Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 vragen aan Gidi Heynens

Een droombaan, dat willen we allemaal. Maar hoe vind je ‘m? Ik ga op pad om 8 vragen te stellen aan life coaches en ervaringsdeskundigen. Deze week interview ik Gidi Heynens. Hij is lifecoach en gespecialiseerd in young professionals en hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Een zonnige dag in Utrecht

Ik loop met mijn iPhone in mijn hand te zoeken als ik achter mij hoor: Je bent hier op het juiste adres hoor! Ik moet lachen als ik Gidi zie. Na het bewonderen van het prachtige kantoorpand aan de gracht, begin ik mijn interview.

1 Wat is een droombaan?

Dat leg ik graag uit aan de hand van mijn 5 principes:

  1. Volg je talent. Een droombaan is doen waar je van nature goed in bent. Niet persé de dingen die je hebt aangeleerd.
  2. Volg je passie. Doe iets waar je energie van krijgt en waar je warm van wordt.
  3. Omring jezelf met inspirerende mensen of een inspirerende plek.
  4. Verbind je met een bedrijf waarin je gelooft. Waar staat het bedrijf voor? Kan jij jezelf hierin vinden en aan verbinden? Heeft het bedrijf een zinvolle bijdrage?
  5. Zoek naar balans in geven en nemen.

2 Hoe herken ik mijn droombaan?

Je eerste gevoel is het belangrijkste. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je de vacature leest of naar binnen loopt bij je eerste gesprek. Zo’n eerste moment geeft de beste indruk van je onderbuikgevoel. Je weet vaak vanaf het eerste moment of de baan het is of niet.

3 Hoe vind ik ‘m, waar moet ik beginnen?

Bij jezelf. Gidi moet lachen en gaat verder. Het is echt zo. Het begint bij jezelf. Eerst moet je goed weten wat je wilt. Waar liggen mijn talenten? Waar ben ik goed in? Ga daarna mensen benaderen die je inspirerend vindt, jouw rolmodellen. Toon je nieuwsgierig en voer modelleer gesprekken door te vragen wat ze doen en wat hun werk eigenlijk inhoudt. Je krijgt zo nieuwe inzichten.

4 Wat is jouw droombaan?

Deels leef ik mijn droombaan. Ik begeleid graag young professionals bij hun persoonlijke en professionele groei. Ik word blij van mensen op weg helpen. Mijn ultieme droom is een inspiratie boerderij starten met mijn vriendin in een bosrijke omgeving met veel ruimte. Hier kunnen we thema weekenden organiseren zoals een work-life balance of een stilte retraite weekend.

5 Welke keuzes heb jij gemaakt?

Een belangrijke keuze was dat ik uit het traineeprogramma van een grote bank ben gestapt. Ik kreeg geen energie meer van de functie. Toen ben ik werkzaam geweest binnen recruitment. Hier kwam ik erachter dat ik graag met mensen praat. Ik wilde graag coach worden maar had geen achtergrond in psychologie en coaching. Naast mijn werk ben ik een opleiding gaan volgen. Ik kon aan de slag bij een coaching bureau waar ik graag wilde werken. Op een gegeven moment wilde ik op eigen benen staan, voor mezelf starten, zo ontstond anderhalf jaar geleden Bureau Schitterend.

6 Wanneer wist je het?

Op een gegeven moment zat ik niet zo lekker in m’n vel tijdens een traineeship. Mijn vriendin zei op een dag: Ik wil de oude Gidi terug. Ergens wist ik het, ik was mezelf niet meer. Het was tijd om een stap te zetten, iets los te laten, maar ik durfde niet. Tot op dat moment, toen mijn vriendin dat zei. Letterlijk en figuurlijk viel een last van mijn schouders en voelde ik mezelf opeens vrijer. Ik mocht van mezelf mijn oude leven loslaten. Ik wist niet wat me te wachten stond maar het voelde goed.

7 Wat is jouw motto?

Het is goed om te dromen maar maak je droombaan concreet. Kijk eens naar elementen die in jouw droom zitten die je meteen kunt realiseren. Welke stap is logischerwijs de volgende? Maak kleine stappen, waarvan je de eerste morgen al kunt zetten. Mijn droom is een inspiratie boerderij in de natuur. Om die op termijn te kunnen bereiken, ga ik nu al met young professionals de natuur in voor een coaching weekend.

8 Welke drie tips zou jij willen geven?

  1. Begin bij jezelf. Onderzoek voor jezelf waar je goed in bent. Vraag dit ook aan mensen om je heen. Vraag aan ze wat ze je zien doen. Je kunt ook naar coaches gaan en testen doen.
  2. Ga op zoek naar mensen die je inspireren. Mensen die een baan hebben die je zelf ook graag wilt. Spreek met mensen die je inspireren.
  3. Schrijf je eigen vacature. Hoe ziet deze eruit? Wat is de ideale kandidaat? Wat doet deze persoon? Vaak zie je dat mensen die dit doen hun werkelijke droombaan sneller vinden. Puur door het concretiseren en visualiseren van hun eigen droombaan.
Tags: Droombaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 vragen aan Gidi Heynens'?