Dreigend tekort aan juristen

Goed nieuws voor juridische starters. LegalPeople, een wervings- en selectiebureau in Amsterdam voor advocaten, fiscalisten, bedrijfsjuristen en notarissen, zegt vorige week meer aanvragen voor nieuwe mensen te hebben gekregen dan in het hele jaar ervoor. ‘We zien opeens een draai’, zegt directeur-eigenaar Erwin Bouwman.

Herstel

LegalPeople meldt dat de omzet door de financiële crisis in de hele branche een knauw heeft gekregen, maar in 2010 herstel is ingetreden. Bouwman voorziet dat de mensen die de afgelopen jaren uit vrees voor hun baan op hun plek bleven zitten, weer gaan bewegen naar een andere baan. Een verloop van 20% is immers normaal in deze markt, die elk jaar circa 7% groeit. De branche telt circa 15.000 advocaten, 5000 bedrijfsjuristen, 5000 fiscalisten en nog enkele duizenden mensen in het notariaat.

Baanzoekduur

Volgens het onderzoek ‘Studie & Werk 2010’ van SEO/Elsevier zoeken afgestudeerde Rechtenstudenten momenteel gemiddeld 4,8 maanden naar een baan op eigen niveau. Studenten HBO Recht kunnen sneller aan de slag: al na 2,4 maanden. Daarentegen zoeken studenten Internationaal en Europees Recht gemiddeld 6,7 maanden naar een baan op niveau.

Schaarste

Bouwman verwacht dat binnen twee jaar dezelfde schaarste ontstaat als in de periode 1998 tot 2000. Of eigenlijk nog erger, omdat steeds meer mensen met pensioen gaan.

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Dreigend tekort aan juristen'?