Een droombaan – Hoe dan? 8 vragen aan Remco Claassen

Remco Claassen opende op 1 september het seizoen van 4YoungPeople. Het was een fantastische avond, waar ik nog steeds helemaal enthousiast over ben. Door zijn levenslessen over een succesvol leven, wilde ik Remco graag interviewen. En ik had geluk, veel geluk, want ik mocht naar Brabant komen voor het interview. Speciaal voor jou als young professional deelt hij hier zijn tips voor het vinden van een droombaan!

4YP_seizoensopening_remcoclaassen

1. Wat is een droombaan?

Iedereen heeft een pakket met competenties en passies. Het zijn in principe losse componenten; het ene kun je goed en het andere geeft energie. Voor iedereen is er een plek waar ze samenkomen. Deze plek geeft veel energie en dat kan de basis vormen voor een droombaan.

2. Hoe herken ik mijn droombaan?

Leer te ontdekken wat energie kost en wat energie geeft. Wanneer gaat je kwispelstaart aan? En wanneer niet? Kijk naar de werkzaamheden die je energie geven en daarna pas naar je competenties. Doe een kwispelcheck voor, tijdens en na bepaalde momenten gedurende de dag. Als de tijd vliegt en als je snel een nieuw moment plant, is dat een goed teken.

Als jij geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet voor andermans plan.

3. Waar moet ik beginnen als ik mijn droombaan wil vinden?

Hiervoor heb ik een model ontwikkeld dat ik graag deel.

Fase 1 – Introspectie: Bekijk één à twee weken je leven vanuit het kwispelprincipe. Deze fase is een energiescreening. Wanneer gaat je energie aan en wanneer wordt die minder? Verzamel kwispelwoorden. Heeft je energielevel te maken met avontuur, comfort of juist structuur?

Fase 2 – (Persoonlijk) leiderschap: Bepaal richting en koers. Dit is je kompas. Je maakt een mission statement, dit is de meest krachtige samenvatting van je kwispelwoorden. Gebruik geen twijfelwoorden. Jouw mission statement bevat nog geen beroep, locatie of personen. Meerdere banen kunnen bij je passen. Op mijn website staan tips.

missionstatement_by_remcoclaassen

Fase 3 – Levensgebieden: Je leert vanuit je kern je gedrag te tunen in lijn met je kern. Je gaat doen wat bij je past. Je hebt vijf levensgebieden: emotioneel, fysiek, sociaal, actief en materieel. Wat betekent je mission statement op al deze gebieden? Hier zet je jouw mission statement om in leefregels. Hoe moet je doen (leefregels) om te zijn wie je bent (mission statement) om te ervaren wat je wilt (kwispels). Leefregels hebben geen einddatum, ze horen je hele leven bij je.

Fase 4 – One Year Goals: Dit zijn projecten die je met jezelf afspreekt gedurende een bepaalde periode. Stel doelen. Ik leer mensen hun leven serieus te nemen. Mensen nemen hun baas wel serieus, maar zichzelf niet. Maak een stappenplan. Je komt er niet met een eenmalige tjakka-training.

image_by_4youngpeople

4. Wat is jouw droombaan?

Daar zit ik middenin. Mijn beroep is eigenlijk dat ik een enorm kind ben, gecombineerd met goede content. Een soort cabaretier met de inhoud van goeroes.

Als jij een oplossing bent voor andermans problemen, heb je altijd werk. Als de manier waarop je die oplossingen aandraagt in lijn ligt met je kwispel, heb je altijd leuk werk.

Je gaat eerst kijken naar wat je kwispelend maakt en niet eerst naar wat de maatschappij wil. Iedereen heeft talenten en iedereen heeft een staart. Als we die bij elkaar brengen, is een droombaan de enige consequentie. Niet meteen, maar uiteindelijk wel. Voor iedereen is een droombaan mogelijk.

5. Welke keuzes heb je gemaakt?

Keuzes maken is best pittig. Je moet lef hebben om te zijn wat in lijn ligt met je kompas. Ik heb mijn baan opgezegd en besloten ‘leraar’ te worden. De kans bestond dat ik dramatisch minder zou gaan verdienen. Dat is best lastig en vooral heel spannend. Veel mensen laten zich door geld beïnvloeden. Als mensen een droombaan hebben, vliegt het geld binnen of het maakt ze niet meer uit. Voor mensen met een money drive blijft werk werk. Wil jij een droombaan? Neem verantwoordelijkheid voor je droom en laat je niet beïnvloeden door sociale druk. 

6. Wat is je motto om door te gaan?

If it is to be – it is up to me.

Het kan tegenzitten en mensen kunnen je tegenwerken, maar uiteindelijk bepalen jouw keuzes jouw leven. Wat je nu hebt in je leven is bepaald door jouw beslissingen. Hoe je er volgend jaar bij zit, is het gevolg van de keuzes die je nu maakt.

image_by_4youngpeople_remcocl

7. Wat was het moment dat je dacht ‘dit is het’?

Dat was niet een bepaald moment. In het begin ben ik gaan parallellen. Naast mijn baan ben ik voor kennissen en vrienden trainingen gaan verzorgen. Meer gaan doen richting mijn kwispel. Op een gegeven moment werd het zo druk dat mijn baan weggedrukt werd door mijn eigen carrière.

8. Welke drie tips heb je voor young professionals?

  1. Snap dat je niemand de schuld kunt geven van je eigen falen. Je kunt het niet laten afhangen van de regering, je werkgever en je partner. Aan de slag!
  2. Implementeer het vierstappenmodel. Je kunt hier al naast je baan mee beginnen.
  3. Doe wat bij je past. Het kan zijn dat je je leven moet omkeren en bepaalde beslissingen moet nemen. Wees congruent met je levensprincipes.

Remco heeft veel tips en tops om je verder op weg te helpen. Download zijn app voor persoonlijke ontwikkeling: iMission (iPhone) en aMission (Android). Hiermee wordt het realiseren van jouw mission statement nog makkelijker! Daarnaast heeft hij veel tips op zijn website.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een droombaan – Hoe dan? 8 vragen aan Remco Claassen'?