuws meer leert. En terwijl er natuurlijk een aantal uitzonderingen op deze regel is, zoals in de academische wereld, kan je volgens haar in veel gevallen beter vertrekken als je bij je werk betrokken wilt blijven.

Wat goeie werkgevers begrijpen

Maar hoe zit het als je dit bekijkt vanuit het perspectief van een werkgever, hoe zouden zij het beste naar het jobhoppen van millennials kunnen kijken? We weten allemaal dat het geld kost om je jonge talent te trainen. Als bedrijven voortdurend nieuwe Young Professionals moeten trainen, gaat dit dan niet ten koste van de bedrijfsdoelstellingen? Dit is een vraag die McCord vaak te horen krijgt bij de bedrijven die ze adviseert. Personeelsbehoud is een grote zorg, en werkgevers liggen er ’s nachts wakker van. Ze hebben een hoop geïnvesteerd in het aannemen en inwerken van jonge talenten. Wel heeft McCord een duidelijk advies voor die bedrijven: over 15 jaar, wanneer je bedrijf snel aan het groeien is door alle hoog presterende jobhoppers die gekomen en gegaan zijn, maak je jezelf heus geen zorgen meer of alle interne kennis wel in regels en bureaucratie gegoten is en ben je juist blij dat je bedrijf niet volledig geïnstitutionaliseerd is.

Dit artikel is een vrije vertaling van het beste uit You Should Plan On Switching Jobs Every Three Years For The Rest Of Your Life.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jobhoppen is goed: waarom je elke drie jaar van baan moet wisselen'?