Waarom gehaast op zoek gaan naar een baan geen zin heeft

watch

Cliënten komen soms in blinde paniek bij mij en willen graag een coachingstraject starten, met als doel zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Laat dat nu echter net een combinatie zijn die niet altijd goed samen gaat. Juist doordat je  zo’n haast hebt, zal je er waarschijnlijk niet in slagen een uitdagende baan voor de langere termijn te vinden.

Ik zal het uitleggen: als je moeite hebt met het vinden van een nieuwe baan ligt dat waarschijnlijk niet aan de arbeidsmarkt of aan werkgevers die niet inzien hoe geweldig jij bent. Waarschijnlijk heb je gewoon niet goed voor ogen wat je precies wilt, wat je belangrijkste kwaliteiten zijn, wat de belangrijkste kenmerken van jouw ideale werkgever zijn, wat hen drijf…  en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Weet waar je naar op zoek bent

Je kan wel met de grootst mogelijke haast een perfect CV in elkaar draaien en de mooiste sollicitatiebrieven schrijven, zolang jij niet weet wat je écht drijft en wat je werkelijk zoekt in een baan, zul je negen van de tien keer ook niet in staat zijn om de recruiter te overtuigen van het feit dat jij de aangewezen persoon voor deze baan bent. Zie ook: Wat je van een afwijzing kan leren

Stel nou, dat verkopen jou met de paplepel is ingegoten en jij dus ook jezelf moeiteloos verkoopt in een sollicitatiegesprek, dan nog kun jij je afvragen of je goed bezig bent. Je hebt weliswaar die baan gekregen, maar de kans is groot, dat je reeds na korte tijd er achter komt dat je toch niet op je plek zit. En zo kan je het riedeltje dan weer van voren af aan beginnen.

Neem je tijd en begin bij het begin

Dit hoeft echter niet! Als je je realiseert dat het belangrijk is om te bezinnen voor je begint en dus eerst pas op de plaats maakt om helder op een rij te zetten:

  • Waar je goed in bent
  • Wat je leuk vindt om te doen
  • Waar je energie van krijgt en waarvan juist niet
  • Wat belangrijke waarden voor jou zijn in je werk
  • Wat belangrijke voorwaarden zijn in jouw werk
  • Wat de functie die je ambieert echt inhoudt

Zodra je uiteindelijk een compleet profiel hebt met daarin beschreven wat jij belangrijk vindt in een baan, dan wordt het tijd om de baan te vinden die echt bij je past en dan is het wél tijd om actief aan de slag gaan!

Zie ook: In 10 stappen naar de baan die echt bij je past

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom gehaast op zoek gaan naar een baan geen zin heeft'?