Waarom werk een feestje is

Dag van de Arbeid waarom werk een feestje is-by Polina Tankilevitch- yellow-smiley-balloon-with-white-background-3905773 (2) (1)

De dag van de Arbeid. Wat moet je daarmee? Je bent veel liever vrij. Was het maar de dag van de Vakantie, denk je. Is ook leuk, maar niet voor vandaag. Want vandaag staan we stil bij arbeid. Want werk is een feestje!

Dag van de Arbeid: feestje?

In België weten ze dat nog beter dan in Nederland, want daar heet deze dag ook echt Feest van de arbeid. Als jij een periode werkloos bent geweest, besef je opeens heel goed waarom werk zo waardevol is. Oké, je moet geen 60-urige werkweken maken. Ook voor werken geldt: geniet, maar altijd met mate.

1. Je telt mee

Ik ben een tijd werkloos geweest en na een paar weken begon ik het al te merken: Je gaat minder meetellen. En dat gaat niet bewust en mensen bedoelen dat ook helemaal niet zo. Maar stiekem gaat het in privétijd ontzettend vaak over werk. Westerlingen vragen altijd eerst hoe je heet, en daarna wat je voor werk doet. Het is een verlengde van je identiteit. En juist daarom is werkloos zijn psychisch ook zo moeilijk. Want wat moet je zeggen als je werkloos bent? Ik doe niks? Hoe fijn is het om dan een alternatief te bedenken: Ik heb een sabbatical. Of: Ik richt momenteel al mijn aandacht op een cursus fotografie. Alles. Zolang je maar niet hoeft te zeggen dat je niets doet. Want dan zijn ook gelijk al je verhalen op. Het contact stopt. Werk geeft houvast en richting aan je identiteit. Je bent iemand door je werk.

Al zit daar natuurlijk ook een keerzijde aan. Want is het wel zo goed om zoveel identiteit uit je werk te halen zoals wij Nederlanders doen? In andere culturen wordt er als eerste gevraagd: Hoe is het met je familie? Mooi eigenlijk. Dat vragen wij nu nooit aan het begin van een gesprek. Véél te gevoelig. Dus houden we het bij werk. Lekker veilig. Terwijl werk óók gevoelig kan zijn, vooral als je het even niet hebt.

2. Je krijgt zelfvertrouwen

Andersom geldt het dus ook: heb je werk, dan tel je mee. En het liefst dan ook nog even een mooie functietitel die je er zo uit kunt gooien in een voorstelrondje. Het is niet voor niets dat allerlei functietitels uit belangrijk klinkende Engelse termen bestaan. Of dat er achter van alles manager wordt geplakt. Maar dat maakt niet uit, het is goed voor ons zelfvertrouwen. Niet alleen dat je werk hebt, maar ook door de ervaringen in je werk. Door te werken krijg je veel feedback over jezelf. Je moet prestaties neerzetten en dat gaat goed of fout. Daardoor weet je waar je staat, wat je sterke punten zijn en wat je verbeterpunten zijn.

3. Je verdient geld

Klein detail, toch? Dankzij je werk wordt je bankrekening elke maand aangevuld, wat hard nodig is om hypotheek of huur, verzekeringen, je auto en je boodschappen te betalen. Om over andere kosten nog maar te zwijgen. Soms sta ik verbaasd dat we überhaupt nog wat overhouden om te sparen.

Sommige mensen zeggen dat je een slaaf bent van je werk, want je móét wel werken om te kunnen leven. Klopt, maar het is een negatieve gedachte. Ik sleep mezelf gelijk naar mijn werk. Ik zie het liever zo: door te werken faciliteer je een heleboel voor jezelf: onderdak, eten, kleding, voedsel, je abonnement op Netflix … Fantastisch toch?

4. Je doet steeds meer ervaring op

Door te werken doe je enorm veel ervaring op: sociale ervaring, zelfinzicht en werkervaring. Dat ene grote project, maar ook die normale dag, leert je een heleboel. Wat je drie jaar geleden spannend vond, daar denk je nu niet eens meer over na. Je groeit. Van junior naar senior, en dat is leuk.

5. Je wordt een expert

Bij het doorgroeien kies je een richting. Je leert steeds beter kennen waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt. Pakte je eerst alles aan, nu zet jij je kwaliteiten beter in. Doordat je beter weet wat je goed kunt én wat je leuk vindt, kun jij jezelf ook gaan specialiseren. Een traineeship daar, een cursus hier, en langzaam maar zeker word jij een expert op een bepaald gebied. Je kent jouw onderwerp steeds meer inside out. En dat is leuk, je voelt je als een vis in het water.

6. Je verdient vakantie

Dágenlang niet hoeven werken … Daar dromen veel werkenden van. Maar wat blijkt? Als je écht wekenlang niet hoeft te werken, gaat de lol ervan af. Dat merken gepensioneerden al snel. Geen collega’s meer. Geen feedback over je doen en laten. En gewoon te veel tijd. Vakantie is juist zo leuk en aantrekkelijk omdat je het niet altijd hebt. Net als die keer dat je als kind uit je dak ging omdat jullie naar het pretpark gingen. Zodra je dat elke dag doet, wordt het enthousiasme steeds minder. Vakantie en vrije dagen zijn dus juist zo leuk omdat ze anders zijn dan de gewone dagen. Juist daardoor waardeer je ze. En natuurlijk: ik heb ook een droom om een keer een halfjaar te gaan reizen. Maar alsjeblieft niet mijn hele leven. Zelfs een sabbatical is begrensd, en daarom is het leuk.

Waar is dat feestje?

Dus: waar is dat feestje? Op je werk! En vier de Dag van de Arbeid! Want wat krijg je er veel voor terug. Bedank je collega’s, stuur je leidinggevende een (virtuele) taart en toast op je prachtige werk.


Waarom Dag van de Arbeid: In 1885 legden vakbonden in Amerika een ultimatum op aan werkgevers. Per 1 mei 1885 moest de 8-urige werkdag ingevoerd worden. Dat gebeurde niet, en daardoor waren er enorme protesten. Uiteindelijk kennen we nu nog steeds de 8-urige werkdag. Dus: Dag van de Arbeid onzin? Pas maar op, zonder deze dag hadden we nog steeds twaalf uur lang per dag moeten ploeteren.

Tags: Ambitie en succes, Droombaan, Loopbaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom werk een feestje is'?