Klaar voor de volgende stap?

volgende stap schoenen in de lucht

Je werkt al een tijdje bij die leuke werkgever in die toffe baan, maar toch merk je de laatste periode wat twijfel. Is dit nog wel de juiste baan voor jou? Ben je niet toe aan een volgende stap? In deze blog help ik je graag op weg om te ontdekken of je toe ben aan een volgende stap en hoe je een goede volgende stap kan zetten. Ready? Let’s go!

Onderzoek je huidige werk

Of je klaar bent voor een volgende stap in je werk is van verschillende factoren afhankelijk. Er zijn een aantal factoren die vaak meespelen:

 • Voldoende uitdaging.
 • Werkinhoud.
 • Werkplezier. 
 • Kunnen leren en ontwikkelen.
 • Het gevoel zinvol bij te dragen met je werk.
 • Energie halen uit je werk.
 • Talenten en kwaliteiten voldoende benutten in je werk.
 • Gevoel van waardering. 
 • Niveau van functioneren (functioneer je volgens de verwachtingen en eisen die aan je werk worden gesteld of moet je nog meer van jezelf laten zien).
 • Tevredenheid over collega’s, cultuur en organisatie.
 • Tevredenheid over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

Je krijgt een indruk van hoe je naar je huidige werk kijkt door na te denken over de bovenstaande factoren. Hoe is dat voor jou?

Goed om je te realiseren; er is geen goed of fout. Iedereen leert en ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Het verschilt per persoon of je ergens op bent uitgekeken of toe bent aan wat anders. Voor de ene persoon is dat na 6 maanden en voor een ander is dat na 3 jaar.

Dit verschilt ook per functie en organisatie. Een complexe organisatie waar je met veel mensen van allerlei afdelingen samenwerkt zal meer tijd kosten om goed te doorgronden dan een kleine organisatie waar je met minder mensen samenwerkt. Daarnaast speelt de branche en de mate waarin je werk onderhevig is aan ontwikkelingen ook een rol. Er is daardoor geen vaste formule van wanneer je klaar bent voor een volgende stap.

Begin met zelfonderzoek, zodat je meer duidelijkheid krijgt over hoe je in je huidige werk staat en wat je nodig hebt in een volgende stap.

Een volgende stap – wat en hoe?

Een volgende stap hoeft niet te betekenen dat je een andere werkgever gaat zoeken. Vaak zijn er binnen je huidige organisatie veel kansen en mogelijkheden. Om die te kunnen zien en naar je toe te trekken is het belangrijk om uit te spreken wat je wilt. Heb je onderzoek gedaan naar je huidige werk en ontdekt dat je graag meer wil leren en jezelf verder wil ontwikkelen op een bepaald gebied? Bespreek dit dan met je leidinggevende en collega’s en werk aan je zichtbaarheid. Mensen helpen je graag verder met jouw groei, maar dan moeten ze wel weten wat jouw ambitie is en welke kwaliteiten je te bieden hebt.

Ik las een aantal jaar geleden een interview in een tijdschrift en daar stond de quote: “als je ambities groter zijn dan wat je ergens kan en mag doen wordt het tijd om een stap te maken”. De quote heb ik altijd bewaard, want het past heel goed bij het ontdekken van je ambities. En tegelijkertijd zit hier ook de boodschap in om te kijken wat er binnen je huidige werkgever mogelijk is. Denk aan het uitbreiden van je takenpakket, het doen van een gaaf project, een traineeship doen, solliciteren voor een andere functie binnen dezelfde organisatie, oriënteren op ander werk binnen je organisatie door mee te lopen met een collega of werk te doen voor een andere afdeling, et cetera.

Er zijn veel mogelijkheden om een stap te maken als je maar denkt in kansen en mogelijkheden. Als de functie die jij als jouw volgende stap ziet niet direct vrij is, kan je ook afspraken maken hoe je naar die functie toe kan groeien door extra ervaring op te doen, een opleiding te volgen, et cetera. Het is niet alleen de bestemming van een volgende stap die belangrijk is. De weg ernaar toe is net zo belangrijk en leuk.

Mocht er bij je huidige organisatie geen mogelijkheden zijn om je ambities te realiseren, dan kan je alsnog een stap naar een andere organisatie overwegen.

Als je toewerkt naar een volgende stap zorg er dan voor dat het beeld dat je van jezelf creëert past bij wat je wilt bereiken. En zet acties in die passen bij de richting van je doel. Heb je een gaaf project op het oog dat je graag zou willen doen om jouw ervaring uit te breiden? Zorg dan dat je in contact komt met mensen die over het project gaan. Bouw je netwerk uit. Geef aan dat je graag aan dat project wil meewerken. Vraag tips hoe je extra kennis en ervaring kan opdoen, zodat je voor een bepaalde functie in aanmerking komt.

Een volgende stap is soms niet in één keer gerealiseerd, maar hoe gaaf als je in kleine stapjes naar jouw ultieme doel toewerkt.

Veel succes!

Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Link in bio, Loopbaan, Volgende stap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Klaar voor de volgende stap?'?