Weet wat je wilt

Onlangs heb ik in korte tijd twee keer de lay-out van mijn e-zine gewijzigd. Bij het proces dat hieraan vooraf ging, heb ik precies dié fout gemaakt, waar ik anderen altijd voor waarschuw. Een fout die je gemakkelijk maakt als je probeert te benoemen wat je wilt. Ook als het gaat om je wensen over werk. Graag behoed ik je voor die fout bij je zoektocht naar wat je wilt!

weet_wat_je_wilt_Careerwise_by_d_vdm

Mijn fout

Ik liep tegen een aantal dingen aan in mijn eerste lay-out die me niet aanstonden en daar baalde ik enorm van. Ik schreef alles op wat ik niet meer wilde en waar ik me kapot aan ergerde. Ik schakelde een professional in en liet hem een nieuwe lay-out maken die uiteindelijk precies al het omgekeerde werd van wat ik niet meer wilde. En toen het klaar was… kwam ik erachter dat ik een lay-out had gekregen die eigenlijk helemaal niet bij mij paste.

Compleet misgeschoten dus…

Hoe kan dat?

Als ik me minder had gericht op alles wat ik níét meer wilde, had ik misschien tijd genomen om te bepalen wat ik dan wél wilde. Ook in je zoektocht naar je ideale werk richt je je het liefst op wat je wél wilt! Weten wat je niet wilt is zinvol. Maar het tegenovergestelde nemen van alles wat je níét meer wilt, levert niet per se een lijstje op van dingen die je wél wilt.

“Hoezo?!” denk je nu. “Jawel toch?”

Ja en nee. Het levert je vooral op wat je niet meer wilt, bekeken vanuit de situatie en het werk waarin je nu zit. Je neemt je huidige situatie als uitgangspunt en laat een heel zoekgebied liggen. Het hele zoekgebied naar je wensen dat niet te vinden is door je te focussen op waar je nu van baalt in je werk. Dat zoekgebied ligt namelijk buiten de context van jouw huidige werk.

Wensen wat je wél wilt

Daarnaast is er een groot verschil tussen een wens die voortkomt uit het vermijden van iets wat je niet aanstaat, en een wens die voortkomt uit een oprecht verlangen naar iets. Kijken naar wat je niet wilt is alleen zinvol als je goed onderzoekt waarom je dit niet meer wilt. En als je dit vertaalt naar dieperliggende verlangens en behoeften. Als je er iets mee vermijdt, wat krijg je er dan voor terug? Levert dat op wat je écht wilt? Of zit er een dieperliggende behoefte achter je wens om iets niet meer te willen?

Nu jij

Kijk op deze manier naar wat jouw “niet meer willen” je leert over wat je wél wilt. Laat daarna je huidige werk compleet los. Wanneer je je huidige baan als uitgangspunt blijft nemen, kun je niet vrij fantaseren over het werk dat je het allerliefst zou doen. Waar droom je al jaren van? Wat zou je doen als alles mogelijk was? Wie is een grote inspirator voor jou? Wat leert dat jou over het werk dat jij het liefst zou doen? Over de manier waarop je het liefst zou werken?

Het zal je duidelijk zijn dat ontdekken wat je wél wilt geen eenvoudige klus is. Het duurt vaak vele malen langer dan wanneer je moet opschrijven wat je in je huidige werk kunt missen als kiespijn…

Veel succes!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Weet wat je wilt'?