Wat jouw dromen je leren over je werkelijke behoeften

dromen

Regelmatig kom ik Young Professionals tegen die flink de balen hebben van hun werk. Ze dromen van een nieuw leven, alles anders, het roer compleet omgooien. Herken je dat gevoel? Vraag je eens af of dit écht is wat je wil. Soms is zo’n droom namelijk niet waar het je werkelijk om gaat. Ik noem dit het Camping-in-Frankrijk-syndroom.

Het Camping-in-Frankrijk-syndroom

Deze term heb ik er voor het eerst aan gegeven toen ik zelf jaren geleden nog zoekende was in mijn werk. Steeds als ik te lang bleef hangen in een baan die het weer nét niet was riep ik steevast dat ik het allemaal anders ging doen. Meestal riep ik dat ik naar Frankrijk zou vertrekken. Ik heb dat ook bijna gedaan. Maar toen het sollicitatiegesprek bij L’Oréal in Parijs ook echt gepland stond, haakte ik in lichte paniek af. Naar Parijs verhuizen was mijn Camping-in-Frankrijk-sydroom. Het was geen echte droom, maar een alarmbellensignaal. Ik wist ik dat ik te lang op een plek gebleven was waar ik niet gelukkig werd en dat het hoog tijd was voor verandering.

Ik droomde van een nieuw leven dat ik niet eens wilde

Natuurlijk kun je het roer volledig omgooien en je al je wilde dromen najagen. Maar het is verstandig om te onderzoeken of je droom niet symbolisch is voor dat wat je op dit moment in je werk en privéleven mist. Wilde ik echt leven in Frankrijk? Of wilde ik vooral het relaxte vakantiegevoel dat ik met Frankrijk associeer? Ik droomde van een nieuw leven dat ik, toen het er op aankwam, niet eens écht wilde.  Wie kent niet de hilarische uitzendingen van Ik vertrek waarin mensen impulsief en onvoorbereid een droom in het buitenland najagen die enorm blijkt tegen te vallen …

Wat leren jouw dromen je over je werkelijke behoeften?

Welke wensen en behoeften krijgen in jouw leven te weinig ruimte? Het helpt om je droom goed te visualiseren. Waar ben je? Hoe ziet het eruit? Waar werk je? En met wie? Welke kwaliteiten zet je in? Welke unieke persoonlijke eigenschappen komen er goed in van pas? Hoe voel je je? Leg dit plaatje naast je huidige leven. Voel en benoem concreet wat je hierin mist.

Ga je nieuwe dingen doen, of de dingen anders doen?

Als je kan benoemen welke behoeften je droom symboliseert heb je iets in handen waarmee verandering kan aanbrengen in je leven. Je kan dan kijken hoe je de dingen die je nú mist, meer kan inbrengen in je leven. Dat kan door nieuwe dingen te gaan doen, of de dingen anders te gaan doen. Maak je wensen bespreekbaar! Je kan in de dagelijkse gang van zaken meer veranderen dan je denkt.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Droombaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat jouw dromen je leren over je werkelijke behoeften'?