Op zoek naar een topjob: vijf strategieën om je droombaan te realiseren

Een bijdrage van Nina Janssens auteur van het boek Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?:

Je hebt nul ervaring (oké, die stages waren leuk, maar geloof me, het echte werk moet écht nog komen). Je hebt niet precies onthouden wat je de afgelopen jaren geleerd en gedaan hebt. En je weet per slot van rekening niet eens meer waarom je de studie die je gedaan hebt ook alweer gedaan hebt. Daar sta je dan met je diploma.  Nou, dat is toch een fantastisch uitgangspunt? Dit is pas het begin, joh. Die opleiding, met die vaste vakken die je destijds hebt gekozen omdat het je interesseerde, dat was toen. En nu is nu. Hét moment om iets vorm te gaan geven. En met dat iets bedoel ik dus je carrière, je werkende leven. Mooi toch? Dat alles nog open ligt? Ik zeg altijd dat je gewoon ergens moet beginnen. En dat vind ik nog steeds. Het hoeft nou eenmaal niet meteen een dróómbaan te zijn. Maar het moet natuurlijk wel een baan zijn die aansluit bij jouw interesses, of die groeimogelijkheden biedt of een leuke uitdaging. Want een ‘gewoon’ baantje kan je overal wel krijgen. Het moet juist een baan zijn die jou (op welke manier dan ook) op weg gaat helpen. Ja precies, what’s in it for me? Die vraag mag je best stellen. Maar goed, zo’n topjob dus, hoe vind je die dan? Zonder ervaring, zonder te weten wat je leuk vindt en zonder te weten wat jouw toegevoegde waarde is? Vijf strategieën die volgens mij werken:

1. Bij jezelf beginnen

Wie ben jij? Wat kun jij? Probeer dat eens in kaart te brengen. Op internet is van alles te vinden, van interesse- tot hele persoonlijkheidstesten. Altijd goed om jezelf te kennen – je moet jezelf straks immers zien te verkopen. Wat ik ook deed toen ik op zoek was: termen noteren die ik las in vacatures die mijn interesse wekten. Zo bepaalde ik een beetje een richting.

2. Goed voorbereiden

Heb je jezelf goed in kaart? Dan moet je nu dus echt aan de bak: sollicitatiebrieven schrijven, gesprekken voeren, netwerken. Eh, ja, precies, ook dat is nieuw gebied natuurlijk. Bereid jezelf dus goed voor. Ook op dit vlak is weer genoeg te vinden op internet en, net zo makkelijk, er worden allerlei cursussen in aangeboden.

3. Investeren in jezelf

Soms lukt het niet om meteen een betaalde baan te vinden in jouw branche of interessegebied. Dan is vrijwilligerswerk wellicht een optie? Of een traineeship (ligt eraan, veelal krijg je een gewoon salaris)? En ben je al bekend met de Startersbeurs? Genoeg mogelijkheden om ingangen te vinden, die op korte termijn misschien niet zoveel opleveren, maar op de lange termijn – hopelijk – wel.

4. Opvallen

Je cv is waarschijnlijk nog niet zo indrukwekkend als dat van iemand die al wat langer op de arbeidsmarkt actief is. Hoe zorg je er dan voor dat jouw sollicitatie eruit springt? Ik zou zeggen: probeer op te vallen. Probeer creatief te zijn en de interesse van werkgevers op andere manieren (dan met ervaring) te wekken. Denk aan: een eigen website, je sollicitatie persoonlijk afleveren, iets ludieks (heb je de zingende sollicitant ook langs zien komen op social media en ken je de site helpniekuitdeww.nl?).

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>

5. Voor jezelf beginnen

En last but not least, misschien moet je jouw topjob gewoon zelf creëren? Dan wel om ervaring op te doen, dan wel om iets op te bouwen waar je van kan leven. Geen gemakkelijke opgave, maar volgens mij gebeurt het tegenwoordig meer dan ooit. Dus er liggen kansen. Ben je een beetje ondernemend? Ga ervoor. Lekker toch, alle vrijheid om je eigen dagen in te vullen! In loondienst kan altijd nog.

Wil je meer tips om die topjob te vinden?

Ik weet het, het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet gewoon gaandeweg ontdekken welke route bij jou past. Heb je meer tips en inspiratie nodig? Dan is mijn boek Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd? iets voor jou. Ik schreef het na mijn afstuderen. Het staat vol met ervaringsverhalen van starters op de arbeidsmarkt en de strategieën van hierboven kom je ook weer tegen.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Droombaan, Loopbaan, Scoor die baan, Solliciteren, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Op zoek naar een topjob: vijf strategieën om je droombaan te realiseren'?