Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 Vragen aan Suzan Oostvogels

Een aantal weken geleden volgde ik de Masterclass Mindfulness van 4YoungPeople in Utrecht. Mijn scriptieperiode bracht de nodige piekermomenten met zich mee, dus dit leek mij een prima moment voor mindfulness. Mijn mindfulnesstrainer is Suzan Oostvogels en ik vind haar fantastisch in wat ze doet. De eerste keer dat ik haar sprak, zei ze: ‘Ik ben geen oud grijs vrouwtje in een paars gewaad hoor.’ Nee, ze is niet bepaald het stereotype mindfulnesstrainer. Suzan is jong en helemaal in haar eigen kracht, intuïtief en nuchter. Een combinatie van eigenschappen die ik heel prettig vind.

Minfulnessutrecht_image_by_suzanoostvogel

Suzan heeft haar droombaan gevonden. Daarom stelde ik haar op een terras in Utrecht mijn acht vragen over het vinden van je droombaan.

1 Wat is een droombaan?

Dat is een goede vraag. Bij een droombaan heb je het gevoel dat je niet echt aan het werk bent. Je wordt er zo blij van dat je eigenlijk niet eens een factuur wilt sturen, omdat je het zo waardevol vindt wat je doet. Het gekke is dat ik bijvoorbeeld het gevoel heb dat ik niet naar mijn werk hoef, alles gaat heel natuurlijk.

2 Hoe herken ik mijn droombaan?

Voor een droombaan is geen recept. Het is belangrijk dat je voelt waar je energie van krijgt en waar je energie door verliest. Probeer hier heel bewust bij stil te staan, word trouw aan jezelf en stap voor stap kom je dichter bij je droombaan. Hoe voel je dan waar je energie van krijgt? Door middel van mindfulness leer je bewust stil te staan bij je gevoel. Je voelt wat energie vreet en wat je energie geeft. Je kunt je droombaan herkennen als de tijd heel snel voorbij gaat. Dit is een goed teken. Als je iets echt leuk vindt, heb je niet het gevoel van was ik nu maar klaar.

3. Hoe vind ik mijn droombaan? Waar moet ik beginnen?

Begin bij jezelf. Door mindfulness kun je veel te weten komen over jezelf en dus ook over je droombaan. Maar het is niet zo dat je tijdens een meditatie in één keer een beeld krijgt van wat je moet doen. Alleen door echt te ervaren kun je dichter bij jezelf komen. Daarnaast kun je in je dagelijkse leven al een aantal elementen herkennen. Met welk type mensen ga je graag om? Van welke mensen word je blij? Van veel of weinig mensen? Word je blij van achter de computer zitten?

4. Wat is jouw droombaan?

Mijn huidige leven is eigenlijk de grotere versie van de droom die ik had. Ik ben opgeleid tot psycholoog en trainer. Ik wilde graag trainer worden, maar bij mijn eerste baan kon ik destijds niet direct als trainer aan de slag. Ik bedacht de programma’s en anderen gaven de trainingen. Het voelde of ik het feestje mocht organiseren, maar er zelf niet bij mocht zijn. Ik vroeg me toen af: wat zou ik het liefste willen doen?

Mijn eigen ervaring met mindfulness wilde ik het liefste delen met anderen. Bij commerciële vaardigheidstrainingen krijg ik soms het gevoel dat je aan de buitenkant aan het knutselen bent. Bij mindfulness werk je echt van binnenuit met mensen. Dat is zo waardevol, daar krijg ik echt energie van!

Image_by_WebsiteSuzanOostvogels_aangepast

5. Welke keuzes heb jij gemaakt?

Op een gegeven moment ben ik mindfulnesstrainingen gaan geven naast mijn werk. Toen ik dit deed, gingen alle deuren open. Ik heb de keuze gemaakt om mijn droom achterna te gaan en hier ook iets mee te doen. Laat je niet belemmeren door geld, want je moet investeren in jezelf. Ook de keuze om al je zekerheden op te geven is essentieel. Dit was een lastige, maar zeer belangrijke keuze die ik tegenkwam toen ik voor mezelf begon.

6. Wat is jouw motto als het even tegenzit?

Juist de frustratie zorgde dat ik in beweging kwam. Daarom denk ik niet dat frustratie iets negatiefs is. Ik bedacht niet alleen mijn droom, ik ging hem gewoon doen. Het is belangrijk dat je gericht stappen zet en die serieus neemt. Maak de stappen niet heel groot, je kunt gewoon naast je baan onderzoeken wat je echt wilt en bijvoorbeeld een opleiding doen. Welke kleine stap kun je nu zetten? Soms moet je creatief denken. Misschien kun je zelf iets organiseren, zoals een training of een workshop. Je nodigt gewoon je vrienden uit en gaat aan de slag. En als je geen ruimte hebt voor een workshop, heeft iemand anders die misschien wel. Mijn motto is: What if money were no object? Wat zou jij doen als geld geen beperking was?

https://youtu.be/x7rsTjQfxmA

7. Wanneer had je het gevoel ‘ik zit op de juiste weg’?

Mijn trainingen kwamen steeds voller te zitten en ik kon mijn werk niet meer combineren met mindfulness geven. Het bureau waar ik voor werkte ging verhuizen en ik kreeg het zelf steeds drukker. Het leek of alle seinen op groen stonden: ik moest voor mezelf beginnen. Dit vond ik heel spannend en daarnaast ook wel moeilijk, omdat mijn baas mij ook veel kansen bood. Maar hij was heel begripvol en is nu een van mijn grootste fans. Dat is echt superbijzonder.

8. Welke drie tips zou je mij geven om mijn droombaan te vinden?

  1. Vraag jezelf af: wat zou je doen als alles mogelijk was? Wat zou de kleinste stap zijn die je kunt zetten?
  2. Kijk of je het antwoord op vraag één kunt delen met mensen. Deel je droom met anderen, dan gaat het meer leven. Anderen kunnen je scherpere vragen stellen en je helpen.
  3. Sta vaker stil bij wat je voelt. Stel jezelf, tijdens de taken die je op een dag doet, de vraag: hoe gaat het met me? Soms groeit iets vanzelf wanneer je er aandacht aan geeft.
Tags: Droombaan, mindfulness
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 Vragen aan Suzan Oostvogels'?