Werk kiezen dat wél bij je past? 6 meest gemaakte fouten

Werk kiezen dat wél bij je past Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten Elodie melodieinhetleven Careerwise

De juiste werkkeuze maken is belangrijk voor jou. Je wilt goed kiezen, omdat je bang bent om (weer) een foute keuze te maken. Het gevolg? Je weet niet meer wat jij moet kiezen en je blijft hangen op dezelfde plek. Ben jij benieuwd hoe je de juiste werkkeuze maakt? Lees dan snel verder en ontdek de meest gemaakte fouten bij het maken van de juiste werkkeuze. Ook lees je hoe je het wél op een goede manier aanpakt.

1. Te hoge verwachtingen

Van onszelf
Allereerst heb je waarschijnlijk te hoge verwachtingen van jezelf. Je verwacht dat je alle ballen in de lucht moet kunnen houden en aan alle maatschappelijke onuitgesproken eisen moet kunnen voldoen. Je wilt bijvoorbeeld een leuk huis of appartement hebben, gezellige vriendinnen bij wie je jezelf kan zijn, een lover die je helemaal geweldig vindt, een goedbetaalde baan én ook nog eens eentje waar je al je passies en kwaliteiten in kwijt kan.

Van anderen
Daarnaast wil je ook voldoen aan de verwachtingen van anderen, zoals je familie en ouders. Zij hebben het beste met je voor, maar ook hun verwachtingen zorgen voor druk om het goed te doen. En zo voelen we allemaal de druk om te presteren en zijn we bang om te falen en zo onszelf en anderen teleur te stellen.

2. Teveel luisteren naar anderen

Gesprekken met anderen
Als mens ben je geneigd om het met anderen over je probleem te hebben. Zeker vriendinnen en je lover zullen regelmatig van je te horen krijgen hoe frustrerend jij je werk vindt. Je vertelt hen er alles over: dat je zo graag wilt wisselen, maar je geen idee hebt wat dan wél bij je past. Je hoopt stiekem dat zij het antwoord weten. Zo heb je geregeld gesprekken waarbij anderen jou advies geven, maar waarbij blijkt dat de tips die ze geven helemaal niet aansluiten.

Wat denk jij dat bij mij past?
Soms vraag je zelfs aan vage kennissen wat denk jij dat bij mij past? in de hoop dat zij met die ene job komen die bij jou aansluit. WAKE UP! Dit werkt niet. Het enige wat je doet is de verantwoordelijkheid verschuiven van jezelf naar de ander. Je hoopt dat de ander een antwoord heeft op de vragen die jou bezighouden, maar dit werkt niet. De ander is jou niet en zal dus nooit weten wat bij jou past.

3. Je houdt je bezig met hapsnap dingen

Vacaturesites
Hapsnap dingen zijn de dingen die je even doet, waardoor het lijkt dat je er moeite en effort in steekt. Helaas zijn dit ook de dingen die ervoor zorgen dat je rondjes blijft rennen en dus geen stap vooruit zet. Wat zijn die hapsnap dingen? Bijvoorbeeld ronddwalen op vacaturesites om de juiste functie te vinden. Dit werkt niet! Je bent op zoek naar wat bij je past, dan kun je niet al meteen naar banen gaan kijken. Dat is een stap te snel. Jezelf ontdekken en leren kennen is eerst belangrijk, voordat je de juiste baan kan vinden.

Doen!
Wellicht houd jij je bezig met webinars bekijken of lees je veel boeken en artikelen over persoonlijke ontwikkeling en werkgeluk. Dit betekent niet dat dit je ook per se verder gaat helpen. Het heeft voornamelijk ook te maken met gaan doen in plaats van passief dingen lezen. Wil je het laten slagen? Dan is het tijd voor actie!

4. Je wil er niet op achteruit gaan

Financiële zekerheid
Soms weet je wel wat je wilt, maar durf je geen actie te ondernemen omdat je bang bent om erop achteruit te gaan. Financieel gezien bijvoorbeeld. Je hebt een goedbetaalde baan en wilt liever geen salaris inleveren, want die financiële zekerheid is toch wel heel fijn. Stel je voor dat je dit niet hebt? Misschien moet je dan wel je huis of je auto opgeven. Dat wil je zeker niet. En op die manier maken veel young professionals niet de keuze om ervoor te gaan. Je verkiest dan veiligheid boven geluk.

Angst
Allereerst: super begrijpelijk. Maar wees je wel bewust dat wanneer je niet in actie komt, je hetzelfde leven houdt wat je nu hebt. Het leven waarin je niet blij bent met je werk. Daarnaast weet je niet zeker of je er echt op achteruit zou gaan. Wellicht heb je in je nieuwe werk juist wel meer salaris, flexibelere uren en betere voorwaarden. Dat kan ook, alleen is dat moeilijk om je voor te stellen. Puur omdat je automatisch uitgaat van angst.

5. Je steekt er niet écht tijd en energie in

Blijven hangen
Grote kans dat je dat ontevreden gevoel eigenlijk niet echt serieus neemt. Je blijft hangen in de dingen die je al deed, zoals die hapsnap dingen en er met anderen over kletsen. Zo houd je jezelf voor de gek. Want je doet toch wat? Klopt. Maar het helpt je geen stap verder.

Effectieve tijd en energie
Dat blijven hangen komt vaak omdat je niet de effectieve dingen doet. Laat je bijvoorbeeld coachen en je zult zien dat je vliegt én enorme sprongen maakt. Omdat je inzoomt op jezelf. Dit is ook de plek waar het antwoord zit als je op zoek bent naar je passie en droombaan. Zo vertelde Kim bijvoorbeeld Nooit gedacht dat ik dit in zo’n korte tijd en zonder frustratie zou bereiken! En dat kan jij ook.

6. Zelf blijven aanmodderen

Misschien durf je geen hulp in te schakelen omdat jij je schaamt voor je verhaal of wil je geen geld in je eigen ontwikkeling investeren. Zonde, want als je het niet serieus neemt, dan zal jij over twee jaar nog steeds precies zo ongelukkig te zijn in je werk én heb je nog steeds geen andere keuze gemaakt. Laat jezelf een spiegel voorhouden om jou te helpen met het antwoord wat al in jou is te ontdekken. Start het coachtraject, zodat ook jij de juiste werkkeuze maakt die past bij jou!

Tags: Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Droombaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werk kiezen dat wél bij je past? 6 meest gemaakte fouten'?