Ontslag nemen: ik koos voor mijn hart

ontslag nemen

Ik had geluk. Een paar weken na mijn afstuderen vond ik een baan in mijn werkveld. Ze leerden me over social media, webteksten schrijven en interviews doen. Ik mocht zelfs fotograferen – mijn grote hobby! – om mijn socialmediaposts te voorzien van eigen afbeeldingen.

Af en toe thuiswerken was geen probleem en om de week was ik een dag op locatie ter inspiratie. We kregen een gezonde lunch voor een kleine vergoeding en het kantoor lag in een fijne bosrijke omgeving.

Staren naar de muur

Maar ik voelde me verschrikkelijk. Ik had de hele dag buikpijn, huilde vaak op weg naar huis en dronk ’s avonds uit wanhoop een fles wijn leeg. Ik kon het niet aan: stilzitten achter een bureau, de reistijd van drie uur en de oninspirerende sfeer. Het trok mijn ziel leeg. Hoe langer ik daar werkte, hoe stiller mijn vrolijke en creatieve brein werd. Uiteindelijk produceerde ik maximaal drie Facebookberichtjes per week. De rest van de tijd staarde ik naar de witte muur tegenover mij.

Ik mag geen ontslag nemen, vond ik

Het was niet de werkplek, het bedrijf of de collega’s die me het gevoel gaven dat ik opgesloten zat. Ik was het. Ik had mezelf verteld dat ik geen ontslag mocht nemen. Je gaat toch niet zomaar stoppen met je werk, zonder dat je iets anders hebt? Dat vond iedereen. Je hebt geld nodig. Een ex zei ooit tegen mij: niet je oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. (Best ironisch dat hij dat zei, nu ik erover nadenk, nadat ik het met hem uit had gemaakt.) Zijn woorden vormden het ritme waarop ik elke ochtend en avond mezelf de trein in duwde.

‘Gelukkig’ werd mijn contract niet verlengd. Mijn werkgever voelde ongetwijfeld aan dat ik niet op mijn plek zat. Ik ben haar nog steeds dankbaar voor die keuze. Ik had het zelf nooit gekund.

Slimme keuzes zijn geen recept voor geluk

Slimme keuzes zijn geen recept voor geluk. Soms zijn verstandige keuzes zelfs de stomste beslissingen – ook al lijken ze logisch. Hoe verder je wegraakt van je hart, hoe meer stappen je weer terug moet zetten. Spring maar in het diepe. Jij verdient geluk en er zijn zoveel andere keuzes om voor te kiezen. Zelfs als dat betekent dat je werkloos wordt. Als je het financieel aan kan kies dan voor je hart.

Tags: Ambitie en succes, Carrière, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Loopbaan, ontslag, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ontslag nemen: ik koos voor mijn hart'?