Consultancy, iets voor jou?

consultant-pin-by-matthew-burpee-on-flickr

Veel starters ambiëren een baan bij een adviesbureau. Logisch, je krijgt de kans om aan opdrachten bij grote bedrijven te werken en in verschillende sectoren ervaring op te doen. En het salaris is natuurlijk mooi meegenomen. Aan de andere kant: de werkdagen zijn lang en er wordt veel van je verwacht.

Weten waar adviesbureaus naar op zoek zijn, is een belangrijk startpunt bij je oriëntatie voor een adviesfunctie. McKinsey kijkt bijvoorbeeld naar competenties als ‘problem solving’, ‘achieving’, ‘personal impact’ en ‘leadership’. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden en flexibiliteit belangrijk om het als consultant te maken. Ben jij geschikt voor het adviesvak?

Analytisch denkvermogen

Als consultant produceer je concepten en ideeën. Je houdt je bezig met complexe problemen en wordt analytisch uitgedaagd. Of je nu sterrenkunde, rechten of psychologie hebt gestudeerd, een goede beheersing van exacte vakken en gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn absoluut noodzakelijk.

Sociaal en klantgericht

Je werkt veel in teams en met klanten, waarbij je de ene dag een presentatie voor de Raad van Bestuur moet geven en de andere dag cruciale informatie van een financiële afdeling nodig hebt. Je moet je daarom goed kunnen inleven in mensen van verschillende rangen en standen.

Flexibel

Snel schakelen en afwisseling behoren tot de functieomschrijving van elke adviseur. Je werkt aan verschillende projecten bij verschillende bedrijven op verschillende locaties. Daarnaast kunnen omstandigheden van een project en de wensen van de klant met de dag veranderen.

Leiderschap

Adviesbureaus zoeken leiderschapstalent, onafhankelijke mensen met een drive om resultaten neer te zetten. Als consultant ben je in staat om anderen te inspireren, overtuigen en weerstand te bieden aan scepsis en tegenwerpingen. Je bent charismatisch en toont initiatief.

Ambitieus

Adviseurs zijn niet bang voor hard werken. Er wordt van je verwacht dat je de commerciële doelstellingen van het bedrijf hoog in het vaandel hebt staan, terwijl je de nodige trainingen en opleidingen volgt om je expertise en persoonlijke vaardigheden te verbeteren. Focus, motivatie en doorzettingsvermogen zijn daarom broodnodig.

Naast deze competenties, hebben adviesbureaus natuurlijk ook ‘formele’ criteria. De meeste adviseurs hebben een bèta-achtergrond, maar ook als je rechten of psychologie hebt gestudeerd, maak je een goede kans. Zolang je hoge cijfers en de nodige extra curriculaire activiteiten, zoals bestuursfuncties en buitenlandervaring, op je cv hebt staan.

En, ben jij een potentiële consultant?
Bekijk hier een overzicht van adviesbureaus.

Tags: Consultancy, De juiste keuze maken, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Consultancy, iets voor jou?'?