fbpx

Promoveren iets voor jou?

Door Susanne Blotenburg:

De titel ‘doctor’ behalen door het doen van een promotieonderzoek kan een kickstart van een onderzoekscarrière zijn, zoals bij Talitha Verheij (26). Maar hoe gaat promoveren in zijn werk en heb jij de capaciteiten voor een loopbaan als onderzoeker in huis?
..

1. Wat is promoveren?

Een promotieonderzoek behelst het schrijven van een proefschrift. De inhoud daarvan moet de AIO (Assistent in opleiding) uiteindelijk verdedigen voor een promotiecommissie. De commissie beoordeeld of de persoon kan promoveren en de titel ‘doctor’ (dr. of PhD) mag voeren. In Nederland duurt een promotietraject meestal vier jaar. Promotieonderzoek doen is (meestal) een fulltime baan, je krijgt ervoor betaald. Het salaris van een AIO is marktconform.

2. Hoe vind ik een promotieplek?

De universiteiten in Nederland bieden meestal promotieonderwerpen aan waar je op kunt solliciteren. De plekken worden als vacature aangeboden op internet op in dag- en weekbladen. Nuttige sites zijn bijvoorbeeld: www.academictransfer.nl en www.hetpnn.nl. De websites van de universiteiten zelf kun je ook in de gaten houden.

3. Hoe solliciteer ik naar een promotieplek?

Een promotieplek maakt meestal deel uit van een groter onderzoeksproject. Naast een sollicitatiebrief moet je daarom vaak nog een onderzoeksvoorstel te schrijven. In het voorstel kun je aangeven welke ideeën je hebt over het project en op welke wijze jij het onderzoek zou willen vormgeven. Het is belangrijk dat je het voorstel goed beargumenteerd en voorziet van voorbeelden. Hiermee kun je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten.

4. Wat zijn belangrijke capaciteiten van en onderzoeker?

Natuurlijk moet je voldoende affiniteit hebben met onderzoekswerk. Een AIO moet verder over voldoende zelfdiscipline beschikken. Je doet zelfstandig onderzoek en bepaalt je eigen planning en dagindeling. Een checklist:

  • Interesse in de wetenschap
  • Analytisch denkvermogen
  • Doorzettingsvermogen
  • Goed kunnen schrijven
  • Zelfstandig kunnen werken.

5. Vind ik een baan?

Met een promotie ben je niet automatisch verzekerd van een toekomst in de academische wereld, maar veel onderzoekers geven les op de universiteit. Veel gepromoveerden vinden in andere sectoren een baan, zoals in het bedrijfsleven. De expertise die je opdoet kan echter voor zowel de publieke sector als het bedrijfsleven waardevol zijn. Het is belangrijk je al tijdens het promoveren te oriënteren op de arbeidsmarkt, vaak biedt de universiteit ook begeleiding.

En, is promoveren iets voor jou?

Tags:
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Promoveren iets voor jou?'?