Dit zijn de vier voorwaarden voor werkplezier!

Dit zijn de vier voorwaarden voor werkplezier!-pexels-matthias-cooper-1062280

Werkplezier voorkomt stress op de werkvloer. Maar hoe zorg jij voor plezier in je werk? Helaas is maar liefst 1 op de 6 werknemers, 17% van de beroepsbevolking, burn-out of heeft te maken met burn-outklachten. Werkplezier kan dit voor een groot deel voorkomen, en daarnaast is het gewoon heel erg fijn! Dit zijn de vier voorwaarden voor werkplezier mét tips:

De vier voorwaarden voor werkplezier

 • Werk-privébalans
 • Autonomie
 • Bijdragen
 • Waardering

1. Werk-privé in balans hebben

Allereerst is het belangrijk om een goede werk-privébalans te hebben. Dit voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan plezier in je werk. Het ontwikkelen van gezonde leefgewoonten, zoals beweging en voeding, zijn hierbij cruciaal. Denk ook aan een vast slaapritme en voldoende ontspanning.

Tips om werk en privé te scheiden:

 • Hanteer vaste tijden voor het opstarten en afsluiten van je werkdag
 • Begin pas met werken na een wandeling of fietstocht, alsof je naar je werk zou wandelen of fietsen
 • Maak aan het einde van je werkdag een to-do-lijstje voor de volgende werkdag, dan kan jij je werk daarna beter uit je hoofd zetten
 • Leg je mobiel en laptop na een werkdag even aan de kant
 • Rond je werkdag af met een ademhalingsoefening
 • En daarna: fijn écht aanwezig zijn in het moment en met je dierbaren om je heen

2. Autonomie ervaren

In je werkzaamheden is het fijn om autonomie te ervaren. Autonoom zijn is een vorm van onafhankelijkheid, zelfstandig te werk gaan en eigen keuzes maken. Om plezier te ervaren binnen je werkende leven is het van belang dat je de vrijheid krijgt om je eigen keuzes te maken, en dat je ook gerespecteerd wordt voor het maken van deze keuzes. Ook het vertrouwen ontvangen om zelf te kiezen hoe jij je werk doet, jouw manier van werken, is belangrijk. Uiteraard is het wel belangrijk dat je hierin je verantwoordelijkheid neemt en jij je er niet makkelijk vanaf maakt.

3. Een bijdrage leveren

Een bijdrage leveren aan iets voelt fijn. Het maakt je leven zinvoller. Benieuwd waarom? Een aantal redenen waarom iets bijdragen zo fijn is:

 • Het geeft voldoening
 • Het zorgt voor energie, het laad je energie stromen
 • Het is bevorderlijk voor persoonlijke ontwikkeling
 • Het inspireert omdat je in een flow komt

Het is fijn als je leidinggevende focus legt op wat jullie als team daadwerkelijk betekenen voor de wereld, maar je kan ook zelf betekenis geven aan je werk. Wat beteken jij voor de wereld, voor anderen, voor jezelf?

4. Waardering voelen

Waardering op de werkvloer betekent dat jij als werknemer het gevoel hebt dat je ertoe doet. Dat wat jij doet belangrijk is én gezien wordt. Wanneer jij je als werknemer gewaardeerd voelt, heb je een sterke intrinsieke motivatie om te werken en ben je betrokken bij het eindresultaat van je organisatie. Dat betekent weer dat jij je meer inzet en dus de productiviteit van je werk omhoog schiet.

Jij kan zelf beginnen met de waardering verhogen door je collega’s gemeende complimenten te geven en de tijd te nemen voor persoonlijke aandacht. Zodra jij je waardering regelmatig uit gaat spreken, gaan anderen dat ook doen en ontstaat er een fijne sfeer waarin collega’s elkaar waarderen.

Tags: Carrièreswitch, Droombaan, Loopbaan, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dit zijn de vier voorwaarden voor werkplezier!'?