fbpx

(Dreigend) tekort aan technici

techniek

Binnen niet al te lange tijd krijgt de sector techniek te maken met grote tekorten op de arbeidsmarkt. Naast vergrijzing en onvoldoende opgeleide mensen, stellen werkgevers steeds hogere eisen. Dat bleek eerder dit jaar uit de Arbeidsmarktschets Technici van het UWV.

Uit een recent onderzoek van Manpower blijkt dat vacatures voor technici wereldwijd nu al de moeilijkst in te vullen banen zijn. Bijna 40.000 werkgevers in 39 landen zijn voor het onderzoek ondervraagd. Meer dan een derde (34%) van de werkgevers meldde dat ze moeite hebben met het invullen van vacatures.

Top 10 vacatures Nederland

 1. Technici
 2. Managers
 3. Productie medewerkers
 4. Chauffeurs
 5. ICT (project)managers
 6. ICT medewerkers
 7. Administratieve en financiële medewerkers
 8. Ambachtslieden
 9. Chefs en koks
 10. Monteurs

Top 10 vacatures wereldwijd

 1. Technici
 2. Sales managers
 3. Ambachtslieden
 4. Ingenieurs
 5. Arbeiders
 6. Managers
 7. Administratieve en financiële medewerkers
 8. IT medewerkers
 9. Productie medewerkers
 10. Secretaresses

Knelpunten zijn er volgens het UWV nu al rond de grote steden Amsterdam en Utrecht, met veel vacatures voor elektrotechnici en bouwkundigen en relatief weinig werkzoekenden. Het tekort ontstaat volgens werkgevers door een gebrek aan vaardigheden, te weinig ervaring en onvoldoende kwalificaties.

Internationale arbeidsmarkt

Heb je plannen om naar het buitenland te verhuizen? Zoek dan je geluk in Japan, India, Brazilië of Australië. Werkgevers ondervinden hier momenteel het grootste tekort aan geschikt personeel. In Japan is er een tekort aan Sales Managers, in India een tekort aan onderzoekers en in Brazilië en Australië zijn werkgevers op zoek naar Technici en Sales Managers.

Tags:
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu