Dit is wat ik wil

berber-rischen2

Berber Rischen (27) was Business Controller bij DSM in Delft. Een jaar geleden besloot ze het roer om te gooien en een wereldreis te gaan maken. Nu is het zover. Op careerwise.nl vertelt ze over haar belevenissen, kijk op haar loopbaan en ambities.

Je hoort er wel eens over: een headhunter

Onlangs werd ik via Linkedin benaderd door een ‘headhunter’ over een interessante baan als consultant. Tijdens een kort oriënterend gesprek maakte ze een duidelijke splitsing tussen twee soorten consultancy: 1) puzzel oplossend en 2) implementerend. Ze vroeg wat mijn voorkeur had. Als controller ben ik altijd puzzel oplossend bezig geweest en dat is dan ook een logische keuze, maar dat ik heb ook gemerkt dat ik hier niet genoeg voldoening uithaal. Juist het contact en begeleiden en helpen van klanten en mensen vind ik leuk en dus zie ik mezelf nu eerder in de implementatie richting. Zo dicht mogelijk bij de klant.

Tijdens het hardlopen in Buenos Aires

Nu ik inmiddels een poos weg ben, heb ik goed na kunnen denken. Het reizen is fantastisch, maar geeft een heel ander perspectief op werk. Tijdens het hardlopen in Buenos Aires kwam ik tot de volgende conclusie:

De menselijke factor, daar moet ik wat mee!

Ik weet nu zeker dat consultancy iets voor mij is. Los van de dynamiek, gaat het om de ander beter te laten presteren. Mijn sterke kanten is om te denken in het belang van een ander. Of het nu een vriend(in), teamgenoot, klant, collega of familielid is….. ik probeer iemand zich beter te laten voelen, presteren, etc. Dit is voor mij erg motiverend. Motiverender dan de winst van je eigen bedrijf zo groot mogelijk maken.

Deze menselijke factor doet mij eruit springen, maar daar kon ik binnen de rol als controller te weinig mee. Elke finance persoon met ambitie en hersenen kan mijn laatste baan uitvoeren, denk ik wel eens. Ik had het gevoel dat ik met beperkte middelen, binnen benauwende grenzen, deze rol speelde…. daarbij kwamen de specifieke kwaliteiten waarmee ik echt waarde toevoeg aan iets of iemand onvoldoende uit de verf. Ik voelde me eigenlijk te extravert binnen mijn functie en niemand keek raar op toen ik zei mijn baan als controller te willen verlaten (hoe ben je daar überhaupt ooit terecht gekomen?).

Over ambitie

Het artikel “wat betekent ambitie?” is precies hoe ik over ambitie denk. Ik ben enorm ambitieus omdat ik altijd wil leren en presteren, maar ik wil sociaal evengoed het meeste eruit halen. Ambitie gaat niet over geld of werkuren (zo vertalen wel de meesten het, vooral mannen) maar gaat over: volledig gaan voor dat wat je gelukkig maakt. Bij de meeste hoogopgeleiden is leergierigheid hier een belangrijk aspect van, maar tegenwoordig wordt ‘t vooral uitgedrukt in uren! Tijdens een sociale werk meeting stelde ik onze COO de brutale vraag of hij nu gelukkig werd van zijn (overvolle) baan? Zijn antwoord was eerlijk (en niet zaligmakend).

De lijm, dat ben ik

Het geeft mij een kick dat degene aan wie je bijles geeft vooruit gaat en goede cijfers haalt. Dat je iemand hebt geholpen een moeilijke beslissing te nemen. Dat je mensen zich thuis laat voelen. Dat je mensen overtuigt en een verandering helpt doorstaan. Zelf dingen goed doen geeft me minder voldoening. Ik denk omdat ik een enorme perfectionist ben en dat maakt dat ik soms moeilijk kan genieten of voldoening kan krijgen uit ‘zelf goed presteren’. Ik vind het niet meer dan gewoon dat ik mijn talenten moet ontplooien en omdat ik hiermee gezegend ben, moet ik mijn eigen verwachtingen ook waarmaken en eruit halen wat erin zit.

Ik vind het onbegrijpelijk als ik anderen hun talenten zie verwaarlozen. Dat zal mij nooit overkomen, want ik kan dingen niet half doen en doe ook geen dingen waar ik slecht in ben (zo ben ik best onhandig en heb ik een vakantiebaantje in de horeca mijn leven lang vermeden).

Regisseuse

Waar veel leeftijdsgenoten te veel twijfelen en onzeker zijn voel ik me heel sterk de regisseuse van mijn eigen carrière. En deze reis maakt me eigenlijk nog sterker… alsof ik echt alles aankan, zolang ik maar mijn gezonde verstand gebruik en goed naar m’n gevoel luister. Sommige dingen overkomen je, maar de meeste dingen creëer je zelf is mijn ervaring. Ach gelukkig hoef ik me hier de komende maanden niet mee bezig te houden. Waar ik 1 september werk zie ik wel. DSM heeft ook consultancy banen, dus wie weet. Een duidelijker beeld over wat ik wil werkt wel verfrissend. Geeft me stiekem al weer zin in een nieuw avontuur, maar eerst nog even genieten van de 100% vrijheid waar ik nu in leef!

Eerst Spaans leren

Ik heb nu twee dagen Spaanse les gehad en het eten staat op tafel bij het gastgezin waar ik nu logeer (in de hoop het Spaans zo snel mogelijk onder de knie te krijgen!). Drie weken lang een eigen kamer en kledingkast…lang niet gek!!

Bekijk al mijn blogs op careerwise

Tags: Carrièreswitch, Consultancy
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit is wat ik wil'?