(Dreigend) tekort aan technici

techniek

Binnen niet al te lange tijd krijgt de sector techniek te maken met grote tekorten op de arbeidsmarkt. Naast vergrijzing en onvoldoende opgeleide mensen, stellen werkgevers steeds hogere eisen. Dat bleek eerder dit jaar uit de Arbeidsmarktschets Technici van het UWV.

Uit een recent onderzoek van Manpower blijkt dat vacatures voor technici wereldwijd nu al de moeilijkst in te vullen banen zijn. Bijna 40.000 werkgevers in 39 landen zijn voor het onderzoek ondervraagd. Meer dan een derde (34%) van de werkgevers meldde dat ze moeite hebben met het invullen van vacatures.

Top 10 vacatures Nederland

 1. Technici
 2. Managers
 3. Productie medewerkers
 4. Chauffeurs
 5. ICT (project)managers
 6. ICT medewerkers
 7. Administratieve en financiële medewerkers
 8. Ambachtslieden
 9. Chefs en koks
 10. Monteurs

Top 10 vacatures wereldwijd

 1. Technici
 2. Sales managers
 3. Ambachtslieden
 4. Ingenieurs
 5. Arbeiders
 6. Managers
 7. Administratieve en financiële medewerkers
 8. IT medewerkers
 9. Productie medewerkers
 10. Secretaresses

Knelpunten zijn er volgens het UWV nu al rond de grote steden Amsterdam en Utrecht, met veel vacatures voor elektrotechnici en bouwkundigen en relatief weinig werkzoekenden. Het tekort ontstaat volgens werkgevers door een gebrek aan vaardigheden, te weinig ervaring en onvoldoende kwalificaties.

Internationale arbeidsmarkt

Heb je plannen om naar het buitenland te verhuizen? Zoek dan je geluk in Japan, India, Brazilië of Australië. Werkgevers ondervinden hier momenteel het grootste tekort aan geschikt personeel. In Japan is er een tekort aan Sales Managers, in India een tekort aan onderzoekers en in Brazilië en Australië zijn werkgevers op zoek naar Technici en Sales Managers.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '(Dreigend) tekort aan technici'?