De toekomst van mobiele apparaten

Freek Uijtdewilligen

Freek Uijtdewilligen (30) studeerde Telematica aan de Universiteit Twente en is sinds 2009 in dienst bij Logica als Business Consultant. Hij helpt vanuit zijn visie klanten met vraagstukken rondom mobility en innovatie en is dit jaar genomineerd voor Young Professional of the Year!

Slimme telefoons

De wereld wordt steeds intelligenter. Vroeger droomde men van deze wereld; een wereld die je alleen kende via films met overal computers, erop gericht om je leven makkelijker te maken. De laatste jaren wordt dit echter steeds meer de realiteit. Kijk maar naar je smartphone, bijvoorbeeld. Een mobiel apparaat dat in je broekzak past maar waarmee je altijd verbonden bent met de rest van de wereld. En meer rekenkracht op zak hebt dan de gehele missie die de mensheid in 1969 op de maan zette! Bovendien is zo’n smartphone nu bereikbaar voor bijna iedereen. In 2011 werden er zo’n 490 miljoen verkocht en de verwachtingen zijn dat de verkoop alleen maar razendsnel toeneemt.

Bring your own device

Nu rijst natuurlijk de vraag: wat gaat deze trend ons brengen? Een toekomst waarin de kracht van deze apparaten toeneemt. Een telefoon die daadwerkelijk met je meedenkt, informatie afstemt op je behoeftes en zich aanpast aan je bezigheden. Wat je nu al duidelijk ziet is de afname in gebruik van laptops en vaste computers, omdat dit meer en meer wordt vervangen door smartphones en tablets. In de toekomst wordt het ook makkelijker om met dit soort apparaten op een groot scherm en met een toetsenbord te werken. Hierdoor zullen smartphones en tablets in toenemende mate hét apparaat voor op de werkvloer worden. Geen gesleur met grote laptops of per se naar kantoor moeten om te werken, maar een handzaam apparaat dat hetzelfde kan als de pc waar je nu op werkt. En je kunt het dus ook makkelijk meenemen om ergens anders dan aan je bureau je werk te doen. Dit voordeel wordt nog groter als je één apparaat voor zowel werk als privé kunt gebruiken, een trend die bekend staat als ‘bring your own device’.

Balans tussen werk en privé

Voor sommigen is dit een beangstigend scenario. Hoe gaan we om met privacy, hoe kiezen we wat we wel en niet beschikbaar maken voor de Facebooks en Googles van deze wereld? Liggen onze zakelijke, of anderszins gevoelige informatie niet voor het oprapen als we dit toegankelijk gaan maken op mobiele telefoons? Hoe houden we werk en privé gescheiden. Niet alleen technisch, maar ook voor onszelf? Beangstigend of niet, de trend is al begonnen. Of we het leuk vinden of niet, deze apparaten vormen onze identiteit. De dunne scheidingslijn tussen welke uren privé zijn, en welke voor werk, maar ook de toenemende rol die de smartphone daarin vervult, is iets waar meer en meer mee geëxperimenteerd wordt. Wie leest er tegenwoordig niet ’s avonds nog even dat zakelijke mailtje?

Van theoretische technologie naar praktische oplossingen

In mijn werk bij Logica houd ik mij precies met dit soort vraagstukken bezig en help onze klanten deze uitdagingen aan te gaan. In welke sector dan ook, in een fabriek of op kantoor, de opkomst van mobiele apparaten gaat van grote invloed zijn op de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om het werken van nu om te zetten in het werken van morgen. Bijvoorbeeld om voor klanten met behulp van nieuwe technologieën ondergrondse leidingen te visualiseren of apps te ontwikkelen die het werk van onderhoudsmedewerkers makkelijker en veiliger maken. Welke mogelijkheden zijn er op dit moment en hoe kan de visie op dit gebied vormgegeven worden? Dit zijn vragen waar ik me graag mee bezig houd. Elke werkdag is dan ook weer verschillend: soms praat ik met klanten over mobiele oplossingen, begeleid ik een workshop of presenteer ik op een conferentie of lezing, en op andere dagen ontwikkel ik zelf een mobiele app voor een klant of een innovatieve demo. Persoonlijk denk ik dat dat een van mijn sterke punten is; mijn technische kennis en vaardigheden gebruiken om een probleem te vertalen naar een concrete oplossing.

Wil je mij steunen om deze visie bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, geef mij dan je stem! Meer weten? Bekijk dan mijn campagne op of volg me op Twitter!

Tags:
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De toekomst van mobiele apparaten'?