De beste tip voor je sollicitatiegesprek: vertel wie je bent, niet wat je doet

Kon je het een beetje vinden? Mooi! Nou, ga zitten; goed dat je er bent. Kun je eens wat over jezelf vertellen?

Een herkenbaar begin van een sollicitatiegesprek. En ja hoor daar ga je, beleefd dreun je als antwoord je halve cv chronologisch op. STOP: NIET DOEN! Ik val al in slaap als ik er aan denk. Misschien wat onaardig, maar zo is het wel. Ik heb de beste tip voor je sollicitatiegesprek.

NEE! Je bent niet je cv

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Als coach begeleid ik veel young professionals bij het solliciteren. We oefenen een-op-een totdat je met zelfvertrouwen de deur uitgaat en je zin hebt in de sollicitatie! Wat ik daarbij veel zie is dat young professionals denken dat ze hun cv zijn. Maar daarmee doe je jezelf écht tekort! Ja, natuurlijk ben jij wel degene die de dingen heeft gedaan die op je cv staan, althans dat hoop ik. Maar het gaat in een sollicitatie niet alleen om het vinkje been there, done that. Dat is te weinig. Het gaat erom dat je vertelt waarom jij die dingen hebt gedaan; dát zegt iets over wat voor een persoon je bent.

Hoe zorg je dat je opvalt?

Stel je solliciteert voor een erg gewilde baan, waar veel mensen op solliciteren. Je mag er dan vanuit gaan dat de groep kandidaten waarin je jezelf bevindt erg goed en aan elkaar gewaagd is. De anderen zullen vast ook de juiste studie(s) met goed resultaat hebben afgerond. Waarschijnlijk hebben ze ook buitenland- en bestuurlijke ervaring. Oja, vrijwilligerswerk staat vast ook op hun cv en ze hebben daarbij nog wat sportieve uitdagingen op hun lijst staan. Denk aan het lopen van een marathon, het roeien van de Ringvaart enz. Maar hoe val jij dan nog op? Wat maakt jou anders dan die anderen? Op papier zijn jullie soortgelijke en dus even goede kandidaten.

Vertellen wie je bent versus wat je doet

Het gaat erom dat jij je toch weet te onderscheiden. En dat doe je door te vertellen wie jij bent, dus niet alleen te vertellen wat je doet of hebt gedaan. Neem het voorbeeld van het lopen van de Marathon: waarom ben jij deze uitdaging aangegaan? Wilde je aan jezelf laten zien dat je het kunt? Wilde je geld inzamelen omdat een dierbaar iemand ernstig ziek is? Ben je met je vrienden gaan lopen, gewoon omdat het zo gezellig is om dit avontuur samen aan te gaan? Of kan je goed ontspannen als je een rondje gaat rennen?

Het verhaal achter je cv vertellen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
De reden waarom je een marathon bent gaan rennen zegt iets over wie jij bent. Als je het mij vraagt is dat juist belangrijk om het in een sollicitatiegesprek over te hebben. Daarmee laat je zien wat voor persoon jij bent, wie ze binnen halen als ze voor jou kiezen. Gewoon door het verhaal achter jouw cv te vertellen. Dát is interessant, en dat bèn jij!

Ik kwam op het idee van deze blog na het zien van dit filmpje:

Tags: Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De beste tip voor je sollicitatiegesprek: vertel wie je bent, niet wat je doet'?