fbpx

Love Matters: werken voor een goed doel

Jeppe_Schilder_op_Careerwise

Jeppe Schilder (30) studeerde onder meer Sociale Wetenschappen. Voor het World of Difference programma was hij het afgelopen jaar druk bezig met het opzetten van een project in Kenia.

Ik wilde verschil maken

Als zestienjarige maakte ik eind jaren negentig een reis door Nepal en Tibet. Tijdens deze tocht kwam ik voor het eerst in aanraking met armoede en onrecht. Dit maakte zo’n enorme indruk dat mijn besluit vast stond: ik zou een verschil gaan maken, hoe klein dan ook. Maar na het afronden van mijn studies viel het allesbehalve mee om een baan te vinden in de ontwikkelingssector. Diverse baantjes, stages en vrijwilligerswerk verder kwam ik uiteindelijk terecht in de private sector in een sales functie. Precies het tegenovergestelde van waar ik naar op zoek was!

Kansen creëren: Campagne voeren

De ontwikkelingswerksector bleef me aantrekken. Een vriendin attendeerde mij op het World of Difference programma en ik wist dat ik deze kans met beide handen moest aangrijpen. Na een paar maanden campagne te hebben gevoerd werd ik als winnaar gekozen. Vanaf januari 2012 ging ik me een jaar lang inzetten om ‘een wereld van verschil’ te maken.

Dance4Life_ambassadriese_Nikkie_Plessen
Dance4Life ambassadrice Nikkie Plessen bezocht ons project

Nederland en Kenia

Het enige wat vast stond was dat ik me samen met dance4life bezig ging houden met mobiele technologie In Nederland en Kenia. Uiteindelijk hebben we voor Nederlandse jongeren een zogenaamde ‘seks gids’ gemaakt. Het werd een app die antwoord geeft op alle vragen omtrent seks, seksualiteit, soa’s, liefde en relaties. Inmiddels is de app enkele maanden live en zien we dat deze veel door de jongeren wordt gebruikt. Tegelijkertijd leren wij hoe we de app in de toekomst kunnen verbeteren en beter kunnen afstemmen op de behoefte van de Nederlandse jongeren.

Dance4Life_Kenya_Rollenspel
Onderwijs over sexualiteit en HIV in de vorm van een toneelstuk

Ik ben me ook gaan verdiepen in de mogelijkheden die mobiele telefonie in Kenia biedt. In maart vertrok ik naar Nairobi om daar te onderzoeken hoe jongeren hun mobiele telefoon gebruiken en seks beleven. De mobiele telefoon wordt soms veel inventiever gebruikt dan door ons in Nederland. Op seks en seksualiteit bleek echter een groot taboe te rusten. Toegang tot de juiste informatie is schaars en er doen veel fabeltjes en onwaarheden de ronde. Genoeg werk aan de winkel dus.

Love Matters Kenya: een persoonlijke leerschool

Terug in Nederland kwam ik in contact kwam met de Wereldomroep. Zo’n twee jaar geleden zijn zij in India een online magazine omtrent liefde, seks en relaties begonnen. Het bleek een doorslaand succes en er werd gekeken naar de mogelijkheden om dit ook in Afrika te lanceren. Dance4life en de Wereldomroep zaten duidelijk op één lijn en zodoende besloten we om samen ‘Love Matters Kenya’ te realiseren. Mijn taak? Als projectmanager in Kenia alles opzetten en de lancering in goede banen leiden.

Dance4Life_Onderwijs_HIV_Aids_Kenya

Het blijft wel Afrika natuurlijk

Maar Afrika zou Afrika niet zijn als je niet de nodige tegenslagen te verduren kreeg. Het duurt soms weken voordat je een reactie krijgt. Afspraken worden zeker niet altijd nagekomen en te laat komen is eerder regel dan uitzondering. Als je echt iets voor elkaar wilt krijgen moet je er bovenop zitten. Wat dat betreft is dit jaar voor mij persoonlijk een enorme leerschool geweest.

Ondanks wat vertraging en kleine tegenslagen zijn we op de goede weg. Love Matters Kenya ziet hopelijk spoedig het licht.

Mijn leven na World of Difference

Wat ik na mijn World of Difference jaar ga doen? Dat ligt nog open. Ik ben langzamerhand wat aan het rondkijken. Ik wil in ieder geval de Vodafone Foundation, dance4life en al mijn collega’s in Nederland en Kenia te bedanken voor deze kans en een fantastische jaar!

Tags: , , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Love Matters: werken voor een goed doel'?