Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 vragen aan Aart Bontekoning

Al fietsend door de Jordaan ben ik op zoek naar een speeltuin. Hier heb ik afgesproken met generatie-expert Aart Bontekoning voor een interview. En ik ben niet alleen, ik ben samen met Eveline Smeets vandaag. Naast het interview gaan we namelijk ook een inspiratiefilmpje maken met deze ervaringsdeskundige. Als we Aart gevonden hebben, stel ik hem mijn vragen over het vinden van je droombaan.

1 Wat is een droombaan?

Een droombaan is werk waar je heel veel energie van krijgt. Energie is een signaal dat je het naar je zin hebt. Het is belangrijk dat je vanuit die energie gaat ondernemen en vormgeven. Een droombaan zweeft niet, het is de kunst om van een baan je droombaan te maken.

2 Hoe herken ik mijn droombaan?

Door ernaartoe te gaan. Als je ergens voor kiest, scan dan ook of het goed voelt of niet, zo luister je naar je eigen intuïtie. Soms heb je een ideaal idee in je hoofd of een beeld van hoe het zal zijn, maar loopt het toch totaal anders dan verwacht. Kom dan in actie, doe wat (werk)energie bij je opwekt, blijf wakker. Je weet dat het goed is wanneer je bijvoorbeeld kippenvel krijgt of een warm gevoel in je buik. Wanneer je duf of heel onrustig wordt, is dat een teken van verdwaald zijn. Als je helder en rustiger wordt, dan is dit een teken van op of in de buurt van jouw weg zijn.

Picture_by_evelinesmeets

3 Hoe vind ik mijn droombaan? Waar moet ik beginnen?

Spontaan zijn. Als je denkt dat je ergens wilt werken, ga er dan kijken en ruik en voel of dit klopt. Waar jij je het beste voelt, ontwikkel je jezelf ook het beste. Een baan is altijd anders dan je denkt, maar je kunt hem wel vormgeven. Daarnaast moet je jouw eigen support goed organiseren; zelf creëren en sturen in plaats van het laten gebeuren.

4 Wat is jouw droombaan?

Waar ik nu in zit. Dit is mijn droombaan. Het werken met en vanuit generaties is wat mij drijft. Het was een braakliggend terrein. Ik ben de enige in de wereld die hier onderzoek naar doet.

5 Welke keuzes heb jij gemaakt?

Als 29-jarige manager bij de politie merkte ik hoe alles ging in organisaties. Ik raakte geïnteresseerd in veranderprocessen en ik ging organisatiepsychologie studeren. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd: Ik wil ergens briljant in worden. Ik studeerde af op intuïtie en besluitvorming en richtte me op generaties in organisaties. Niemand had hier nog onderzoek naar gedaan, dus ik moest alles onderzoeken. Toen heb ik besloten om mijn huis te verkopen, zodat ik me een paar jaar in dit onderwerp kon verdiepen. Door hoge bergen en diepe dalen heb ik het onderwerp steeds scherper gekregen.

pic_by_EvelineSmeets

6 Wat is jouw motto als het even tegenzit?

Durf te voelen. Voel je maar eens lekker wanhopig en chagrijnig, dat is oké. Zorg dat je fijne mensen om je heen verzamelt die eerlijk zijn. Goede vrienden die zeggen: Stop er nu mee, of: Je bent goed bezig, ga door! Daarnaast moet je jouw eigen intuïtie sterk volgen. Ik ben grenzen over gegaan, maar mijn droombaan is groter dan ik ooit had gedacht.

7 Wanneer had je het gevoel ‘ik zit op de juiste weg’?

Dat is niet een bepaald moment geweest. Vanaf 2005/2006 kreeg ik wel het gevoel dat alles op zijn plek viel. Toen ik jong was, wilde ik de journalistiek in en met mensen werken. Nu ben ik spreker en geef ik interviews en masterclasses. Daarnaast werk ik veel met verschillende mensen in organisaties.  Alles waar ik spontaan om heb gevraagd en wat ik heb gevisualiseerd, komt allemaal bij elkaar.

8 Welke drie tips heb jij voor Young Professionals?

Speciaal voor jou, drie tips van Aart op film:

 

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 vragen aan Aart Bontekoning'?