fbpx

Ontdekkingsreis naar een nieuwe baan

frank-verlaan-microsoft

Frank Verlaan (31) werkte als consultant bij Boer & Croon. Hij had het enorm naar zijn zin, had leuke en inspirerende collega’s, deed aansprekende projecten en toch kwam hij een jaar geleden tot de ontdekking dat hij toe was aan iets nieuws. Een volgende stap. Uiteindelijk leidde deze stap hem naar Microsoft, maar daar ging wel een een mooie ‘ontdekkingstocht’ aan vooraf…

Passie en ambitie

De zomer van 2011 staat in mijn geheugen gegrift. Zo ben ik onlangs getrouwd en besloot ik mijn grote passie voor voetbal op een andere wijze invulling te geven. Ik speelde al jaren in de hoofdklasse en door de ruimte die Boer & Croon mij bood, ging dit me prima af. Toch kwam ik op een punt dat het me teveel energie kostte om al mijn ambities en thuis een plek te kunnen geven. Overdag werken, op tijd naar huis, even snel eten en vervolgens snel naar het voetbalveld. En dat minimaal drie dagen in de week! Door al die hectiek had ik nooit de rust om te reflecteren. Ik bleef maar gaan, gaan, gaan. Maar deze zomer was het zover: ik besloot op sportgebied een stapje terug te doen…

Waar krijg ik energie van?

Door mezelf die rust te gunnen, kwam ook de ruimte om op een andere manier naar mijn werk te kijken. Ik begon mij af te vragen: Waar sta ik zakelijk en privé over 3 jaar? Ben ik over 3 jaar een betere consultant of ben ik iets anders? Doe ik wel echt datgene wat ik gaaf vind of ben ik projecten aan het doen, omdat anderen vinden dat ik daar goed in ben…

Toe aan iets anders

Ik kon er niet omheen, ik was toe was aan ‘iets anders’. Op het moment dat dit kwartje was gevallen, kwam ik op het volgende punt: Hoe ga ik dit aan mijn baas vertellen? Uiteindelijk besloot ik het hem persoonlijk te vertellen. Dat ik toe was aan een volgende stap én dat deze stap niet binnen Boer & Croon zou liggen. Dit lag zeker niet aan hem of aan Boer & Croon, maar puur aan het feit dat ik mezelf de rust had gegund om over mijn toekomst na te denken.

Vervolgens had ik nog wel een bijzondere vraag. Of hij mij wilde coachen in het verder ontdekken van mijn ‘volgende bestemming’. Mijn baas moest hier een nachtje over slapen, maar belde mij de volgende dag met het bericht dat hij dat graag wilde doen. Het vertrouwen tussen ons was dusdanig groot, dat hij bereid was om mij te helpen een nieuwe werkgever te vinden.

Ontdekkingsreis

Samen hebben we een traject uitgestippeld. Om de twee weken hadden we overleg en stapsgewijs zijn we op ontdekkingsreis gegaan. Daarbij daagde hij mij uit om op zoek te gaan naar antwoorden op vragen als: Waar ben ik nu goed in? Wat wil ik ontwikkelen? Naar welke rol ben ik op zoek? Wat voor type organisatie past het beste bij mij? Wat zoek ik vooral niet bij je volgende werkgever? Waar sta ik over 5 jaar?

Na iedere sessie stuurde ik mezelf een email met de uitkomsten van de coachingsessie. Om de twee weken bouwden we deze mail verder uit en ongeveer 3 maanden later hadden we samen helder wat ik nu écht wilde en hoe mijn volgende droombaan eruit zou moeten zien.

Op zoek naar een passende werkgever

Toen duidelijk was waar ik naar op zoek was, ging ik op zoek naar een organisatie die daarbij aansloot. Microsoft stond bovenaan mijn lijst. Een aantal criteria gaven voor mij de doorslag. Bij Microsoft werken veel inspirerende en leuke mensen die mij kunnen uitdagen om het maximale uit mezelf te halen. Daarnaast biedt het bedrijf een dynamische werkomgeving en kenmerkt het werk zich door een grote mate van snelheid. En, om invulling te blijven geven aan mijn sportieve ambities, biedt Microsoft de ruimte om je eigen werktijden flexibel in te delen.

De perfecte functie voor mij

Vervolgens ben ik in contact getreden met Ineke Hoekman, HR Director van Microsoft. Ik heb mijn ambities met haar gedeeld en samen zijn we gaan kijken hoe dit een plek binnen Microsoft zou kunnen krijgen. Daarbij kwam één baan naar voren die ‘spot on’ was: marketing manager voor Het Nieuwe Werken. Na diverse sollicitatierondes kwam het verlossende woord: we willen graag met je in zee! Ik was dolblij en heb de kans met beide handen aangegrepen.

Nieuwe energie

Inmiddels ben ik ruim 4 maanden bij Microsoft actief als marketing manager voor Het Nieuwe Werken en ik heb geen enkele spijt van mijn overstap. Een nieuwe werkomgeving zorgt voor nieuwe energie en nieuwe ideeën. Nieuwe mensen leren kennen, de werkprocessen ontdekken en inhoudelijk verdiepen op het domein van Het Nieuwe Werken. Het zijn allemaal facetten die zorgen dat je niets op de routine kan doen. En daar was ik naar op zoek!

Goed werkgeverschap

Als ik mensen vertel over mijn zoektocht naar een nieuwe baan, dan zijn ze verbaasd dat ik dat samen met mijn werkgever heb gedaan. Ik besef me dat dit wellicht uniek is, maar voor mij is dit hét voorbeeld van goed werkgeverschap. Zowel Boer & Croon als Microsoft maken zich sterk voor Het Nieuwe Werken en het realiseren van de potentie van de eigen medewerkers zit bij beide in de genen. Een consequentie hiervan kan zijn dat een medewerker constateert dat zijn potentie beter te realiseren is binnen een andere werkomgeving. Dit is feitelijk wat bij mij gebeurd is.

Leerpunten

De belangrijkste leerpunten voor mij waren dat het cruciaal is om jezelf de rust te gunnen om de juiste keuzes te maken. Door de tijd te nemen, komen de juiste antwoorden vanzelf en weet je op termijn veel beter wat de juiste keuze voor jou is. Verder kan ik iedereen adviseren je persoonlijke ambities te delen met je baas. Juist door authentiek en eerlijk te blijven, bouw je enorm veel credibility op. Daarbij wens ik uiteraard wel iedereen zo’n open-minded baas als die ik had bij Boer & Croon!

Wil je op de hoogte blijven over mijn ontwikkelingen binnen Microsoft? Volg me op twitter.com/frankverlaan

Tags: ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ontdekkingsreis naar een nieuwe baan'?