Toe aan een carrièreswitch? Denk dan hieraan

handen met pen en bril

Nog niet lang aan het werk, maar al wel toe aan een carrièreswitch? Jouw opleiding betekent weinig diversiteit aan mogelijke banen en te veel geïnteresseerden? Of werk je nu vijf jaar binnen een bepaalde branche, maar kom je erachter dat die niet meer bij je past?

De carrièreswitch

Hoe maak je dan die switch? Want mis je niet de ervaring en de kennis? Zullen ze tijdens het solliciteren niet eerst mensen met meer ervaring selecteren? Je hebt tenslotte geen zin om weer helemaal onderaan te beginnen; die vijf jaar ervaring zijn wel iets waard, toch?!

Het goede nieuws is: ja, het is makkelijker dan je denkt om een switch te maken. Het slechte nieuws is dat je eerst helder moet hebben – zoals altijd! – wat jij een bedrijf dan te bieden hebt. Er zijn twee gebieden waar jij je op moet focussen als je de overstap naar een andere branche wilt maken.

Focus je op jouw vaardigheden

Wat er ook gebeurt, welke kennis je ook bezit, je wordt altijd betaald voor je vaardigheden. Het maakt niet uit of jij het onderwerp wel of niet interessant vindt, uiteindelijk zijn je vaardigheden waar je voor betaald wordt. Dit is dan ook de reden dat je solliciteert op een functietitel, en niet een onderwerptitel. Nog missende kennis kun je leren tijdens je werk of een vooropleiding. Maar je hebt wel al vijf jaar je vaardigheden ontwikkeld en dat is waardevol.

Maak heel helder welke vaardigheid van jou het meest waardevol is. Dit is jouw hefboom om in een ander werkgebied terecht te komen.

Focus je op jouw professionele unieke toegevoegde waarde en ervaring

Die zin is een mond vol, maar het komt neer op: wat kun jij komen brengen in je nieuwe omgeving vanuit je oude omgeving? Ik spraak laatst een van de superhelden. Zij wil een switch maken van communicatie naar IT projectmanagement. Misschien lastig, van een afstandje bekeken, maar richt je eens op wat ze te brengen heeft. Omdat ze binnen de communicatie heeft gewerkt is ze waarschijnlijk sociaal vaardig, kan ze goed communiceren en werkt ze graag met andere mensen. Zonder al te veel in stereotypes te vallen, maar wat denk je dat veel werknemers binnen de IT niet zo goed kunnen? Juist. Hun krachten liggen ergens anders en dat is prima, want haar ervaring is juist een perfecte aanvulling in zo’n omgeving.

Denk eens na: hoe kun je jouw ‘gebrek’ aan kennis als voordeel gebruiken? Jouw taak is om dit helder en met overtuiging over te brengen.

Yes, het kan!

Ik hoor zoveel verhalen van mensen die overgestapt zijn naar een andere richting, branche of werkgebied. Ondanks dat het misschien lastig lijkt, blijkt het in de praktijk reuze mee te vallen. Want hoeveel mensen blijven nu echt werken in het gebied waarvoor ze zijn opgeleid? Naar mijn idee minder dan tien procent. Focus je op wat jouw meest waardevolle vaardigheid is en welke unieke toegevoegde waarde jij hebt. Jouw taak is om dit helder en met overtuiging over te brengen. Als je dit goed doet, heb je net zoveel kans als iemand die ervaring heeft in die branche.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Carrièreswitch
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Toe aan een carrièreswitch? Denk dan hieraan'?